Соціум

Найпродуктивніший для водоканалу рік

Не так уже й багато часу залишилося до зими. Тож працівники КП “Хмельницькводоканал”, специфіка роботи яких не дозволяє розслаблятися ні на мить, використовують будь-які можливості, аби попередити аварійні ситуації, не знижуючи якість надання послуг споживачам. Наша розмова з директором підприємства Віталієм Кавуном.

Не так уже й багато часу залишилося до зими. Тож працівники КП “Хмельницькводоканал”, специфіка роботи яких не дозволяє розслаблятися ні на мить, використовують будь-які можливості, аби попередити аварійні ситуації, не знижуючи якість надання послуг споживачам. Наша розмова з директором підприємства Віталієм Кавуном.

— Віталію Борисовичу, підприємство запланувало чимало ремонтів, реконструкцій мереж, обладнання… Справилися?
— Орієнтовно цьогоріч заплановано освоїти 15 мільйонів гривень з міського бюджету та 7 мільйонів гривень — підприємства. Наразі проводяться поточні ремонти, пов’язані з обслуговуванням мереж, обладнання насосних, свердловин, очисних, та капітальні. Одним із 30 об’єктів, причому досить дороговартісних, є будівництво перемичок у Гречанах. Місцеві мешканці були невдоволені якістю обслуговування мереж та високими тарифами, встановленими залізницею. Для тих, хто хоче користуватися міськими мережами, влада виділила 2,1 мільйона гривень. Наразі все зроблено, залишилось отримати дозвіл на передачу мережі від керівництва залізниці, з яким чомусь зволікають.
У підготовчий період замінено мережі водопостачання на вулиці Короленка, побудовано водопровід на вулицях Чапаєва, Івана Франка та Суворова. Активно впроваджуємо програму 50 на 50, тобто роботи з водопостачання та водовідведення виконуються за скооперовані в рівних частинах кошти мешканців та міського бюджету.
Можемо похвалитися новою трасопошуковою системою, яка дасть змогу водопостачальникам оперативно виявляти ділянки витоків води, усувати аварії, отже, й зменшувати втрати.
— Торік завдяки коштам з держбюджету КП “Хмельницькводоканал” збудувало нову гілку Чернелівського водогону. Які роботи виконуєте там цьогоріч?
— За останні три роки на Чернелівському водогоні вдалося замінити чотири з п’яти насосних агрегатів. До кінця року плануємо встановити п’ятий енергозберігаючий насос італійського виробництва для стабільного водопостачання міста.
— Що заплановано зробити за власні кошти підприємства?
— За інвестиційні кошти, закладені в тариф, уже виконано ряд важливих робіт. Це насамперед заміна на поліпропіленові труби мереж водопроводу діаметром 400 мм на вулиці Курчатова, 4/2, проспекті Миру, 60/5, а також КНС-3 у районі вулиці Прибузької. Триває реконструкція системи живлення головної каналізаційної станції, що дозволить економити кошти за рахунок компенсації реактивної енергії, оновлення нового насосного агрегата. Проводимо заміну водомереж діаметром 400 мм на вулиці Красовського в районі Південно-Західних електромереж. За кошти інвестиційної програми заплановано збудувати водопровід на вулиці Заводській (від Некрасова до Трудової), а на вулиці Будівельників буде замінено аварійну ділянку. Дольова участь 50 на 50 мешканців дозволить прокласти водопровід на вулицях Рум’янцева, Нечая, Блакитній, Тичини.
Загалом, хочу зізнатися, нинішній рік став одним із найпродуктивніших для нашого підприємства і за кількістю збудованих об’єктів, і за сумою освоєних коштів. Сподіваюся, що за кілька років наші мережі стануть надійними, робота — повністю безаварійною, а якість питної води та послуг споживачам — вищою, ніж раніше.
— Віталію Борисовичу, поділіться планами на перспективу.
— Ведуться проектні роботи щодо каналізації в Дубовому, проект водопостачання в мікрорайоні Лезневе. Готуються проекти каналізування в районі “Катіону” з будівництвом насосної станції і трансформаторною підстанцією.
— Підвищення тарифів на воду та водовідведення покращить фінансовий стан підприємства?
— Постанова НКРЕ, яка вступила в дію 26 серпня цього року, підвищила тариф на водопостачання й водовідведення для населення, але все одно рентабельність залишається нульовою. Я вважаю, це правильно. Підприємству не потрібно прибутків, але має бути достатньо коштів, аби заплатити за енергоносії, виплатити зарплату працівникам, профінансувати ремонтні роботи й оновити основні засоби. Думаю, нам вистачить коштів на поточну діяльність та розвиток, адже в тарифі передбачено 10 мільйонів гривень на реконструкцію й модернізацію.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *