Соціум

Історик Сергій Єсюнін

Серед сучасних істориків та краєзнавців області одним із найвідоміших нині є Сергій Єсюнін — провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею, кандидат історичних наук.

Серед сучасних істориків та краєзнавців області одним із найвідоміших нині є Сергій Єсюнін — провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею, кандидат історичних наук.

Роботу в царині історичного краєзнавства пан Сергій розпочав навесні 1995 року, коли прийшов працювати в краєзнавчий музей на посаду молодшого наукового співробітника. З перших днів роботи показав себе високоосвіченою, з широким світоглядом людиною. Швидко оволодів основами музеєзнавства, що дало можливість призначити його в 1997 році на посаду завідувача відділу новітньої історії. У музейному колективі Сергій Миколайович одразу завоював повагу та авторитет. Від початку 2007 року він — провідний науковий співробітник.

З першого року роботи в музеї Сергій Єсюнін розпочав дослідження різних аспектів історії Поділля та Південно-Східної Волині, зайнявся глибоким вивченням історії міста Хмельницького (Плоскирова, Проскурова) та міських поселень Поділля. Пізніше до сфери наукових інтересів додались історія спорту та військова історія. З 1995 року опублікував понад 120 праць у наукових та краєзнавчих збірниках, став автором дев’яти монографій, вісім видань створив у співавторстві. До того ж Сергій Єсюнін — упорядник та член редколегії краєзнавчого збірника “Літопис Хмельниччини”, який від 2001 року періодично видає обласний краєзнавчий музей.

Заслуговують окремої уваги успіхи Сергія Миколайовича на журналістській ниві — з 1999 до початку 2013 року став автором понад 700 науково-популярних публікацій на історичну і краєзнавчу тематику у періодичних виданнях міста, краю, України, зокрема у газетах “Подільські вісті”, “Проскурів”, “Є Поділля”, “Моя газета”, “Місто”, “Пульс”, “Вести. Версии. События” (Київ), “Голос України” (Київ), “Армія України” (Київ) та інших. У 2005 році став засновником, редактором та основним автором краєзнавчої сторінки “Краєвид” у газеті “Є Поділля”, нині побачили світ уже понад 150 випусків цієї тематичної сторінки.

Крім науково-дослідної та просвітницької роботи, Сергій Єсюнін брав участь у створенні багатьох музеїв області: меморіального Ю.Сіцінського в с. Мазники на Деражнянщині, банківської справи “Промінвестбанку” у Хмельницькому, Південно-Західної залізниці та Бориса Олійника у Деражні, музею-діорами Пилявецької битви в Старій Синяві, історії села Копачівка Деражнянського району, історії локомотивного депо Гречани та інших. У краєзнав-чому музеї за його ініціативи побудовані стаціонарні та пересувні виставки: “Лихоліття ХХ століття”, “Українська Народна Республіка”, “Солдати війни”, “Будуємо Україну”, “Подвигу жити у віках”, “Зброя ХХ століття”, “Проскурів — романтика старовини”… Ряд тимчасових виставок було організовано у Національному експоцентрі та Українському домі в Києві, у районних центрах області й місті Хмельницькому. У 2008 році Сергій Єсюнін працював у складі авторського колективу зі створення музейної експозиції “Голодомор 1932-1933 років” у Меджибожі.

Бере активну участь у пошуково-дослідницькій роботі та археологічних експедиціях, докладає багато зусиль для поповнення музейних фондів цінними експонатами.

Така багатогранна робота на ниві історичного краєзнавства та музеє-знавства була гідно оцінена: Сергій Єсюнін — лауреат обласної премії  ім. Ю.Сіцінського (2000), міської премії ім. Б.Хмельницького (2005), міської премії ім. М.Орловського (2007), регіональної премії “Скарби землі Болохівської” (2008), нагороджений Почесною відзнакою Хмельницького міського голови (2006), орденом Почаївської ікони Пресвятої Богородиці Української православної церкви (2012), відзнакою Хмельницької обласної державної адміністрації “75 років Хмельницькій області” (2012). У 2009 році Указом Президента України удостоєний звання заслуженого працівника культури України.

Фактично немає такого району Хмельницької області, який би не привернув увагу краєзнавця. Але найбільше він працює на ниві дослідження історії міста Хмельницького. Так, лише у періодиці вийшло понад 200 публікацій Сергія Миколайовича, присвячених історії міста над Бугом. Серед окремих видань заслуговують на увагу науково-популярні книги “Хмельницький: історія, події, факти” (2004) та “Історія міста Хмельницького: документи та матеріали” (2006), в яких на основі архівних джерел доведено, що перша письмова згадка про місто Хмельницький належить до 1431 року. Це надало можливість у 2006 році міській владі затвердити цю дату як найдавнішу згадку про Хмельницький та відзначити 575 років місту. У 2005 році він видав ще одне новаторське дослідження — “Вулиці міста Хмельницького”, на сторінках якого охопив історію всіх вулиць обласного центру. Серед останніх видань надзвичайно цікавою є книга “Прогулянка Проскуровим”, яка завоювала популярність серед хмельничан та гостей міста.

Утвердившись серед наукової еліти обласного центру, Сергій Єсюнін став організатором ряду наукових конференцій у Хмельницькому. Зокрема, брав активну участь в організації та проведенні І, ІІ та ІІІ історико-краєзнавчих конференцій “Місто Хмельницький у контексті історії України” (2006, 2007, 2011). У 2012 році став ініціатором, організатором і учасником Всеукраїнської “Хмельниччина в контексті історії України”, присвяченій 75-річчю створення Хмельницької області. Збірник, який був виданий за результатами цієї конференції, містить 128 матеріалів науковців не лише з Хмельниччини, а й з Києва, Харкова, Дніпропетровська, Чернівців, Вінниці, Тернополя та інших. Єсюнін — учасник понад 60 міжнародних, всеукраїнських та регіональних наукових конференцій з історії та краєзнавства. Крім того, брав участь у наукових конференціях у Білорусі, Росії, Болгарії, де гідно представляв не лише Хмельниччину, а й Україну. На кожному з наукових форумів хмельницький історик ознайомив зі змістовними доповідями.

Публікації Сергія Єсюніна друкуються у наукових виданнях Києва, Львова, Вінниці, Хмельницького, Кам’янця-Подільського… Зокрема, чимало публікацій можна побачити у збірниках Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка — “Освіта, наука і культура на Поділлі”, “Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка: Історичні науки”, “Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка: Історичні науки”.

Відзначимо, що Кам’янець-Поді-льський університет став для Сергія Єсюніна справжньою альма-матер. Ще у 2004 році краєзнавець обраний дійсним членом Центру дослідження історії Поділля та Південно-Східної Волині Інституту історії України НАН України, який діє при цьому університеті. Тісні наукові стосунки виникли в нього з провідними істориками університету, а їх авторитетні поради допомогли йому зайнятися ґрунтовними історичними дослідженнями та успішно захистити дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук “Міста Подільської губернії у другій половині ХІХ — на початку ХХ ст.: соціальна інфраструктура, адміністративний та економічний аспекти”, над якою він працював під керівництвом професора Лева Баженова.

Сергій Миколайович уперше створив цілісну картину розвитку міст Подільської губернії у другій половині ХІХ — на початку ХХ ст., виявлено регіональні особливості урбанізаційних процесів на Поділлі, зокрема їх залежність від розміщення військ і розвитку транспортної мережі, а також уперше в українській історії він здійснив типологію міст Поділля та запропонував періодизацію їх розвитку. Одночасно проаналізований вплив на урбанізаційні процеси в Подільській губернії військово-стратегічного чинника, що є принциповою новизною дослідження.

Беззаперечним є той факт, що насамперед у галузі історичного крає-знавства Сергій Єсюнін вже зробив чималий внесок у дослідження минулого Поділля та Південно-Східної Волині, й передусім міста Хмельницького, як і те, що на нього чекають великі наукові перспективи.

Олександр ГРИГОРЕНКО, професор Хмельницького національного університету, доктор історичних наук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *