Соціум

Аби не відпустити перемогу

Весна не лише принесла одному з кращих хореографічних колективів Хмельницького ансамблю “Спалах” участь у численних конкурсах, а й додала до скарбнички успіхів нові перемоги.

Весна не лише принесла одному з кращих хореографічних колективів Хмельницького ансамблю “Спалах” участь у численних конкурсах, а й додала до скарбнички успіхів нові перемоги.

У квітні “Спалах”, що діє при НВК №4 (директор Андрій Онуфрійчук), виступав на другому Всеукраїнському фестивалі-конкурсі талантів “Перлина Полісся”, що проходив у Житомирі і в якому брали участь хореографічні колективи з різних регіонів України. Фестиваль проходив під егідою Всеукраїнської громадської організації “Талановиті діти України”, Союзу жінок України “За майбутнє дітей”, за підтримки міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді. Серед організаторів були також музична майстерня “Амадус” та благодійний фонд “Сім’Я” (м. Житомир).

Юні танцівники з Хмельницького мали честь виступати одразу на гала-концерті і показати шість нових композицій: “Стиляги”, “Калинка”, “Подільський базар”, “Земля в ілюмінаторі”, “Трави росяні”, “Бублики”, кожна з яких отримала гран-прі в різних вікових групах. І юні співачки студії вокалу також здобули перемогу. Це солістки Анастасія Стрельбицька та Анастасія Федіс, учениці Дарії Коневеги, й обидві вибороли перші місця.

Хореографи колективу теж не залишилися без нагород. Павла та Олексія Коневег названо кращими хореографами України. А визнанням спільних заслуг колективу на ниві хореографії стало запрошення взяти участь у “Днях України в Польщі”, які пройдуть в жовтні цього року.

На наступний конкурс, що проходить також традиційно навесні, запросила Кіровоградщина. Як і щороку, вона збирала юних україночок з усіх куточків країни на VIIІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс краси і таланту “Степова красуня” в рамках Міжнародного дитячого фестивалю “Світ талантів” за підтримки управлінь у справах сім’ї та молоді, науки і освіти, культури і туризму Кіровоградської облдержадміністрації, регіонального благодійного фонду “Відкрита Україна”. Генеральним партнером фестивалю-конкурсу виступила компанія “Телетрейд”. У Кіровограді, крім господарів, зібрались учасники з Харкова, Донецька, Полтави, Херсона, Одеси, Києва, Олександрії, Світловодська, Гайворона, щоб довести свою привабливість, душевну вроду та підтвердити справжній національний дух у конкурсі “Степова красуня”. Юні хмельницькі красуні виступили в двох вікових категоріях. Десятирічна Катя Золотар стала другою віце-міс України, а чотирнадцятирічна Діна Меренгер — другою віце-міс України у старшій категорії.

І звичайно, найбільш відповідальним моментом у творчій біографії “Спалаху” було проведення ювілейного регіонального дитячого фестивалю “Світ талантів Поділля”, який відбувся 27-28 квітня в Хмельницькому. Оскільки обласний центр приймав фестиваль, то від організаторів вимагалося створити атмосферу дружби, взаєморозуміння, доброзичливості між учасниками, сприяти самовдосконаленню і самоствердженню юних талантів. “Світ талантів” — це по-справжньому яскраве дитяче свято, що проводиться з метою виявлення юних талантів та популяризації української культури на міжнародному рівні. Всі учасники фестивалю — енергійні, талановиті, кмітливі, веселі, безпосередні хлопчики та дівчатка віком від 5 до 16 років з різних куточків України та світу.

Програма фестивалю передбачала кілька конкурсів: “Шоу талантів” — вокал (академічний, народний, естрадний спів); хореографія (класична, народна, бальна (секвей), естрадна); інструментальний жанр; акторська майстерність (художнє слово, театр); “Світ фантазій” — художники, скульптори; “Юний дизайнер” (одягу, аксесуарів); “Театр мод”; “Шоу краси” (Маленька міс, Маленький містер, Юна міс, Юний містер). Приємно повідомити, що за свою невеличку історію географія фестивалю встигла розширити кордони учасників. Цього разу участь у ньому взяли талановиті діти з Тернопільської, Вінницької, Львівської, Рівненської, Івано-Франківської та Чернівецької областей, а також з Херсона, Донецька та Криму, всього понад 700 учасників. Головою журі була, як завжди, заслужена артистка України, солістка Хмельницької обласної філармонії Марічка Ясіновська. На думку директора регіонального дитячого фестивалю “Світ талантів Поділля”, голови ХММО “Спалах” Павла Коневеги, Хмельниччину на фестивалі представляли справжні таланти, яких гідно оцінило представницьке журі. Їх яскраві виступи, безперечно, запам’яталися своєю майстерністю й професіоналізмом. Серед них варто відзначити хмельницькі колективи: ансамблі скрипалів музичної школи №1, вокалістів та інструменталістів музичної школи №2, вокалістів школи №3 та дитячої школи мистецтв “Райдуга”, юних дизайнерів дитячої школи мистецтв. Серед переможців фестивалю “Світ талантів Поділля” вокалісти Каріна Селезньова, вихованка С.Собко та Єва Шокур, вихованка Л.Євгеньєвої. Майстром художнього слова визнано Павла Прокоф’єва, учня А.Тітова. А в номінації “Юний дизайнер” перемогу здобула Дар’я Майструк, вихованка Т.Веренінової зі школи мистецтв. Серед хореографічних колективів відзначився ансамбль з міста Дунаївці “Любисток”, яким керує С.Гурська. Дебютувала в ролі ведучої Жанна Карвацька, а Діна Меренгер була координатором фестивалю. Всі учасники фестивалю отримали дипломи, пам’ятні призи та подарунки.

У “спалахівчан” попереду не менш цікава літня мистецька програма. З нагоди Міжнародного дня захисту дітей вони знову виступатимуть на головному майдані країни разом з відомими зірками естради. Переможці регіонального “Світу талантів Поділля-2013” запрошені взяти участь у Всеукраїнському дитячому фестивалі “Світ талантів України-2013”, що відбудеться в УДЦ “Молода гвардія”, та в Міжнародному благодійному  фестивалі “Світ талантів-2013”. На початку липня багато дітей поїдуть у Болгарію, в місто Созополь, де проходитиме “Фестиваль музи”, а 16 липня їх зустрічатиме МДЦ “Артек”, де проходитиме Всеукраїнський фестиваль-конкурс дитячої творчості “Планета зірок”. Тож танцівникам “Спалаху” знову треба ретельно готуватися, аби не відпустити з рук її величність Перемогу!

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *