Соціум

Ще один крок Хмельницького у розвитку новітніх технологій

Чи мають інформаційні технології майбутнє у нашому місті? В контексті розвитку сучасного світу це питання є надзвичайно важливим, адже саме цей сектор економіки визначає поступ модерних держав. Щоб ствердно відповісти на це запитання, минулими вихідними у парку ім. М.Чекмана громадські активісти й програмісти, заручившись підтримкою міського голови Олександра Симчишина, організували перший фестиваль інформаційних технологій у Хмельницькому “ІТ 256”.

Чи мають інформаційні технології майбутнє у нашому місті? В контексті розвитку сучасного світу це питання є надзвичайно важливим, адже саме цей сектор економіки визначає поступ модерних держав. Щоб ствердно відповісти на це запитання, минулими вихідними у парку ім. М.Чекмана громадські активісти й програмісти, заручившись підтримкою міського голови Олександра Симчишина, організували перший фестиваль інформаційних технологій у Хмельницькому “ІТ 256”.

Захід попри присутність традиційного розважального блоку дійсно виявився незвичним. Це чи не єдиний фестиваль, на який організатори агітували відвідувачів брати з собою ноутбуки, планшети й смартфони. Адже хмельничани впродовж двох днів могли не лише дізнатися багато нового і розважитись, а й попрацювати, проявивши таланти програмування.
Одна із зон фестивалю була відведена під хакатон. Це захід, під час якого розробники програмного забезпечення інтенсивно й згуртовано працюють над вирішенням якоїсь проблеми чи створюють новий додаток або сервіс. Саме над створенням нового інформаційного продукту працювали кілька команд місцевих програмістів. Переможець конкурсу отримав у винагороду п’ять тисяч гривень і визнання серед спеціалістів у цій сфері.

Проте одна з найважливіших функцій “ІТ 256” — просвітницька робота для залучення молодих і талановитих хмельничан у галузь інформаційних технологій.
“Ми вирішили організувати цей фестиваль, аби показати, що у нашому місті є потенціал у сфері ІТ. Насправді наше місто багате на професійних розробників програмного забезпечення, різноманітних сервісів і гаджетів. Але ІТ потрібно й надалі популяризувати серед хмельничан, щоб ті долучалися до розвитку цієї галузі економіки, адже у світі стрімко розвиваються інформаційні технології. Якщо нині відстанемо від поступу розвинутих держав, то дуже багато втратимо”, — переконаний організатор фестивалю Олександр Івахов.
З просвітницькою метою фестиваль дійсно впорався, адже його відвідувачі різних вікових категорій могли знайти для себе корисну інформацію, котра допоможе їм у майбутньому. Наприклад, на майданчику “Літньої школи робототехніки” дітлахам проводили майстер-класи, під час яких вони могли самотужки запрограмувати маленького робота на виконання простих команд. На думку організаторів фестивалю, пропагування серед малечі сучасних технологій допоможе зацікавити їх наукою.
А ось для майбутніх студентів, які нині визначаються з професійним вибором, представники Хмельницького національного університету підготували цікаві стенди з науковими й технічними напрацюваннями вишу. До речі, в цьому навчальному закладі цьогоріч відкрили нову спеціальність — “Кібербезпека”. За словами доцента кафедри кібербезпеки, комп’ютерних систем та мереж ХНУ Володимира Джулія, отримати освіту за спеціальністю “Кібербезпека” нині досить престижно. По-перше, такі фахівці завжди затребувані. Більше того, вони надзвичайно необхідні для захисту нашої держави, наприклад, хакерських атак ворога.
“Нині Україна вразлива до будь-яких серйозних кібернетичних атак, не вистачає спеціалістів, які мають високий рівень знань зі сфери захисту інформації. Наприклад, до нас в університет минулого року зверталися представники правоохоронних органів за консультаціями з цих питань. Професіонали з кібербезпеки та захисту інформації затребувані і в приватних підприємствах. Тому готуватимемо відповідні кадри. Такі спеціалісти знайдуть високооплачувану роботу”, — наголосив Володимир Джулій.

Також хмельничани могли поспілкуватися з успішними представниками бізнесу, які впроваджують у життя новітні технології. Гості  провели цікаві та змістовні лекції. Наприклад, Євген Журер розповів про плюси й мінуси роботи в Україні та  світі, Євген Владіміров — про те, як технології об’єднують людей, Дмитро Малеєв — про необхідність вивчення різноманітних мов, зокрема й мов програмування, Алекс Туманов — про специфіку розробки програмного забезпечення…
Окрім того, можна було побачити на власні очі результати їхньої роботи. Так, хмельничанин Володимир Овсієнко привіз на фестиваль “Таврію”, яку власноруч переобладнав на електромобіль. На його погляд, класичні машини з двигуном внутрішнього згорання — це вже минуле.
“Будь-який звичайний автомобіль можна перетворити в екологічно чистий вид транспорту. Я вирішив зайнятися цією справою, коли зрозумів, що заправляти машину бензином нині надто дорого. Звісно, на переобладнання автомобіля потрібно витрати гроші. Це вартує від п’яти тисяч доларів — усе залежить від ціни деталей. Проте це швидко окупиться, особливо, якщо їздити часто. На заправку свого електрокара щомісяця витрачаю приблизно 200 гривень. Нині займаюся переобладнанням яхти на замовлення та створенням електровелосипеда”, — поділився Володимир Овсієнко.
Кожен день фестивалю закінчувався виступом музичних гуртів та дискотекою.
Андрій ЯЩИШЕН
На фото: запуск коптера представниками ХНУ
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *