Соціум

Триває оздоровлення

Настало довгоочікуване літо. “Де і як можна відпочити чи оздоровитися дітям та їх батькам?” — з таким запитанням ми звернулися до очільника обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Сергія Кіндзерського.

Настало довгоочікуване літо. “Де і як можна відпочити чи оздоровитися дітям та їх батькам?” — з таким запитанням ми звернулися до очільника обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Сергія Кіндзерського.

— Затверджений перелік оздоровчих закладів, до якого увійшли 14 стаціонарних установ нашої та інших областей, — каже він. — Ці дитячі заклади оздоровлення будуть фінансуватися частково за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Укладені договори з усіма дитячими закладами оздоровлення області. Якщо у 2012 році здійснювалася доплата на харчування (у частині вартості набору продуктів) не більше 37 грн., на лікування та культурне обслуговування дітей — не більше 3 грн., тобто не більше 40 грн. у день, то цьогоріч максимальна сума доплати за рахунок Фонду становитиме 42 грн. на дитино-день (39+3 грн.). При тривалості зміни 21 день путівка до дитячого закладу оздоровлення за рахунок коштів Фонду буде здешевлена на 882 грн. Як виняток, в окремих закладах дозволяється проводити оздоровлення з тривалістю зміни не менше 18 днів.

Крім цих затверджених закладів, при здійсненні часткового фінансування плануємо співпрацювати з усіма дитячими закладами оздоровлення України, які оберуть застраховані особи для оздоровлення своїх дітей, якщо ці заклади увійшли до переліків обласних відділень Фонду, з яким можна ознайомитись у міських та міжрайонних виконавчих дирекціях.

— То куди і з якими документами слід звертатися?

— Перш за все треба навести довідки у голови комісії з соціального страхування за місцем роботи застрахованої особи, подати заяву про необхідність оздоровлення дитини в тому чи іншому закладі. Далі до міської, міжрайонної виконавчої дирекції (за місцем реєстрації страхувальника) подаються заповнена заявка встановленого зразка, рахунок на путівку та квитанція про так звану батьківську доплату, в яку можуть увійти кошти спонсорів (роботодавців, профспілок, інших громадських організацій тощо).

— Доплата за дитячу путівку складає 10%?

— З приємністю відзначу, що цього року вперше за історію обласного відділення Фонду нам вдалося закупити 1239 путівок за повну вартість із використанням із коштів Фонду 3 млн. 361 тис. грн. у санаторії, які стали переможцями тендерних процедур. Ці путівки оформляються на працюючих матір чи батька за місцем роботи з частковою оплатою у розмірі 10% повної вартості путівки: приблизно 270 грн. на 21 день оздоровлення плюс витрати на організоване перевезення дітей.

Оголошення про наявність путівок, їх оформлення, перелік документів, питання-відповіді, контактні телефони розміщені на Інтернет-сторінці обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, на дошках оголошень при міських та міжрайонних виконавчих дирекціях, міськрайвиконкомах, в органах департаменту освіти і науки, молоді та спорту.

— А може отримати путівку за рахунок коштів Фонду дідусь чи бабуся, які є працюючими застрахованими особами, для онука?

— Право на оздоровлення дитини за рахунок коштів Фонду має застрахована особа (батько, мати, усиновлювач, опікун або піклувальник). Тому дідусь чи бабуся має право на оздоровлення онука за рахунок коштів Фонду лише у випадку, якщо він (вона) є його усиновлювачем, опікуном або піклувальником.

— Якого віку дітей можна оздоровити і скільки путівок за сезон можна отримати?

— Організованими формами оздоровлення охоплюються діти 6-18 років. Кожна дитина сім’ї застрахованих, тобто працюючих осіб, може отримати по одній путівці як за місцем роботи батька, так і за місцем роботи матері. Тобто за сезон дитина має можливість відпочити двічі.

— Яка ситуація щодо виділення путівок для самих працівників?

— Закупівля путівок на санаторно-курортне лікування здійснюється виконавчою дирекцією Фонду (м. Київ). На санаторно-курортне лікування застрахованих осіб та членів їх сімей у 2013 році обласному відділенню Фонду заплановано використати 37,3 млн. грн., що на 15 млн. грн. більше, ніж у 2012 році. За рахунок коштів Фонду буде оздоровлено сім тисяч осіб, що на три тисячі більше, ніж минулоріч.

Путівки виділяються при поданні заяви про потребу в оздоровленні, довідки форми №070-о від лікаря та ЛКК з рекомендаціями щодо санаторію. За рішенням комісії з соціального страхування підприємства, установи чи організації путівка видається за 20% повної вартості.

— Чи є путівки для спільного лікування батьків з дітьми?

— Цього року кількість таких путівок недостатня. Їх лише 63 (три — ЗАТ “Моршинкурорт” та 60 путівок до санаторію “Київ-Плюс” Львівської області). Такі путівки видаються за 10% повної вартості.

— Чи можлива путівка до реабілітаційного відділення санаторію?

— Так, хворих після інфарктів чи інсультів, а також хворих на цукровий діабет можна направити до санаторіїв “Хмільник” Вінницької області та “Збруч”, що в Городоцькому районі. Всього Хмельниччині виділено на 2013 рік 68 таких путівок.

— На завершення розмови хочемо побажати провести оздоровчу кампанію на високому рівні.

— Дякую. Ми задоволені початком оздоровлення у першу зміну, а це вже тисяча задоволених дітей, від батьків яких надходять позитивні відгуки. До кінця літа плануємо оздоровити чотири тисячі малечі, що значно більше, ніж у минулому році.

Нагадаю, що працюючі на підприємствах, установах та організаціях області мають право на отримання пільгових путівок до кінця 2013 року.

Наш кор.
На фото: Сергій Кіндзерський з вихованцями “Джерельця” 
ПАТ “Хмельницькобленерго” на відкритті табірної зміни
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *