Соціум

чого потребує наша міліція, щоб стати цивілізованою інституцією?

Лев Бірюк, народний депутат України 4, 5, 6 скликань:

— Врадіївка не стала лакмусовим папірцем, ми, громадяни України, не маємо захисту від свавілля, знущань. І не тільки від міліції!  Я можу навести безліч різних ситуацій на прикладі Хмельниччини:  мешканець обласного центру відсидів сім років за ґратами через  дії міліції, причому два з них, незважаючи на рішення Європейського суду з прав людини,  який довів його  безвинність.  А в Ярмолинцях до депутата районної ради міліція застосувала силу  прямо у сесійній залі тільки тому, що він фільмував на мобільний телефон побиття людини  “правоохоронцями” на вулиці.  Тому  подальші події у Врадіївці — це останнє попередження від народу про те, як громадяни будуть встановлювати справедливість. Сьогодні  довіра населення до міліції не перевищує 1,5%.  І страждати  від  свавілля правоохоронців ми будемо доти, доки не створимо громадянське суспільство.

Геннадій Савосін, перший секретар обкому Соціалістичної партії:

— Будь-яка державна структура у нас хвора на всілякі негативи, правоохоронні органи винятком у цьому, на жаль, не є. Натомість чисельність міліції вже більша за Збройні сили, а це вимагає відповідних підходів до її формування, забезпечення та відповідальності у діях на всіх рівнях. Одна з причин негативних явищ у цьому середовищі — закритість від суспільства, міліція почувається як держава в державі. Проте надійним інструментом держави вона не є, підриваючи саму довіру до неї. Колись до міліції найкращих молодих людей направляли трудові колективи, за комсомольськими путівками, до людей у синій формі була міцна довіра, що вона охороняє й оберігає. Зараз цього немає, як і зник взаємозв’язок правоохоронців з суспільством, громадськістю. Марш протесту, який виник через події на Миколаївщині, — це грізний дзвінок для влади, логічний і справедливий.

Андрій Олесь, заступник голови постійної комісії міської ради з питань регламенту, депутатської діяльності, забезпечення правопорядку та зв’язку з військовими частинами:

— Для того, щоб наша міліція належним чином відповідала своєму призначенню і була сучасною, цивілізованою державною інституцією, необхідно насамперед докорінно змінити принципи її формування. До штату міліції слід набирати людей з певною освітою, у дещо зрілому вже віці — не з вулиці. На жаль, відповідної армійської підготовки у нинішньої молоді вже не буде, але для міліції все одно потрібні люди з якоюсь соціальною підготовкою. Побутує думка, що працівникам міліції треба підвищити зарплату, але, впевнений, це нічого не дасть. Наше суспільство заражене епідемією корупції, міліція в цьому утримує сумне лідерство, тому, яку б зарплату не призначай, результат буде той же: побори від ДАІ, “кришування” наркодільців  та інше, конкретних прикладів цьому вистачає і в нашому місті. Щодо реформування міліції в поліцію також вважаю, що очікування на щось краще безпідставні. Як приклад — Росія. Зміна назви нічого не дасть — без реальних змін у суспільстві та на державному рівні. Події на Миколаївщині тому яскравий приклад. Думаю, що реакція на них з боку Президента має остудити “гарячі” голови у цьому відомстві, однак лише жорстких оцінок і намірів замало, потрібний системний підхід.

Юрій Рибак, уповноважений представник Міжнародного комітету захисту прав людини, член громадської ради при міськвиконкомі:

— Міліція потребує термінової реорганізації, це питання давно назріло і не повинно викликати якогось супротиву. У нинішньому вигляді вона себе повністю вичерпала, її реформування має бути зверху донизу. Але не зміною вивіски: міліція на поліцію, а з радикальною зміною всієї системи, адже такого ставлення до суспільства, прав людини, як у нас з боку органів правопорядку, в цивілізованому світі ніде немає. Однак якою має бути нова правоохоронна система, — вирішувати народу, можливо, навіть через референдум. Головне, щоб вона складалася з людей освічених, культурних, достойних — таких в Україні достатньо.

Валерій Лесков, в.о. голови облорганізації ВО “Батьківщина”:

— Ситуація у Врадіївці не є показником роботи всієї міліції. Це — випадок, що демонструє вседозволеність і безкарність,  тому що міліція сьогодні обслуговує владу  і влада покриває міліцію, аби мати надійний інструмент боротьби проти  громадян країни. Саме тому в деяких  працівників міліції  проявляється звірячий інстинкт. Що стосується Хмельницького, то мушу визнати, що і мешканці нашого міста  від  ситуації, що трапилась у Врадіївці, не застраховані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *