Соціум

Депутати розпочали практичну діяльність

Друге пленарне засідання першої сесії міської ради VII скликання практично завершило формування структури цього органу представницької влади. Передували йому низка перемовин новообраного міського голови з партійними організаціями та консультації з громадськими об’єднаннями, а також обговорення у середовищі депутатського корпусу. Як зазначив Олександр Симчишин, “цей процес був гострим і гарячим”.

Друге пленарне засідання першої сесії міської ради VII скликання практично завершило формування структури цього органу представницької влади. Передували йому низка перемовин новообраного міського голови з партійними організаціями та консультації з громадськими об’єднаннями, а також обговорення у середовищі депутатського корпусу. Як зазначив Олександр Симчишин, “цей процес був гострим і гарячим”. Свої функції, делеговані на першому засіданні сесії, виконала і робоча група, яка представила на затвердження депутатам проекти регламенту міської ради, положення про постійні комісії та щодо помічника-консультанта депутата міськради. Ці документи, одностайно ухвалені сесією, стали основою для подальших її рішень. Іншим будівельним каменем внутрішнього структурування ради стали сформовані депутатські фракції. Власне, якихось несподіванок не сталось: шість фракцій об’єднали обранців, які висувалися за списками цих політичних сил, що подолали прохідний виборчий бар’єр. Їхніми керівниками стали Віталій Діденко (ВО “Свобода”), Руслан Афійчук (“За конкретні справи”), Григорій Галкін (БПП “Солідарність”), Олександр Скочеляс (ВО “Батьківщина”), Ігор Добжанський (“Поруч”), Віталій Худецький (“Самопоміч”).
Показово, що взятий за основу регламент попереднього скликання міської ради робоча група суттєво доопрацювала, зробивши акцент на максимальну прозорість і відкритість роботи ради, врахувавши пропозиції громадських об’єднань та партійних організацій. За принципом не пропорційності, а рівності фракцій формувався склад постійних комісій. Їх у нинішньому скликанні буде шість замість восьми у попередньому. Натомість до їхньої профільності додалися нові напрямки: щодо антикорупційної політики, децентралізації, дерегуляції та розвитку громадянського суспільства.

Результатом напруженої підготовчої роботи у період між пленарними засіданнями стало висування єдиної кандидатури на посаду секретаря міської ради. За пропозицією Олександра Симчишина, безальтернативним претендентом став директор ЗОШ №14, депутат від ВО “Батьківщина” Михайло Кривак. Розповідаючи колегам про своє бачення роботи і завдань секретаря ради, він наголосив, що власний досвід депутата двох скликань дозволив зробити висновок: у міській раді не повинно бути розподілу на “своїх” і “чужих”, її робота має бути консолідованою і позбавленою політичної кон’юнктури.
“Для мене немає колишніх комуністів чи регіоналів, разом маємо досягти якісно нового рівня своєї діяльності”, — зазначив Михайло Кривак. На його думку, в депутатському середовищі необхідно здійснити перерозподіл у виборчих округах, оскільки склалася ситуація, коли в окремих з них обрані по два депутати, а в семи округах немає жодного.
Таємне голосування лише підтвердило вагомість попереднього колективного обговорення і політичних консультацій: за кандидатуру Михайла Кривака віддали голоси всі 42 депутати і міський голова. Такий же стовідсотковий результат мало відкрите голосування за всі установчі проекти: регламент роботи ради, положення, склад постійних комісій та структура виконавчого комітету.
Щодо кількісного складу виконкому міської ради Олександр Симчишин запропонував поки що обмежитися 13 його членами: міський голова і чотири його заступники, керуючий справами, секретар ради та представники від депутатських фракцій. Згодом до них мають додатися ще й представники громадських об’єднань. Для процедури таємного голосування депутатам був представлений відповідний список імен. Олександр Симчишин на посади заступників міського голови запропонував кандидатури Андрія Бондаренка (попередньо працював заступником міністра інфраструктури України та помічником-консультантом народного депутата України Андрія Іллєнка), Анатолія Нестерука (заступник міського голови), Володимира Гончарука (колишній помічник-консультант народного депутата України Ігоря Сабія), Галини Мельник (директор НВО №28), на посаду керуючого справами виконкому — Юлію Сабій (провідного спеціаліста територіального відділення Антимонопольного комітету України). Від фракцій до складу виконкому ввійшли Богдан Лукашук (ВО “Батьківщина”), Сергій Мандзій (БПП “Солідарність”), Валерій Мурза (“Поруч”), Василь Новачок (ВО “Свобода”), Ігор Ратушний (“За конкретні справи”) і Юрій Самолюк (“Самопоміч”). Переважною більшістю голосів усі вони були обрані членами виконавчого комітету.

На завершення пленарного засідання першої сесії депутати розглянули і перші робочі документи: звіт про виконання міського бюджету за дев’ять місяців 2015 року та внесення змін і доповнень до нього.
Інформуючи сесію про виконання бюджету за три квартали року, начальник фінансового управління Наталя Степанова зазначила, що загальні планові призначення за цей період були перевиконані на 5,6%, що становило понад 25 мільйонів гривень. Натомість за деякими показниками з об’єктивних причин було певне недовиконання, зокрема з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, акцизного податку, збору за місце паркування транспортних засобів, субвенції з держбюджету тощо. Зрештою, загальне перевиконання дозволило внести зміни і доповнення до бюджету міста, зокрема збільшити доходи та видатки загального фонду, насамперед на збільшення статей з оплати праці і нарахувань на неї та оплату комунальних послуг й енергоносіїв закладам бюджетної сфери. Так, наприклад, враховуючи те, що фінансування з бюджету держави галузей освіти й охорони здоров’я не передбачило індексації заробітної плати працівникам, це було зроблено з міського бюджету та за рахунок деяких субвенцій.
Для переважної більшості нинішнього складу депутатського корпусу представлена інформація стала першою спробою особистої участі у практичній роботі міської ради. Попереднього її опрацювання в постійних комісіях, зрозуміло, не було, тож обранцям довелося знайомитися з особливостями роботи безпосередньо в сесійній залі. Втім вони задовольнилися поясненнями начальника фінансового управління й одностайно ухвалили обидва проекти рішень щодо бюджету. Натомість наступні документи опрацьовуватимуться виключно за вимогами затвердженого регламенту міської ради.
Володимир Разуваєв
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *