Соціум

Апеляційний суд очікує на зміни

Прес-конференція в апеляційному суді області, яка відбулася минулого тижня, була присвячена оновленню його керівного складу. Йшлося також про ситуацію, котра нині склалась у вітчизняному судочинстві.

Прес-конференція в апеляційному суді області, яка відбулася минулого тижня, була присвячена оновленню його керівного складу. Йшлося також про ситуацію, котра нині склалась у вітчизняному судочинстві.

Нещодавно призначений голова апеляційного суду області Анатолій Марцинкевич розповів журналістам про себе і представив своїх заступників, обраних суддівською колегією. Сам він у системі суду з 1989 року, тобто має великий досвід і відповідний авторитет. Останнім часом працював у судовій палаті з цивільних прав. Новими заступниками стали молодші колеги, але вони також заслужили належну повагу професійного середовища. Це Олег Ярмолюк, Інна П’єнта, Сергій Болотін. Їхній керівник особливо відзначив обрання Інни П’єнти як дотримання гендерної політики у цій сфері.
Натомість новому керівному складу апеляційного  суду доведеться працювати у непростих умовах. За словами Анатолія Марцинкевича, у судочинстві України склалася досить непроста ситуація, пов’язана з перехідним періодом його реформування. Так, упродовж останніх років Верховна Рада не приймала рішень щодо призначення суддів, відтак до тисячі суддів України не мають відповідних повноважень. У такому невизначеному стані перебувають нині 25 суддів на Хмельниччині. Через це, а також через масові напади та огульні обвинувачення працівників суду загалом 18 суддів апеляційного суду області звільнилися з роботи за власним бажанням,  ще три чекають на  звільнення. У зв’язку з цим склалася ситуація, коли на суддів, які залишилися, припадає надмірне навантаження, а судові справи, зокрема резонансні, розглядаються з великим запізненням. В області є суди, де нині працює лише один (!) суддя.
На думку Анатолія Марцинкевича, негативному ставленню суспільства до суду загалом і суддів зокрема певним чином сприяли й журналісти. Але є статистика, яка фактично спростовує звинувачення на адресу суддів, принаймні на Хмельниччині. Так, число оскаржень на судові рішення в адміністративних справах у нас складає лише 1,4%, у кримінальних — 6,1%, цивільних — 10%. За середнім показником 7-8%, апеляційний суд області значно перевищує загальний стандарт країн Євросоюзу, де цей показник становить 17-18%.
Надії на покращення покладаються на запровадження “Закону про судоустрій та статус суддів”. За ним призначення суддів здійснюватиме не парламент, а Вища рада судочинства — за поданням Президента. Втім, вважає Анатолій Марцинкевич, ці призначення відбуватимуться “без тих торгів, які були до сьогодні”. На його переконання, професіоналізм суддів, їхній моральний рівень має визначатися не принизливою процедурою люстрації, а висновками фахівців Вищої ради судочинства. Водночас зазначив, що будь-яких люстраційних іспитів він з колегами не боїться. “Ми ніколи не стояли осторонь суспільних проблем, — підкреслив голова апеляційного суду області, — напрацювали великий досвід, у роботі пережили неабиякий тиск і нападки, але від конституційних обов’язків не відступали, відстоюючи принципи справедливого суду”.
Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *