Культура

Веселковий світ юних талантів

У музеї історії міста діє виставка творів учнів дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва “Казковий світ кераміки руками дітей” класу Людмили Тершівської — професійного педагога-кераміста.

На уроках Людмили Борисівни її вихованці дізнаються, що, крім ужиткових гончарних виробів, якими з часів Трипілля славилися наші землі, з глини можна робити багато унікальних речей. І не тільки дізнаються, а й вчаться робити іграшки, обереги, сувеніри. З-під умілих пальчиків малечі виходять яскраві сонечка, тарелі й мисочки, з яких так і хочеться щось зʼїсти.
Старші роблять складніші твори, які можна назвати круглою скульптурою (передбачає огляд з усіх боків, коли кожен ледь помітний поворот виробу дає нові враження). Оригінальними, привабливими, навіть кумедними виглядають твори на теми “Український народний хор”, “Народні музики” чи “Домашні улюбленці”.
Щоб виліпити, закріпити, а потім розмалювати глиняних котиків, песиків або інших тваринок, потрібні і талант, і практичні навички. Зате яку насолоду отримують учні, коли виходять чудові глиняні іграшки!
Складнішим видається створення великоформатних рельєфів, коли найбільша увага надається декору. З такими завданнями учні справляються вже в останніх класах школи, це їхня випускна робота. Теми різні: підводний світ та його мешканці, флора і фауна, а також позаземні світи й космічні прибульці, герої улюблених книжок…
На виставці, яка діятиме до кінця квітня, представлено понад сто рельєфів і стільки ж круглої скульптури. Дитячі роботи приваблюють щирістю, безпосередністю, а часом і високим рівнем майстерності, притаманним досвідченим керамістам.
Людмила РОЖКО-ПАВЛЕНКО, мистецтвознавець, методист дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *