Соціум

Життя після війни…

В умовах проведення бойових дій на сході України виникає необхідність надання додаткових соціальних гарантій учасникам АТО, членам їхніх сімей, а також рідним бійців, загиблих під час проведення антитерористичної операції. Наша розмова з начальником міського управління праці та соціального захисту населення Словяном ВОРОНЕЦЬКИМ.

В умовах проведення бойових дій на сході України виникає необхідність надання додаткових соціальних гарантій учасникам АТО, членам їхніх сімей, а також рідним бійців, загиблих під час проведення антитерористичної операції. Наша розмова з начальником міського управління праці та соціального захисту населення Словяном ВОРОНЕЦЬКИМ.

— Наші захисники повертаються додому. За час життя в умовах постійної небезпеки, яка щохвилини чатує на військовослужбовців, безсоння, хронічної втоми, відсутності нормальних побутових умов і нерегулярного нашвидкуруч харчування, тривалої розлуки з рідними, людина, стверджують психологи, внутрішньо змінюється, так би мовити, губить навички поведінки в цивільному житті. На вашу думку, що в цей період найважливіше?
— Колишніх бійців дратує багато з того, з чим вони стикаються після тривалої вимушеної перерви у мирному житті: веселощі безтурботних людей, розкішні авто, вікна ресторанів, що яскраво і заманливо світяться вночі… До цього, як правило, додаються страхи перед необхідністю вирішувати чимало побутових проблем, які нагромадилися. Їх непокоїть, що відтепер доведеться ходити на уклін до чиновників, марнувати час у довгих чергах до різних установ…Тож дуже важливо, аби в мирному житті вони почувалися соціально захищеними, змогли адаптуватися в суспільстві й бути йому потрібними.
Фахівці міського управління праці та соціального захисту населення займаються розв’язанням таких проблем. У досить короткі терміни ми створили реєстр учасників АТО. Наразі маємо відомості про 1923 особи з нашого міста, які брали участь в антитерористичній операції та отримали статус учасника бойових дій. Документально підтверджено статус 1873 учасників бойових дій, 16 — інвалідів війни, 48 — членів сімей загиблих, 2 — учасників війни. Це не тільки військовослужбовці, а й співробітники МВС, СБУ, Нацгвардії, інших силових структур, які брали участь в АТО. Вони, як і члени їхніх сімей, які проживають з ними разом, згідно зі ст. 12 Закону “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” мають державні пільги. Закон дає 75% знижку на квартирну плату та комунальні послуги, безкоштовний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, 50% плати за телефон, безоплатне одержання ліків за рецептами, першочергове безкоштовне зубопротезування, забезпечення санаторно-курортним лікуванням або одержання компенсації вартості такого лікування. Також ця категорія забезпечується безкоштовним лікуванням у госпіталі ветеранів Великої Вітчизняної війни і може один раз на рік здійснити безкоштовну міжміську поїздку. Крім того, вони повсякчас можуть розраховувати на допомогу міської влади.
— Розкажіть про це, будь ласка, детальніше.
— Це — соціальні, медичні, психологічні та юридичні послуги нашим захисникам, які потребують допомоги. Згідно з рішенням 42-ї сесії Хмельницької міської ради їм видається одноразова матеріальна допомога. Станом на 1 вересня 755 учасників АТО отримали матеріальну допомогу на суму 875,5 тисячі гривень. У бюджеті міста закладено 395 тисяч гривень, аби звільнити їх від сплати за послуги з утримання будинків, споруд і прибудинкових територій. Членам сімей загиблих, які зареєстровані та проживають у Хмельницькому, відшкодовуються пільги за житлово-комунальні послуги у розмірі 50%. Сім’ї загиблих учасників АТО і героїв Небесної сотні отримали одноразову грошову допомогу від міста й земельні ділянки. Також профінансовано встановлення пам’ятників загиблим на суму 482 тисячі гривень.
— Які ще проблеми допомагаєте вирішувати демобілізованим воїнам?
— Різні, бо це — життя. Найгостріша проблема — житло. Наразі в гуртожитки влаштовано 83 учасників АТО. Сім’ї загиблих військовослужбовців Олександра Кушнірука, Олександра Співачука, Анатолія Суліми отримали квартири, на які виділені кошти з державного бюджету. Надали житло і сім’ї інваліда другої групи Володимира Аршинова.
Турбота про фізичне та психічне здоров’я демобілізованих учасників АТО — на першому місці. Це — організація профілактичних оглядів, зубопротезування, санаторно-курортне оздоровлення. Наразі 17 учасників АТО перебувають на відпочинку, ще 38 очікують путівки на санаторно-курортне лікування, 54 бійці проходять психологічну реабілітацію.
— Скільки демобілізованих звернулися за  допомогою в працевлаштуванні?
— Закон України “Про внесення змін до статті 14 Закону України “Про зайнятість населення” дає додаткові гарантії у працевлаштуванні учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення. Ми намагаємося допомогти в пошуку роботи, зокрема шляхом професійного навчання на замовлення роботодавця та новостворені робочі місця з компенсацією Єдиного соціального внеску. За вісім місяців цього року у міському центрі зайнятості отримали статус безробітного 137 учасників АТО, 32 з них працевлаштовані, п’ятеро за сприяння МЦЗ, отримавши одноразову допомогу по безробіттю, заснували підприємницьку діяльність. Шестеро учасників АТО повернулися на службу за контрактом, 18 проходили професійне навчання на слюсаря з механоскладальних робіт, машиніста екструдера, електрогазозварника, електрозварника на автоматичних та напівавтоматичних машинах, охоронника. Також підвищували кваліфікацію за напрямком “підприємець-початківець” та відновлювали професійні навички після тривалої перерви в роботі шляхом стажування на виробництві. Наразі укладено 39 договорів з учасниками АТО для отримання водійських прав або підвищення категорії. Налагоджено співпрацю з громадськими організаціями учасників АТО,  цього року фінансова підтримка, надана на їхню статутну діяльність, склала 50 тисяч гривень.
— Воїни АТО — особлива категорія шукачів роботи. Які спеціальні заходи проводить центр зайнятості для роботи з ними?
— Це — тематичні й інформаційні семінари, зокрема спеціалізовані за участю соціальних партнерів — працівників управлінь праці та соціального захисту населення, охорони здоров’я, активістів громадських організацій “Спілка учасників АТО Хмельниччини”, “Асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій у Хмельницькій області”, “Подільська правова ліга”, Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги тощо.
— Ніхто сьогодні не може передбачити, коли закінчиться війна. А отже і роботи щодо вирішення проблем демобілізованих на перспективу також багато.
— Ми це усвідомлюємо, а тому розробили Програму соціальної підтримки учасників АТО і членів їхніх сімей на 2016-2017 роки, яку має затвердити чергова сесія міської ради. Так, проект Програми пройшов активне обговорення громадськості, зокрема до його формування долучилися й самі учасники АТО. Серед заходів Програми — відшкодування пільг за житлово-комунальні послуги (у розмірі 50%) членам сімей загиблих учасників АТО, звільнення учасників АТО, членів сімей загиблих від сплати за послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій (незалежно від загальної площі житла з врахуванням наявних пільг), встановлення лічильників обліку спожитої води та об’ємної витрати газу тощо.
Загалом Програмою передбачено понад три десятки заходів. Щоб її повністю реалізувати, потрібно 2251,7 тисячі гривень з міського бюджету цьогоріч та 3905 тисячі гривень  наступного року.
Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *