Соціум

Наша спільна конкретна справа

Мені, депутату міської ради попереднього і нинішнього скликань, пощастило обиратися безпосередньо від виборчих округів. Отож, на відміну від колег, обраних за партійними списками, маю можливість прозвітувати виборцям, які довірили мені представляти й відстоювати їхні права та інтереси в міській раді, про свою діяльність на окрузі №24 та безпосередньо в раді.

Мені, депутату міської ради попереднього і нинішнього скликань, пощастило обиратися безпосередньо від виборчих округів. Отож, на відміну від колег, обраних за партійними списками, маю можливість прозвітувати виборцям, які довірили мені представляти й відстоювати їхні права та інтереси в міській раді, про свою діяльність на окрузі №24 та безпосередньо в раді.

Виборчий округ №24 охоплює частину території вулиць Водопровідної, Свободи, Франка, Шевченка, Пилипчука, Проскурівської, Прибузької, Старокостянтинівського шосе та провулок Шевченка. Це центр Хмельницького, а центр, як відомо, має уособлювати найкращі риси міста: його зовнішній вигляд, комфортність проживання, рівень культури та побуту, соціальної захищеності. Ці вимоги добре розуміють його мешканці, тому мені, їхньому обранцю, роботи вистачало. Не помилюся, коли скажу, що кількість звернень громадян упродовж п’яти років нинішньої каденції до мене була рекордною серед усіх інших депутатів — понад 2300. Абсолютну більшість вдалося реалізувати. Так, лише матеріальну допомогу отримали за цей час 1431 особа, однак це було не найскладнішим завданням. Побутові проблеми — ось чому довелося приділяти найбільшу увагу. Це ремонти, благоустрій території, створення умов для якісного дозвілля дітей та дорослих…
Насамперед необхідно було наводити лад на прибудинкових територіях. Обстеження разом із комунальниками, звернення громадян, доручення виборців загалом визначили 21 об’єкт, які потребували нагальних робіт, зокрема асфальтування. Відтак загальна площа заасфальтованої території склала 7350 квадратних метрів за адресами: Водопровідна, 39, 44/1, 57, Свободи, 47, Проскурівська, 40, 45, 47, 49, Пилипчука, 36, 61, Подільська, 132, 147/1, провул. Шевченка, 3. Паралельно з цим була потреба у капітальному ремонті покрівель старих будинків. Це було зроблено на Подільській, 140, 155/1, 171, Шевченка, 40, 45, Старокостянтинівському шосе, 22 та Франка, 1. На території округу підрізали та впорядкували 44 старих дерева. З усіх робіт зовнішнього характеру особливо хочу виділити ремонт фасадів ще довоєнних старих будинків на Проскурівській, 85 і 85/1 — так званих ДОСів. Чесно кажучи, душа боліла, що до них не доходили руки десятиліттями, а ці будинки якраз і уособлюють статус обласного центру ще часів Проскурова. Отож виконання цих робіт вважаю неабияким досягненням.
Натомість, окрім зовнішніх, житловий фонд округу потребував і значних внутрішніх робіт. Так, за цей час вони відбулися в 41 під’їзді, були замінені старі вікна на пластикові у шести будинках, зокрема на Пилипчука, 59, Шевченка, 40 та інших. Здійснені ремонти ліфтів у будинках: на Водопровідній, 28/2, 44/1, 57, Прибузькій, 18, 26, Проскурівській, 65, 71, 73, Старокостянтинівському шосе, 22, провул. Шевченка, 3. Для зручності громадян з особливими потребами облаштовані пандуси за чотирма адресами.
Багато звернень мешканців стосувалися встановлення й ремонту дитячих майданчиків. Отож були облаштовані шість нових майданчиків, а 10 старих оновлені та пофарбовані.
Окремо хочу виділити капітальний ремонт внутрішніх мереж водовідведення у будинку №26 на вул. Прибузькій, що було дуже непросто зробити. 
Особливо важливим для себе вважав зв’язок з ветеранською організацією ЖЕКу №2 на знак шани і поваги до ветеранів Великої Вітчизняної війни та праці, дітей війни, воїнів-інтернаціоналістів, яким був сам, ветеранів Збройних Сил.
До речі, про ЖЕК №2. Дуже вдячний його працівникам та іншим комунальним підприємствам за плідну співпрацю, розуміння потреб людей, турботу про стан міста. На жаль, не всі наші спільні намагання вдалося  реалізувати через обмеженість міського бюджету.
Дещо про роботу в міській раді. Колеги-депутати довірили мені очолювати постійну комісію з питань приватизації та використання майна територіальної громади міста. Це було надзвичайно відповідальне завдання: з одного боку, піклуватися про наповнення міського бюджету, з іншого, сприяти розвитку підприємництва, створенню для цього належних умов. Пріоритетом була обрана позиція: комунальне майно, яке може приносити стабільний дохід бюджету міста, не продавати, а здавати в оренду. Водночас, враховуючи загальну економічну ситуацію в країні, розмір орендної плати, за ініціативи нашої комісії, міська рада скоротила на 15%. Заслугою комісії вважаю також відстоювання будівлі СКЦ “Проскурів” на вул. Інститутській у комунальній власності міста.
Конкретна робота на окрузі серед виборців, у постійній комісії змусила зробити свідомий і принциповий крок: вийти з фракції ВО “Батьківщина” разом з кількома колегами. Ми не хотіли бути сліпими виконавцями і голосувати за вказівками, а відстоювати власну позицію на користь виборців та громади міста, з якою керівництво фракції далеко не завжди рахувалося. Так з часом утворилася депутатська група “За конкретні справи”, назва якої каже сама за себе: не гучні декларації та порожні обіцянки, а конкретна робота для людей, усього міста, враховуючи думку кожного.
Саме за таким принципом конкретних справ на території вже оновленого округу №31 необхідно завершити комплекс розпочатих робіт. Це асфальтування та благоустрій прибудинкових територій на Пилипчука, 59, Франка, 6/1, 8/1, Шевченка, 53, 55, Водопровідній, 20, 28/2 та капітальний ремонт покрівель на Шевченка, 42, Пилипчука, 67 та Франка, 18. Є потреба продовжити заміну вікон на Шевченка, 42 та Пилипчука, 59, 61, ремонт під’їздів у будинках на вул. Подільській, 171, Шевченка, 42, Пилипчука, 61. У планах також заміна вхідних дверей, ремонт козирків, підчищення старих дерев та інші роботи.
Окремо стоїть завдання з встановленням та облаштуванням дитячих майданчиків, зокрема на вул. Франка, 10, Подільській, 147/1, 149 та Водопровідній, 57. Інше завдання — сучасне облаштування шкільних стадіонів. Цього року практично завершені роботи на стадіоні НВК №10: зроблений штучний футбольний газон, впорядковані сучасні роздягальні тощо. Нині він є окрасою всього мікрорайону і взірцем для інших.
Отож центральна частина Хмельницького має відповідати його статусу економічного і культурного центру Подільського краю з комфортним проживанням мешканців. Такою і повинна бути наша спільна конкретна справа.
Валерій Буяновський, депутат Хмельницької міської ради V-VI скликань (депутатська група “За конкретні справи”)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *