Без категорії

Люди проти Миколи Семенишина

“Семенишину ганьба, бо він взяв хабара”, “Семенишина у відставку” — такі гасла минулого четверга під обласним управлінням поліції кричала понад сотня протестувальників. Люди вимагали відставки нинішнього очільника обласної поліції Миколи Семенишина. Головною причиною таких вимог стало побиття правоохоронцями людей у Білогір’ї. Проте четверговий пікет значно складніший, аніж здається на перший погляд, і порушує низку системних проблем на Хмельниччині.

“Семенишину ганьба, бо він взяв хабара”, “Семенишина у відставку” — такі гасла минулого четверга під обласним управлінням поліції кричала понад сотня протестувальників. Люди вимагали відставки нинішнього очільника обласної поліції Миколи Семенишина. Головною причиною таких вимог стало побиття правоохоронцями людей у Білогір’ї. Проте четверговий пікет значно складніший, аніж здається на перший погляд, і порушує низку системних проблем на Хмельниччині.

Людей, які прийшли на пікет, умовно можна розділити на три табори. Перші за відставку Семенишина, бо вбачають його вину в побитті людей і розкраданні паливно-мастильних матеріалів. Другий табір — також за відставку очільника поліції, але переслідують власні цілі (наприклад, вирішили попіаритися на конфлікті). Були також  ті, хто підтримує Миколу Семенишина. Найчисленнішим був перший табір.
Багато протестувальників приїхали з Білогір’я. Саме там уже місяць селяни, які здавали молоко ТОВ “Білогір’я-молокопродукти”,  вима-гають від підприємства повернути заборговані їм гроші. За словами селян, це більше мільйона гривень. Щоб домогтися виконання своїх вимог, вони заблокували технікою і шинами проїзд на територію заводу.
За словами Миколи Семенишина, керівництво молокозаводу домоглося через суд розблокувати роботу підприємства й звільнити дорогу від шин і техніки. Виконати поставлене завдання вирушили правоохоронці.
Втім, скоріше за все, поліцейські перевищили силу під час затримання десятьох мітингувальників, які вночі чергували у наметах поблизу молокозаводу. Ті скаржаться, що правоохоронці їх побили. Як доказ — численні сліди забоїв і навіть кілька переломів.
“Я побачив на одному з місцевих телеканалів репортаж, в якому було чітко вказано, що у Білогір’ї побили селян. На це спочатку відреагував на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук, де написав власну позицію щодо цього інциденту. Після цього зі мною зв’язалися представники багатьох громадських організацій, зустрілися з побитими людьми. Причини пікету в Білогір’ї — не важливі. Є проблема — побили людей і з цим не можна миритися”, — розповів організатор пікету в  Хмельницькому Сергій Скоробагатий.
Сам очільник обласної поліції запевняє, що правоохоронці діяли в межах закону. Якщо ж буде доведено, що вони перевищили свої службові повноваження, винних покарають.
“У Білогір’ї нині є конфлікт інтересів різних бізнесових груп. Переконаний, що після Революції гідності поліція не має права обслуговувати інтереси якихось фінансово-промислових груп, а повинна захищати інтереси громади та закону. Саме так діяли правоохоронці у Білогір’ї. Я ніколи б не віддав наказу бити селян, яким підприємство заборгувало гроші, бо чудово їх розумію, адже й моя мати здає молоко. Якщо хтось перевищив свої службові повноваження, він буде притягнутий до відповідальності”, — наголосив Микола Семенишин.
Його позицію підтримує голова ГО “Рада Майдану” Алім Міщук, який уже неодноразово на засіданнях “Ради Майдану” засвідчував свою підтримку очільнику поліції щодо інциденту з розкраданням паливно-мастильних матеріалів і грошей для атошників. За його словами, факт заборгованості молокозаводу дійсно є. Проте підприємство заборгувало гроші не поодиноким селянам, а споживчому кооперативу, за яким стоїть корпорація “Сварог Вест Груп”.
“Тут дійсно присутній конфлікт інтересів фінансово-промислових груп. Але ні в якому разі не можна було допускати побиття людей”, — переконаний Алім Міщук.
Проте деякі захисники поліції зробили Миколі Семенишину ведмежу послугу. Так, радник міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Михайло Апостол, який став свідком пікету, критично відгукнувся про четвергові події на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук.
“Разом з тим, прийшлося поспілкуватися з “бідними селянами-молокоздатчиками”, з спрацьованими їхніми руками та обвітренними обличчями від постійного випасання корів. Чомусь за заборгованістю за здане молоко (а для інформації — заборгованості селянам немає) прийшли хороводами за 250 грн. за годину до ГУНП. Тема не проста, опишу пізніше, хочу наголосити, що після спілкування з пресою (не проплаченою) розставили все на місцях”, — йдеться у його дописі (орфографія збережена).
Втім доказів щодо проплаченості мітингу Михайло Апостол так і не навів. В умовах цієї конфліктної ситуації висловлювати такі сентенції просто не доречно, а, зважаючи на низький рівень життя українського селянства, — аморально. Такі слова лише можуть підірвати довіру до місцевої поліції, яка й так розхитана нещодавнім скандалом навколо можливого розкрадання паливно-мастильних матеріалів та грошей, призначених на закупівлю продовольства для учасників АТО. Саме відсутність конкретних підозрюваних у цій справі і раптовий вихід на пенсію її можливого фігуранта Володимира Гонтаря змушують людей ставити незручні питання.
Помітно, що протестувальники так і не випустили пар під час четвергового пікету й залишилися зі своєю думкою, навіть попри спроби Миколи Семенишина переконати їх у своїй правоті. Тому найменший новий скандал навколо місцевої поліції може стати поштовхом до подальшої ескалації конфлікту.
Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *