Соціум

У Хмельницькому презентували нове Міністерство

Новостворена державна структура — Міністерство доходів і зборів України була минулого тижня презентована представникам бізнес-середовища Хмельниччини, громадських об’єднань і засобів масової інформації. Запрошеному загалу новоутворення в рамках “круглого столу” представляли керівники його обласного відділення — головного управління Міністерства доходів і зборів.

Новостворена державна структура — Міністерство доходів і зборів України була минулого тижня презентована представникам бізнес-середовища Хмельниччини, громадських об’єднань і засобів масової інформації. Запрошеному загалу новоутворення в рамках “круглого столу” представляли керівники його обласного відділення — головного управління Міністерства доходів і зборів.

Як висловився в.о. начальника управління Володимир Михалчич: “Об’єднання податкової та митної служб у єдине Міністерство доходів і зборів, яке відбулось Указом Президента України від 24 грудня 2012 року, є важливою інституційною реформою, котра цілком відповідає загальносвітовим і, в першу чергу, європейським трендам. Вперше в історії незалежної України ми маємо у складі центральних органів виконавчої влади відомство, яке несе на собі всю повноту відповідальності за поповнення державного бюджету”. Водночас, як запевнив керівник нового відомства на Хмельниччині, “вітчизняні підприємці та іноземні інвестори відтепер мають єдиного адресата, який від імені держави відповідає за створення рівної конкуренції, поміркованого оподаткування, якісний сервіс в адмініструванні обов’язкових платежів, включаючи соціальні внески”.

При новому Міністерстві й надалі функціонуватиме податкова міліція, але визначати податкову і митну політику, як і раніше, буде Міністерство фінансів.

Керівництво головного управління Міндоходів в області детально проінформувало учасників “круглого столу” про користь змін, які вже відбулись у фіскальній сфері України зі створенням цього Міністерства, та подальші позитивні перспективи, пов’язані з його діяльністю: спрощення процедур отримання адмінпослуг, підвищення якості та скорочення кількості часу в обслуговуванні, зниження рівня бюрократизації, забезпечення конфіденційності платників податків. Натомість учасники засідання окреслили наявні проблеми бізнес-середовища в уже нових умовах та висловили конкретні побажання щодо вдосконалення фіскальної політики в державі та наближенні її до кращих світових стандартів.

Так, директор ВАТ “Нейл-ЛТД” Сергій Федорук звернув увагу на гостроту проблеми з поверненням ПДВ, яка змусила його підприємство скоротити експорт продукції з 70 до 5 відсотків. Відзначив він і таке явище на митниці, як незрозуміле підвищення тарифів на експорт, яке сталося вже після об’єднання митної та податкової служб у нове Міністерство. Голова правління ВАТ “Темп” Іван Праворський акцентував на проблемі “засилля посередницьких структур в Україні, які нічим не регулюються, але приносять велику шкоду реальному сектору економіки”. На його думку, в державі бізнес неабияк потерпає від численних органів, які займаються перевірками. Він також має претензії до митниці: “Чому ми, виробничники, маємо фактично оплачувати оренду митними органами їхніх приміщень та земельних ділянок?” Секретар регіональної ради підприємців Лариса Рагоза закликала посадовців Міндоходів: “Захистіть нас від перевірок за нібито скаргами людей, яких насправді просто не існує”, а також запропонувала спростити доступ підприємцям до їхніх особових податкових рахунків. Президент Союзу промисловців і підприємців Хмельницької області Іван Дунець, відзначивши належний рівень взаєморозуміння з обома структурами Міндоходів, побажав їм узяти за зразок організаційні стандарти провідних країн, щоб вивести Україну на вищі місця у світовому рейтингу бізнесу, адже це приваблюватиме іноземних інвесторів.

У ході дискусії учасники засідання говорили також про недоцільність щоденної електронної звітності, надмірну завантаженість документо-обігом, негативи практики запровадження трансфертних цін, проблему корупції та інші фактори, які гальмують розвиток бізнесу.

У свою чергу Володимир Михалчич запевнив, що всі зауваження та пропозиції, висловлені в процесі “круглого столу”, будуть обов’язково вивчені та доведені до керівництва Міністерства, а діяльність головного управління в області  буде максимально відкритою для плідної спів-праці.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *