Соціум

Гаївки, співанки у вишиванках

“Одягти вишиванку і йти на гулянку” до міського дендропарку 7 травня закликали активісти міської організації ВО “Свобода”. Народні гуляння відбулися з нагоди Великодня.

“Одягти вишиванку і йти на гулянку” до міського дендропарку 7 травня закликали активісти міської організації ВО “Свобода”. Народні гуляння відбулися з нагоди Великодня.

“Наш захід покликаний продовжити українські традиції святкування з гулянками й співанками. Хочеться, щоб громада гуртувалася не лише за наказом влади, а й з власної ініціативи. Втішно, що на організовану нами забаву всі прийшли добровільно”, — каже лідер міської організації ВО “Свобода” Віталій Діденко.

У давнину символом здоров’я вважався ряст. Ще довго тобі ряст топтати — казали люди, коли зичили здоров’я. Саме з древньої традиції топтання рясту розпочалося народне гуляння. Хлопці та дівчата, чоловіки і жінки, навіть діти здіймали руки до неба — просили здоров’я собі і родині, всій Україні.

Вдихнули на повні груди свіжого весняного повітря і погасали по-молодечому учасники дійства під час хороводу-гри “Захворів наш дудар, занедужав”. Весела забава перетворила дорослих на дітей. Для зовсім юних, а їх було багато, організатори заходу підготували цікаву гру з прадавніми українськими коренями “Жучок”. Дітлахи мали прудко перейти довгого містка, зробленого з рук дорослих. Найспритніших підкидали догори.

Як хороводи водити під гарні пісні — продемострували вихованці дитячої школи мистецтв, гурт “Ладовиця”. Не лише автентичну співанку, а й музику (цілий букет фольклорних інструментів) привезли до нашого міста гості зі столиці. Ті, хто не брав участі у танцях, іграх, хороводах, теж не сумували: розглядали міні-ярмарок прикрас та декоративних виробів з глини — творіння рук хмельницьких умільців. Веселощі на природі завжди збуджують апетит, тож аби гості свята наситилися не лише духовно, всіх почастували смачним козацьким кулешем.

“Добре, що схожі заходи відбуваються в нашому місті, багатьом уже набридло розважатись у кафе, ресторанах. Відпочинок просто неба не лише здоровіший, а й цікавіший, змістовніший. Сьогодні я і співала, і хороводи водила, й покрасувалася своїм національним строєм. Така нагода трапляється рідко”, — каже учасниця заходу Надія Шумакова.

Наш кор.
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *