Без категорії

Відбувся Помісний Собор

У Києві 27 червня відбувся Помісний Собор Української православної церкви Київського патріархату.

 

У Києві 27 червня відбувся Помісний Собор Української православної церкви Київського патріархату.

 

Делегати з усіх парафій України з особливою увагою вислухали доповідь Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета “1025-ліття Хрещення Київської Руси та сучасний стан УПЦ Київського патріархату”, звіт про діяльність за п’ять років у міжсоборний період. Сказавши про проблеми сучасної української держави та церкви, Патріарх відзначив утвердження нашої церкви в Україні і за кордоном.

Його Святість також наголосив на тому, що святкувати вікопомну дату треба в Києві, а не в Москві, яка і в минулому, і тепер спотворює історію та примушує помісні православні церкви святкувати цю подію в столиці Росії: адже за князя Володимира Московія не могла бути охрещена — в ті часи її просто не існувало.

Зі співдоповіддю “Значення Хрещення Київської Руси для українського народу” виступив наш земляк владика Димитрій, митрополит Львівський і Сокальський.

Особлива увага делегатів була прикута до питання “Про зміну статуту про управління УПЦ Київського патріархату”. Патріарх Філарет запропонував ввести посаду намісника Патріарха, який після смерті Предстоятеля церкви автоматично ставав місцеблюстителем Патріаршого Київського престолу. Зважаючи на зовнішні та й внутрішні загрози, таким чином передбачається заздалегідь вжити запобіжні заходи. Після жвавого обговорення поправка до Статуту була прийнята майже одноголосно.

Освячений Помісний Собор канонізував київського князя Аскольда, володимир-волинського князя Володимира Васильковича та мученика Данила Братковського.

На завершення були прийняті важливі документи, серед яких Декларація “Про негативне ставлення до гріха содомії (гомосексуалізму), його пропаганди у суспільстві і так званих одностатевих шлюбів”.

Помісному Собору надійшло вітання від Президента України Віктора Януковича. Делегацію Хмельницької єпархії очолив Митрополит Хмельницький і Кам’янець-Подільський Антоній, подільську паству представляли Зоя Діденко та Кирило Чумаков.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *