Без категорії

Микола Довгалюк: “У Хмельницькому жоден ліфт не зупинений з технічних причин”

На шістнадцятій сесії Хмельницької обласної ради шостого скликання, яка відбулася 19 червня, прийнято регіональну Програму капітального ремонту, модернізації та заміни ліфтів житлового фонду Хмельницької області на 2013-2017 роки. Наша розмова з директором спеціалізованого ремонтно-будівельного підприємства “Хмельницькліфт” Миколою ДОВГАЛЮКОМ.

На шістнадцятій сесії Хмельницької обласної ради шостого скликання, яка відбулася 19 червня, прийнято регіональну Програму капітального ремонту, модернізації та заміни ліфтів житлового фонду Хмельницької області на 2013-2017 роки. Наша розмова з директором спеціалізованого ремонтно-будівельного підприємства “Хмельницькліфт” Миколою ДОВГАЛЮКОМ.

— Миколо Івановичу, ліфтове господарство вашого підприємства розміщене по всій області. Мабуть, складно його обслуговувати?

— Звичайно, складнощі є. Станом на 1 січня цього року у 705 багатоповерхових житлових будинках області в експлуатації перебувають 1833 ліфти, у тому числі у Хмельницькому — 1177, Нетішині — 262, Кам’янці-Подільському — 236, Шепетівці — 71, Волочиську — 50, Славуті — 18, Красилові — 16, Старокостянтинові — 3. Але основна проблема не в сконцентрованості та віддаленості об’єктів, які ми обслуговуємо, а в тому, що 42% їх загальної кількості не відповідають сучасним вимогам. Подальша експлуатація таких ліфтів несе потенційну небезпеку для мешканців. При цьому кількість морально застарілих та фізично зношених ліфтів з кожним роком збільшується.

— Яким чином можна вирішити проблему виходу ліфтового господарства області з кризового стану?

— Звичайно, найпростіше демонтувати все застаріле обладнання та ввести в експлуатацію нове, що відповідає сучасним вимогам. Але це дуже затратно і у нас такої можливості немає. Тож оптимальним варіантом залишається поступова модернізація ліфтового господарства на базі сучасних маловитратних і швидкоокупних (від 0,5 до 4 років) енергоефективних технологій і обладнання.

— З яких джерел фінансуватиметься Програма капітального ремонту, модернізації та заміни ліфтів житлового фонду Хмельницької області на 2013-2017 роки?

— Фінансування заходів здійснюватиметься за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів області, а також з залученням кредитних коштів, коштів підприємств і організацій, на балансі яких знаходиться житловий фонд, та підприємств, які обслуговують ліфтове господарство, коштів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів житлових будинків, обладнаних ліфтами, та з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України. Обсяги фінансування заходів Програми можуть бути скориговані органами місцевого самоврядування.

— Про які конкретні суми витрат йдеться?

— У цілому реалізація Програми у 2013-2017 роках потребує 149 340,3 тис. грн., з них на проведення капітального ремонту ліфтів — 31 898,9 тис. грн., модернізацію — 85 893,4 тис. грн., заміну — 28 503,8 тис. грн. У середньому на проведення капітального ремонту одного ліфта передбачається спрямувати 68,5 тис. грн., на модернізацію — 219,7 тис. грн., на заміну — 300,0 тис. грн.

— Який результат очікуєте від реалізації цієї Програми?

— Ефективне її впровадження, по-перше, зніме соціальну напругу, по-друге, дозволить забезпечити населення якісними житлово-комунальними послугами відповідно до встановлених нормативів та національних стандартів. А якщо конкретно, то дасть можливість замінити 95 ліфтів зі строком експлуатації понад 25 років, провести капітальний ремонт 466, модернізувати 391 ліфт.

— Яка ситуація з ліфтовим господарством у Хмельницькому? Чи є ліфти, які з технічних причин не працюють?

— У Хмельницькому немає ліфтів, що не працюють з технічних причин. І це найкращий результат нашої роботи. Адже в багатьох містах України десятки й навіть сотні ліфтів через технічні неполадки не працюють, а люди не отримують належних їм послуг. Здебільшого такі випадки трапляються на сході нашої країни. Якщо ж говорити про те, де найгірший технічний стан ліфтів у нашому обласному центрі, то це у висотках на Соборній, 16, Подільській, 25, Інститутській, 22, Зарічанській, 30, 40. Їх треба замінити негайно. Бо із 24 ліфтів у висотках свій нормативний термін уже відпрацювали 14. І якби можна було вирішити питання заміни ліфтів за цими адресами, то на певний час ми мали б відносний спокій.

— Що передбачає прийнята регіональна Програма для Хмельницького?

— Місту в передбачений термін треба замінити 32 ліфти та провести модернізацію 223. Попередньо визначена сума на ці роботи складає 57 мільйонів гривень. У бюджеті міста на поточний рік кошти на це не передбачено.

— Відомо, що підприємство “Хмельницькліфт” розпочало модернізацію диспетчеризації. Наскільки це важливо?

— Система диспетчеризації також і фізично, і морально застаріла, оскільки час її впровадження припадає на 70-80-ті роки минулого століття. Кабельна система нині вичерпала себе. В нових будинках ми вже встановлюємо нову систему “Промінь”, яка має гарні показники. Вартість оснащення такою системою одного ліфта коштує до п’яти тисяч гривень. За новою схемою технології ми оснастили свою аварійну службу, до якої підключили 42 ліфти. На жаль, за власні кошти провести таке осучаснення системи диспетчеризації в усьому місті одночасно не маємо змоги. Проте, за нашими підрахунками, її впровадження могло б дати нам суттєву економію — приблизно 200-250 тисяч гривень у місяць. Тобто, я веду до того, що нам конче потрібна суттєва підтримка і держави, і влади на місцях.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *