Культура

Суцвіття молодих талантів на “Аntares-X Fest the best-2018”

Однією з яскравих культурних подій міста цієї весни став другий міжнародний мистецький фестиваль-конкурс “Аntares-X Fest the best-2018”, який проходив 24-25 березня в актовому залі Хмельницького університету управління і права.

Його мета — виявлення обдарованих талантів різного віку та заохочення їх до творчості. Головним призом фестивалю стала поїздка на фестиваль у Грецію. До складу журі цьогоріч увійшли справжні професіонали — народний артист України, член Національного союзу хореографів Григорій Чапкіс, заслужений артист України, володар народного звання “Чорне золото України” Петро Чорний, педагог з вокалу на телепроектах “Х-фактор” та “Україна має талант” Галина Голубєва, заслужена артистка естрадного мистецтва України Людмила Будім, володарка гран-прі конкурсу “Червона рута” Дарія Коневега, чемпіонка світу з танців, викладач танцювальних зборів у Нью-Йорку Яна Романова, володар гран-прі на World Cup of Contemporary Dance у Барселоні Микола Заволодько, відмінник освіти України, керівник народного колективу ансамблю танцю “Подолянчик”, “Людина року-2013” у номінації “За виховання національної еліти” Іван Гурєєв, заслужений діяч мистецтв України Анатолій Бєлєванцев, майстер міжнародного класу Світової Унії культури Світлана Краснюк, міні-міс світу-2009 Анастасія Заграй, головний балетмейстер академічного ансамблю пісні і танцю “Козаки Поділля” Сергій Качуринець, чемпіонка світу в стилі фюжн Тетяна Чистякова та королева конкурсів краси Даша Руда.
Зірковий склад експертів оцінював учасників у номінаціях “Вокал”, “Хореографія”, “Акторське мистецтво”, “Театр мод” та “Інструментальний жанр”.
“Цьогоріч у фестивалі взяли участь більше тисячі учасників з десяти міст України. Усі продемонстрували високий рівень майстерності, — зазначає організаторка “Аntares-X Fest the best-2018” Оксана Осташевська. — Успіх фестивалю заохотив нас до проведення подібних масштабних заходів. Незабаром відбудеться фестиваль в Івано-Франківську спільно з тамтешніми організаторами, а вже у жовтні під моєю егідою розпочнеться фестиваль “Золота нота” для солістів, вокальних груп та хористів.
Дуже вдячна всій фестивальній команді, спонсорам, котрі допомогли здійснити таке феєричне дійство. Особлива подяка за підтримку та сприяння міському голові Олександру Симчишину, під патронатом якого проходив фестиваль, міському управлінню культури і туризму. Кожен учасник отримав дипломи від влади міста. Вдячна і нашим партнерам, за підтримки яких фестиваль відбувся. Це благодійний фонд Сергія Лабазюка “Ми поруч”, будівельні компанії “Діта” та UBC, ВО “Свобода”, Аграрна партія, школа-студія макіяжу та нарощення вій Тетяни Варгатої, косметичні компанії Faberlic, L’ambre, “Сибирское здоровье”, салон весільних прикрас “Аксесуар”, кав’ярня “Крендель” та інші”.

Фестиваль видався на славу, став святом з піснями, танцями та видовищними шоу. Стати кращими у різних номінаціях було нелегко. Чимало учасників вже справжні зірочки у своїй справі, виступати на сцені для них — задоволення, навіть професія. Все ж обрано найкращих. Гран-прі фестивалю отримав вокаліст із Києва (народився у Миколаєві) Роман Болдузєв. Хлопець відомий українцям завдяки участі в шоу “Голос країни” та “Х-фактор”. Саме любов до сцени, гарний спів привели його до успіху. За перемогу в “Аntares-X Fest the best-2018” він отримав головний приз — участь у фестивалі та путівку на відпочинок у Греції.
Визначили журі і власних фаворитів, котрі отримали особливі нагороди. Так, на думку Галини Голубєвої, кращою вокалісткою стала Поліанна Рижак. Експерт вручила дівчині підвіску у формі ноти.
Петро Чорний відзначив юних зірочок з Деражнянщини Дашу Танцюру та Аню Мацюк.
Різножанровими були хореографічні змагання. Серед танцювальних колективів, на думку Григорія Чапкіса, найкращою стала студія народного танцю, що діє при народному ансамблі пісні і танцю “Козаки Поділля” обласної філармонії, під керівництвом Сергія Качуринця.
“Чимало колективів-учасників мені вже знайомі з інших фестивалів. Але на “Аntares-X Fest the best-2018” вони вразили мене професійним ростом, втішили і нові танцювальні колективи”, — каже Григорій Чапкіс.
До сліз публіку пройняв виступ колективу танцюристів з обмеженими можливостями з Вінниці “Болеро”. Артисти танцювали на інвалідних візках, представляли напрям інклюзія.
“Своїм вихованцям ставлю “Болеро” за приклад. Часто танцюристи лінуються виконувати завдання хореографа, а тут, незважаючи на вади здоровʼя, артисти танцюють, можливо, злагодженіше і професійніше, ніж деякі їхні конкуренти.
Особливо вразила історія наймолодшої учасниці вінницького колективу. Дівчинка перестала ходити після невдалого щеплення. Після цього, здавалося, втратила сенс життя, повернув до якого танець. Нині її найбільша мрія — танцювати”, — розповідає Оксана Осташевська.
Сертифікати на 300 євро для поїздки на фестиваль у Грецію, що відбудеться в липні, отримали хмельницькі танцювальні колективи “Експресія” під керівництвом Юлії Кузнєцової (найчисельніший — аж 74 учасники) та “LS Dance” під керівництвом Лілії Щур.

А гран-прі фестивалю у номінації “Хореографія” отримав зразковий ансамбль народного танцю “Сяйво” Хмельницької дитячої школи мистецтв під керівництвом Ігоря Андрушка.
Серед представників інструментального жанру глядача і журі вразив виступ зразкового духового оркестру Березівської дитячої школи мистецтв, котрий посів друге місце.
За підтримки членів журі, організатора конкурсів краси “Перлина Поділля”, “Аполон” та “Панночка-Подоляночка” Анатолія Бєлєванцева, директора модельного агентства “Фешн-студія “Афродіта” Світлани Краснюк в рамках фестивалю відбувся і конкурс краси серед юних україночок. Кожна стала кращою у своїй номінації. Але найбільше сподобалися Дарина Руда та Анастасія Заграй.
Серед акторів на фестивалі відзначилися представники театральної школи “Пармезан” з Хмельницького.
Завершився фестиваль гала-концертом, на якому співав Петро Чорний та виступали переможці “Аntares-X Fest the best-2018” у різних номінаціях. Заслужений артист України залучив до свого виступу учасників фестивалю, котрі підспівували разом із ним. Фінальним акордом їхнього виступу став незабутній феєрверк!
Ірина САЛІЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *