Соціум

Хмельничани згадали події Революції гідності

У понеділок в обласному академічному музично-драматичному театрі імені М.Старицького в третю річницю Революції гідності відбулася художньо-публіцистична акція “Майдан, що змінив Україну”. Захід поєднав творчі виступи хмельничан і нагородження учасників АТО та революційних подій.

Зала театру була переповнена людьми, деяким навіть доводилося стояти. Такий інтерес хмельничан до цієї акції зрозумілий, адже чимало з них або самі були учасниками революційних подій чи війни на сході України, або втратили когось із близьких. Почався захід з демонстрації відеохроніки Революції гідності. Перед присутніми промайнули кадри початку Євромайдану, котрий згодом переросте у революцію, побиття студентів, мільйонне віче у Києві, перші смерті, протистояння з “Беркутом”, голосування у Верховній Раді за диктаторські закони…

“21 листопада — величний день в історії. Так склалося, що у день Архістратига Михайла, поборника усіх злих сил, українці виходять боротися за своє майбутнє — так було у 2004 році, й у 2013-ому. Згадуючи ніч з 21 на 22 листопада, пам’ятаю, як о другій ночі мені надійшло смс-повідомлення від Степана Кушніра, що на хмельницькому Майдані збирається молодь протестувати проти тодішньої влади, яка забирала у нас європейський вибір. У ту ніч на головній площі міста зібралося восьмеро людей. Серед них був Ігор Чернецький, якого пізніше важко поранили у Києві, але, незважаючи на тривале лікування, він займається волонтерською діяльністю і нині — будує реабілітаційний центр для військових у Івано-Франківську. Але тоді ще ніхто не здогадувався, що Євромайдан переросте у революцію й війну на Сході”, — згадав у своєму виступі міський голова Олександр Симчишин, активний учасник революційних подій.
Він також наголосив, що наша держава існує лише завдяки тим, хто у будь-яку хвилину готовий покинути родину й колишнє життя, щоб захищати сім’ю, місто, Україну, яка обов’язково переможе у цій війні, адже правда на нашому боці.
Опісля міський голова вручив свідоцтва про присвоєння звання “Почесний громадянин міста Хмельницького” та нагрудні знаки членам сімей 25 хмельничан, котрі загинули під час російсько-української війни. Кожній сім’ї також буде надано грошову допомогу — 20 мінімальних заробітних плат. Вісьмом хмельничанам, героям війни на Сході, Олександр Симчишин вручив почесні відзнаки міської громади “Мужність і відвага”, з них трьом — посмертно. Також він відзначив грамотами учасників Революції гідності. Присутні у залі вітали новітніх героїв стоячи.
“Чому ми вийшли на Майдан? Нас обурило те, що з нами не рахується влада, Янукович обдурив усіх. Також хочу, щоб усі присутні зрозуміли, чому на нас напав Путін. Він це зробив, бо ми були слабкою державою. За 25 років ми так і не спромоглися побудувати сильну Україну, про яку мріяли й за яку вмирали наші предки. У мене немає ніякого розчарування після революції, адже не маємо права розчаровуватися. Це стає зрозуміло, коли дивишся у вічі родичів загиблих героїв. Ми повинні працювати заради них”, — наголосив учасник Революції гідності Анатолій Панчук.
Під час “Майдану, що змінив Україну” революційні поезії декламували Анна Новак і лауреат міської премії ім. Богдана Хмельницького Ростислав Балема, співала донька загиблого героя Анатолія Суліми Марина, учасниця мистецької сотні “Гайдамаки” Марина Українець…
Після завершення акції присутні зібралися на головній площі міста, щоб згадати минулі події та вшанувати загиблих.
Наш кор.
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *