Соціум

На хмельницькому полігоні вже сортують сміття

Минулого вівторка на околиці Хмельницького презентували нову лінію для сортування, збирання та обробки вторинної сировини СЛ-120 потужністю 120 тисяч тонн на рік. Її відкриття, на яке завітали заступник міського голови Володимир Гончарук і волонтер “Корпусу Миру” США Алан Янг, приурочили до Всесвітнього дня вторинної переробки відходів, котрий припадає на 15 листопада.

Минулого вівторка на околиці Хмельницького презентували нову лінію для сортування, збирання та обробки вторинної сировини СЛ-120 потужністю 120 тисяч тонн на рік. Її відкриття, на яке завітали заступник міського голови Володимир Гончарук і волонтер “Корпусу Миру” США Алан Янг, приурочили до Всесвітнього дня вторинної переробки відходів, котрий припадає на 15 листопада.

Власник лінії — приватний підприємець Олександр Слюсар розповів, що встановив її за чеським проектом за три місяці, а нині вона працює у тестовому режимі. Навіть завдяки роботі такої сортувальної лінії життя місцевого полігону твердих побутових відходів, за його словами, буде продовжено на п’ять-сім років. Адже зменшить навантаження на сміттєзвалище на 20-30%. Окрім того, це мінімізує негативний вплив відходів на навколишнє середовище та здоров’я хмельничан.
Нині сортуванням сміття на лінії СЛ-120 займаються сім працівників. Вони відсортовують скло, папір, деревину, металобрухт й усі види пластмас. Зокрема, це ПЕТ-пляшки, вироби з поліетилену, поліпропілену, полістиролу, полівінілхлориду, полікарбонату, які довго розкладаються й шкідливо впливать на довкілля.
“Нині пропускна спроможність сортувальної лінії складає до тисячі кубометрів сміття на добу. Проте ми плануємо розширюватися, збільшувати потужності й перейти на двозмінний режим роботи. Зробимо це орієнтовно за півроку. Тоді на підприємстві працюватиме до 30 людей, що дасть хмельничанам додаткові робочі місця”, — розповів Олександр Слюсар.
Принцип роботи цього підприємства доволі простий. Спочатку сміттєвози ХКП “Спецкомунтранс” доставляють тверді побутові відходи на проммайданчик, після чого вивантажують сміття на бетонований майданчик. Звідти воно за допомогою фронтального навантажувача подається у приймальний бункер сортувальної лінії. Далі робітники проводять сортування відходів для переробки. Органічні залишки з транспортера знову навантажуються у самоскиди і вивозяться на полігон твердих побутових відходів. Відсортована та перероблена сировина пресується в тюки вагою 300-500 кілограмів і відправляється на склад готової продукції. Після цього тюки відправляють на заводи, які займаються переробкою сміття.
Задля ефективної роботи лінії використовується спецтехніка — екскаватор, фронтальний навантажувач з великим ковшем, два самоскиди, горизонтально-радіальний навантажувач, що переміщує тюки з відібраною вторинною сировиною, автоманіпулятор для різного виду робіт.
Володимир Гончарук переконаний, що запуск лінії для сортування, збирання та обробки вторинної сировини СЛ-120 — це лише перший крок у вирішенні проблеми зі сміттям у Хмельницькому.
“Нині при міському голові створена комісія, яка займається питанням утилізації твердих побутових відходів. Разом із заступником міського голови Анатолієм Нестеруком, волонтером “Корпусу Миру” США Аланом Янгом члени цієї комісії побували у багатьох містах України та  у Польщі й Чехії, де ознайомилися з утилізацією звалищного газу, відвідували сміттєспалювальні заводи. Отож ми вже майже сформували кінцеве бачення вирішення цієї проблеми”, — наголосив він.
Також Володимир Гончарук розповів, що найближчим часом на місцевому полігоні будуть встановлені ваги, які допоможуть визначити точну кількість сміття, яке туди потрапляє. Окрім того, міська влада уклала угоду з державним підприємством “Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут міського господарства”, вивчатиме, яке саме сміття викидають хмельничани в різні місяці. Отримана інформація дозволить визначитися, який саме смітєпереробний  завод слід будувати у нашому місті. Також на черзі — реалізація проекту з утилізації звалищного газу.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *