Соціум

Подвиг визволителів назавжди у пам’яті

Ветеранам Великої Вітчизняної війни щороку все важче долати шлях традиційної ходи від майдану Незалежності України до військового кладовища та до Вічного вогню. Але ні вік, ні біль старих фронтових ран ніколи не перешкодять сивочолим визволителям вклонитися загиблим побратимам, разом із хмельничанами віддати данину шани подвигу народу, який вистояв перед навалою фашистської чуми.

Ветеранам Великої Вітчизняної війни щороку все важче долати шлях традиційної ходи від майдану Незалежності України до військового кладовища та до Вічного вогню. Але ні вік, ні біль старих фронтових ран ніколи не перешкодять сивочолим визволителям вклонитися загиблим побратимам, разом із хмельничанами віддати данину шани подвигу народу, який вистояв перед навалою фашистської чуми.

Отже, 9 травня о 9.30 багатотисячна колона на чолі з ветеранами рушила по одній із головних вулиць міста. Серед крокуючих — люди різного віку, родини, трудові колективи, представники громадських організацій, політичних партій, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. В усіх — піднесений святковий настрій, як відлуння того травневого дня, коли 68 років тому було проголошено, що фашистська Німеччина капітулювала і найкровопролитніша війна століття завершена. Обабіч дороги колону зустрічали молодь і підлітки (фото 1). Вони тримали в руках букети весняних квітів, зустрічали визволителів бурхливими оплесками і навіть співали славнозвісну фронтову “Катюшу”.

Військове кладовище. Урочисте покладання вінків і квітів. Хвилина мовчання (фото 2). Шістдесят секунд, щоб ще раз згадати всіх, хто на фронті і в тилу кров’ю і потом здобував мирне сьогодення. “Нині ми з вдячністю згадуємо всіх, хто в червні 1941-го піднявся на священну війну з гітлерівцями, тих, хто воював на фронтах, у підпіллі та партизанських загонах, хто самовідданою працею на трудовому фронті наближав день, який навічно вписано до світової історії як День Перемоги. Незважаючи на відстань часу, ті суворі роки і сьогодні відлунюють не лише радістю, а й гіркотою втрат та скалічених доль, нагадують про себе тисячами братських могил, пам’ятників та обелісків. На полях боїв вирішувалася доля не тільки Європи, а всього людства. Тому Перемога над нацизмом — це найбільше історичне завоювання, досягнуте, у першу чергу, завдяки мужності й непохитній волі нашого народу. 9 травня навіки залишиться однією з найбільш величних і славних дат для кожного з нас”, — наголосив у своїй промові міський голова Сергій Мельник на урочистому мітингу. Також Сергій Іванович із пошаною та вдячністю згадав подвиги проскурівчан, які боролися за перемогу, побажав ветеранам доброго здоров’я і довгих років активного життя та закликав хмельничан завжди шанувати тих, кому ми зобов’язані нашою славною історією і мирним життям.

В усіх ветеранських організаціях міста відбулися зустрічі та святкування. 7 травня в актовому залі МАУП відбулось урочисте засідання ветеранів, на якому зібралися до півтисячі запрошених учасників бойових дій, учасників та дітей війни. Присутні переглянули фільмотеку інтерв’ю з хмельничанами, які воювали на фронтах Великої Вітчизняної. Їх привітав зі святом і народний депутат України Сергій Лабазюк.

Свято завершилося концертом. Волонтери, на фірмовому одязі яких був напис “Завжди поряд”, вручили ветеранам квіти й продуктові набори.

Відбулось урочисте засідання активу первинних ветеранських організацій і в культурно-мистецькому центрі “Ветеран”. Присутніх привітав заступник міського голови Григорій Давиденко, а потім порадувала гарним концертом вокальна група хору “Ретро” під керівництвом Михайла Люшні.

9 травня жителі Книжковець традиційно зібралися на урочистий мітинг до Дня Перемоги. Настоятель храму святої Параскеви отець Віктор Патерко відправив панахиду по односельчанах, які полягли на фронтах Великої Вітчизняної, поіменно згадавши кожного. П’ятьом учасникам бойових дій вручили квіти і продуктові набори. А всі мали нагоду послухати пісні у виконанні вокального гурту “Книжківчанка”.

Подарували можливість спілкування тим, хто знає про війну не з чужих уст, члени ветеранської організації при ЖЕКу №3. Зустріч 65 ветеранів відбулася напередодні свята у НВК №6 (фото 8). Звитяга, героїзм кожного з них варті поіменної згадки. Це учасники бойових дій Іван Демидов, Юрій Федоров, Іван Волошинко, Володимир Мусін, Анатолій Сотніков, Валентина Тінашевська, Павло Мазур, Володимир Фурман, учасники війни Роберт Філіскевич, Олександр та Розалія Шмаєнники, Петро Міщан, Катерина Кочеток, Раїса Непомняща, Лідія Дячук.

Від влади міста вшанували дорогих гостей депутати міської ради Григорій Галкін (фото 4), Андрій Ропотан, Станіслав Мельник, голова первинної організації ветеранів при ЖЕКу №3 Юрій Федоров, начальник ЖЕКу №3 Леонід Дрозд, а також представники автоцентру “ЛИГА”.

Пісні, танці, котрі стерли сльози ветеранів від згадки про пережите, підготували учні НВК №6 під керівництвом директора Наталі Собко.

А після концертної програми ветерани смакували смачними наїдками за щедрим святковим столом.

9 травня за ініціативою голови облдержадміністрації Василя Ядухи була організована поїздка в столицю делегації ветеранів Великої Вітчизняної війни міста Хмельницького та області в складі 40 осіб, яку очолив перший заступник голови ОДА Вадим Гаврішко. Ветеранів гарно зустріли й запросили на урочистості з нагоди Дня Перемоги у палац “Україна”. Всіх присутніх привітав Президент України Віктор Янукович. А відомі митці порадували виконанням пісень років Великої Вітчизняної війни. Делегати отримали якнайкращі враження від цієї надзвичайно цікавої, добре організованої поїздки.

Вшанували Велику Перемогу піснею і музиканти й солісти академічного музично-драматичного театру ім. М.Старицького, привітавши хмельничан святковим концертом. 9 травня майданчик біля театру перетворився на сцену, з якої цього дня лунала особливо душевна музика. Гарні та гучні голоси вокалістів чути було ще здалеку. Тому все більше людей, проходячи повз, зупинялися послухати гарну музику у виконанні професіоналів. Свою майстерність дарували глядачам оркестр театру та солісти Дмитро Олійник, Галина Чайковська, Юрій Богач, Андрій Клименко, Альона Мороз, Юлія Тасюк, Олександр Віт, Тетяна Рябініна, а також диригент Леонід Деркач.

День Перемоги — водночас і сумне, і радісне свято. Тому й репертуар для концерту виконавці підбирали, поєднуючи ліричні пісні з бадьорими та веселими. Співали про війну і печаль, кохання, рідну землю і матір… Не обійшлося й без “Катюші” та вальсу. Оркестр виконував жваву та піднесену музику, наповнюючи все навколо духом гордості та пошани.

А традиційну пісню “День Победы”, від якої на очі мимохіть навертаються сльози, артисти виконали разом. Концерт тривав майже дві години. За цей час глядачі отримали добру порцію гарних емоцій.

У Хмельницькому міжшкільному навчально-виробничому комбінаті також відбулись урочистості з нагоди 68-ї річниці Великої Перемоги (фото 7). Гостями заходу були: Зельман Абрамович Єлевич — учасник бойових дій, нагороджений трьома орденами Великої Вітчизняної війни, трьома орденами Червоної Зірки, двома орденами Богдана Хмельницького, медалями “За бойові заслуги” і “За відвагу” та Федір Ількович Стаднік — учасник війни, колишній працівник комбінату.

Розпочався захід під звуки фронтової пісні “Землянка” та мультимедійної презентації фотографій фронтовиків, батьків та дідів  працівників комбінату, котрі захищали Вітчизну зі зброєю в руках. Багато з них віддали своє життя у боротьбі з ворогами на фронтах Великої Вітчизняної війни, інші померли від ран і хвороб.

Про те, що Хмельницький пам’ятає і шанує подвиг ветеранів, свідчив і концерт, що тривав протягом святкового дня на сцені біля кінотеатру ім. Т.Шевченка (фото 3). Його організувало міське управління культури і туризму, а взяли участь вихованці мистецьких шкіл, а також народний аматорський хор ветеранів війни та праці міського Будинку культури “Надвечір’я” (фото 5).

“Хоч не брала участі у Великій Вітчизняній війні, 9 травня завжди тривожно, це свято вважаю і своїм, бо на війні загинули батько, його товариші. Щаслива, що мої діти, онуки живуть у мирний час і не знають, що таке війна”, — поділилася Марія Великош, яка прийшла подивитися на концерт.

У різних мікрорайонах та в кількох місцях у центрі міста хмельничан пригощали гарячим чаєм та солдатською кашею (фото 6). Черги скуштувати цих нехитрих наїдків вишикувалися довжелезні, адже готували їх справжні військові і насипали в тарілки й наливали у склянки зі справжнісіньких армійських казанів.

До сутінків лунала пісня, її відгомін у серці кожного знаходив прихисток, нагадуючи про велич Дня Перемоги. Завершили цьогорічне 9 травня святкові салюти, звуки яких долинали чи не в кожен куточок Хмельницького…

Наш кор.
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *