Без категорії

З дерев’яним зодчеством Русі можна ознайомитися у музеї історії міста

Виставка макетів, приурочена до 1025-річчя хрещення Русі, працюватиме  у приміщенні музею історії міста Хмельницького впродовж липня.

Виставка макетів, приурочена до 1025-річчя хрещення Русі, працюватиме  у приміщенні музею історії міста Хмельницького впродовж липня.

У колекції мініатюр православних дерев’яних храмів майстра Олега Борисова переважають храми півночі Росії. Цьому є логічне пояснення, адже автор народився і виріс у Костромській області Російської Федерації. З дитячих років йому подобалось блукати разом з батьком біля стародавніх, трохи занедбаних дерев’яних будівель церков, насолоджуючись невимовною красою старовинної архітектури.   Тому й не дивно, що з плином часу пан Олег взявся за відновлення, нехай в мініатюрі, дерев’яних православних церков. Майстерні твори Олега Леонідовича вражають схожістю з оригіналом. Виготовлені вони переважно зі звичайних сірників та шпону. Можна тільки уявити, скільки потрібно терпіння й майстерності при їх виготовленні.

Центральне місце в колекції майстра посідає мініатюра церкви Успіння в Кондопозі. Сакральна споруда стоїть на березі Чупа-Губи північно-західної частини Онезького озера — один з останніх значних пам’ятників народної північної архітектури. Побудована вона у 1774 році в епоху царювання Катерини ІІ по-своєму унікальна. Надзвичайно висока, 45 м заввишки, — це найвища дерев’яна споруда в Росії. Архітектура цієї церкви стала завершальним етапом багатолітнього шляху становлення образу російського дерев’яного зодчества.

Не менш значним і величним пам’ятником дерев’яної російської архітектури є Успенський собор у Кемі 1711-1717 рр. (Карелія).

Визначною пам’яткою мистецтва є збережена до наших днів надбрамна башта Ніколо-Карельського монастиря біля Архангельська (1691-1692 рр.), яка пізніше бережливо перенесена і встановлена в музеї “Коломенське” під Москвою. Свого часу надбрамна башта виконувала функції оборонної споруди.

Цікаво представлена мала архітектурна форма: каплиця с. Лелікозеро (Карелія). Один з найцікавіших зразків побудови ярусної дерев’яної архітектури є церква Іоанна Предтечі Ширкова Погоста Калінінської області (1694 р.).

Пам’ятники російської народної дерев’яної архітектури приносять нам не тільки велику естетичну насолоду, а й навчають розуміти прекрасне в житті і мистецтві, допомагають глибше пізнати душу російського народу.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *