Соціум

Чому не варто боятися субсидій?

Після підвищення тарифів на енергоносії, а відтак і комунальні послуги субсидії стали необхідними для багатьох українців. Вони покликані допомогти усім, хто не в змозі повністю оплатити комунальні. Проте й досі навколо субсидій існує чимало безпідставних міфів, які стають для деяких людей на заваді до реалізації їхнього законного права. Щоб змінити цю ситуацію, минулого четверга у Вінниці за підтримки Світового банку відбувся тематичний семінар для журналістів.

Після підвищення тарифів на енергоносії, а відтак і комунальні послуги субсидії стали необхідними для багатьох українців. Вони покликані допомогти усім, хто не в змозі повністю оплатити комунальні. Проте й досі навколо субсидій існує чимало безпідставних міфів, які стають для деяких людей на заваді до реалізації їхнього законного права. Щоб змінити цю ситуацію, минулого четверга у Вінниці за підтримки Світового банку відбувся тематичний семінар для журналістів.

В Україні майже завжди існували субсидії для малозахищених верств населення. Зазвичай їх отримував не надто великий відсоток людей. Втім після суттєвого підвищення тарифів на енергоносії, аби уникнути зростання соціальної напруги, уряд максимально спростив процес отримання субсидій. Нині держава допомагає кожному громадянину, якщо вартість комунальних послуг за соціальними нормами перевищує визначену за формулою частку доходу.
Наразі для отримання субсидії необхідно лише два документи — заява і декларація про доходи. На призначення субсидії не впливає ні наявність майна (транспортні засоби, дачі, інші будинки чи квартири), ні незайняті працездатні особи, ні депозити і доходи від них, ні продаж квартири, ні купівля валюти… Субсидії видаються за місцем прописки. Проте нещодавно уряд прийняв рішення видавати їх і людям без реєстрації. Потрібен лише договір про оренду житла.
Як можна побачити, субсидії — це дійсно просто. Але виявляється, що вони обростають безпідставними міфами, які стають на заваді українцям скористатися своїм законним правом. За словами експерта з питань соціального захисту, консультанта Світового банку Валентини Войтенко, під час одного з нещодавніх соціологічних опитувань експерти цікавилися, чи громадяни вірять у міфи, які існують навколо субсидій. Майже половина опитаних вірить, що субсидію рано чи пізно доведеться повертати державі.
Насправді це дуже шкідливий міф, який легко розвінчати. За своєю суттю субсидії є безповоротними. Це підтверджують постави Кабінету міністрів від 27 липня 1998 року і від 6 серпня 2014 року. Щоб не виникало проблем, головне — надати достовірну інформацію про доходи.
“Звертаючись за субсидією, громадянин зобов’язаний надати достовірну інформацію про види доходів та джерела їх отримання, а також про здійснення купівлі товарів чи оплати послуг на суму більше 50 тисяч гривень протягом 12 місяців до звернення. Якщо він приховає правду про свої доходи, нарахування субсидії припиниться з місяця, в якому було виявлено порушення. А суму надміру нарахованої субсидії доведеться повернути. Але людині не загрожують жодні штрафи, а з наступного року можна буде подати нову заявку на призначення субсидії”, — зазначила Валентина Войтенко.
Існує ще один напрочуд шкідливий міф, що громадянам необхідно використовувати газ, воду, електрику в повному обсязі, на який призначена житлова субсидія. Інакше її перестануть надавати. Через такі чутки люди починають використовувати більше енергоносіїв, аніж їм необхідно. Випалювати газ до рівня призначеної субсидії — безглуздо і нерозумно.
Житлова субсидія призначається у межах соціальних норм площ житла і нормативів використання житлово-комунальних послуг. Її розмір не залежить від фактичного споживання. Якщо сім’я споживає, наприклад, газу, більше за норму, субсидія все одно буде призначена. Проте оплатити комунальні послуги, спожиті понад норми, доведеться зі своєї кишені. Тобто ощадливе ставлення до використання енергоносіїв дозволяє економити домашній бюджет. Тому людям краще задумуватися про термомодернізацію своєї оселі”, — наголосила експерт.
Попри присутність необґрунтованих міфів, дійсно існують нестандартні ситуації, які можуть стати на заваді отриманню субсидії. Проте насправді й з ними можна легко впоратися.
Наприклад, у будинку зареєстровано двоє пенсіонерів та їхній син, який уже багато років працює в іншому місті чи країні. Якщо під час розрахунку субсидії врахувати сина, то вона не буде призначена. З цієї ситуації є простий вихід: необхідно надати у місцевий орган соціального захисту населення документ, який може базуватися на свідченнях сусідів чи старшого по дому. Цей документ розгляне спеціальна комісія навіть без виїзду на місце проживання пенсіонерів.
Тобто безвихідних ситуацій не існує. Якщо щось не зрозуміло, варто просто запитати. Працівники місцевих органів соціального захисту у цьому зацікавлені, адже повнота інформації допомагає уникнути помилок чи поширення незрозумілих чуток.
Андрій ЯЩИШЕН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *