Соціум

З жорстким соціальним наголосом пройшла двадцять четверта сесія

А що, попередні сесії міської ради проходять без соціальних наголосів? — запитає доскіпливий наш читач і частково матиме рацію, бо без подібних акцентів робота міської ради, так би мовити, за визначенням не обходиться. Проте справді, недавня двадцять четверта сесія, мабуть, у силу багатьох обставин і, зокрема, тематики порядку денного, таки більш жорсткіше загострила соціальну складову у своїй роботі.

А що, попередні сесії міської ради проходять без соціальних наголосів? — запитає доскіпливий наш читач і частково матиме рацію, бо без подібних акцентів робота міської ради, так би мовити, за визначенням не обходиться. Проте справді, недавня двадцять четверта сесія, мабуть, у силу багатьох обставин і, зокрема, тематики порядку денного, таки більш жорсткіше загострила соціальну складову у своїй роботі.

Можливо, добрим поштовхом для цього стало одне з перших питань, винесених на її розгляд, у форматі обговорення інформації міського відділу УМВС про стан боротьби зі злочинністю та охорони громадського порядку в місті за 2012 рік, з якою виступив його начальник Василь Птащук. З огляду на те, що попередньо ця інформація детально розглядалася на постійних депутатських комісіях, спершу здавалося, що її обговорення пройде без дискусії. Адже ті викладки про стан злочинності у місті у різних сферах суспільного життя та за категоріями, які містила ця інформація, були доволі переконливими. І як не погодитися з її доповідачем, який наголосив, що у боротьбі зі злочинністю необхідно об’єднувати зусилля всіх здорових сил нашої міської громади? Відрадно було почути від нього, що в місті з’явилася позитивна динаміка у зменшенні кількості злочинів, а показник їх розкриття з минулих років навпаки збільшився. До честі керівника міського відділу міліції, що він аж ніяк не прагнув завуальовувати дійсний стан справ зі злочинністю, висловивши і свої різкі оцінки ситуації з ростом наркоманії, крадіжками, станом підліткових правопорушень. В обговоренні цього питання взяли активну участь депутати Оксана Кольгофер, Костянтин Чернилевський, Олександр Симчишин, Надія Кнець, Володимир Гончарук, Олександр Кізляр, Віталій Діденко та інші. Міський голова Сергій Мельник, зокрема, в ході дискусії навколо можливостей правоохоронців у притягненні до відповідальності за порушення громадського порядку запропонував міській раді виступити зі зверненням до Верховної Ради щодо відповідних змін у розмірі штрафів за подібні правопорушення та наданні безпосередньо дільничним міліціонером прав на накладання подібних штрафів. Гостро відбулось обговорення питання про протизаконну діяльність підпільних гральних залів у місті, тож  Сергій Мельник знову запропонував міській раді ініціювати у вигляді звернення до парламенту зміни в розмірах штрафів за ці правопорушення, які необхідно, на його переконання, накладати насамперед на власників приміщень, які здають їх в оренду під подібну протиправну діяльність, формально відсторонюючись від неї. До речі, вже наприкінці роботи сесії ці два актуальні звернення були проголосовані.

Принципово постало питання про роль міліції у протидії стихійній торгівлі у місті. Змушений був Василь Птащук відповідати і на гострі питання депутатів-свободівців щодо дій міліції навколо відомого інциденту зі спаленням прапора Партії регіонів біля пам’ятника Т.Г.Шевченку, вислухати ряд зауважень на адресу Зарічанського відділу міліції та стосовно дій міліції у конфліктній ситуації навколо ринку “Бартерсервіс”.

Загалом без дискусії пройшов розгляд на сесії цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2013-2014 роки, проте більш детально про неї говорили на засіданнях постійних депутатських комісій, а ми окремо познайомимо з нею в одному з найближчих своїх номерів, як і з затвердженим на сесії Порядком відшкодування вартості витратних матеріалів, виробів медичного призначення та лікування мешканців міста міським комунальним аптекам, лікувальним закладам комунальної, інших форм власності та постачальникам витратних матеріалів.

Традиційно нині на сесії левова частина питань припадає на департамент архітектури, містобудування та земельних ресурсів, дещо менше — на управління комунального майна, які стосуються регулювання прав власності, оренди земельних та майнових питань. Не була винятком і ця сесія, проте без гострих дискусій їх розгляд також не обійшовся. Так було, зокрема, з питанням про врахування ТОВ “Хмельницькбудінвест” коштів, витрачених на відселення мешканців житлових будинків на вулиці Подільській, у рахунок сплати пайового внеску на створення і розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста, яке хоч і було відправлене “на довивчення”, проте викликало на сесії дискусію, учасники якої, зокрема міський голова Сергій Мельник та директор профільного департаменту Володимир Швець висловилися за те, щоб місто вдосконалило “правила гри” для тих будінвесторів, які ведуть забудову у подібних міських нетрях. Відповідним службам дано на сесії протокольне доручення щодо вдосконалення договорів з такими інвесторами та їх відрахувань на інфраструктуру міста. Сергій Мельник проілюстрував цю проблему на прикладі входження у ряд міських програм, зокрема розвитку спорту, ТОВ “Епіцентр К”, яке бере нині під опіку ряд залів у спортивній школі “Авангард” та викупило приміщення колишнього фізкультурно-оздоровчого комплексу “АДВІСу”, де буде розвивати спортивні секції з боксу, дзюдо, важкої атлетики.

Роль арбітра сесія виконувала у конфліктній ситуації у товаристві садівників-інвалідів “Садовод”, гостра розмова йшла тут навколо виділення городянам нових ділянок землі для ведення садівництва, тобто під дачі, зокрема тих, що виділяються для працівників міліції. Показовим при розгляді земельних питань був діалог депутата Віктора Савчука з директором департаменту, також депутатом Володимиром Швецем, який принципово захищав права конкретних громадян на свою власність. Взагалі перебіг розгляду ряду подібних питань мимоволі привідкрив завісу й позасесійних особливостей їх підготовки. Цікаво тут те, що, на наш погляд, у даному випадку не йдеться про відверте їх лобіювання, адже за ними не проглядаються якісь протиправні схеми, проте певний інтерес окремих депутатів чомусь присутній і чомусь публічно декларується.

Але це, так би мовити, до слова, бо набагато складніші гвіздки міській раді спробували забити на цій сесії члени ініціативної групи з дачного масиву, який розташований поруч з містом на території Шаровечків-ської сільської ради, які нині досить безапеляційно вимагають включення цих територій у межі обласного центру. Міський голова нагадав їм і депутатам, як міська влада три роки добивалася збільшення меж міста, що обійшлося міській казні тоді у 300 тисяч гривень. Нагадав, як особисто оббивав пороги Шаровечківської сільради, і Хмельницької райради, аби ще тоді вирішити це питання, проте жодної позитивної реакції звідти не було. Нині, аби включити ці землі у межі міста, треба буде тільки у процедурні питання вкласти понад 1,5 мільйона гривень, не кажучи вже про можливі подальші витрати міста на розвиток інфраструктури цієї території, яка претендує на статус житлового масиву. Очевидним є той факт, що ця сільрада вже виконала свій “план” продажу земельних ділянок і дуже шкода, що жителі цього масиву лише нині задумалися над тим, що вони живуть на території, яка, по суті, не має жодного правового статусу. Тож сесія взяла до уваги цю інформацію, порекомендувавши спершу їм самим з’ясувати свої відносини з керівниками Шаровечківської сільради та Хмельницького району. Місто ж бачить для себе нині компроміс у перших кроках при вирішенні проблеми у збалансованому збільшенні цієї земельної території з ніким ще непроданим доважком землі десь у 50 га, власне, для хмельничан.

Розглянула сесія і місцеву ініціативу мешканців міста щодо жорстокого ставлення до тварин у притулку, який був створений рішенням міськради декілька років тому. Слід, звичайно, віддати належне емоційному виступу представниці цієї ініціативної групи Наталії Білявській, яка дала вкрай негативну оцінку діяльності цього притулку для тварин і вимагала зміни орендаря на території, яка була виділена містом для його облаштування, тощо. Проте сесія прийняла цілком збалансоване рішення з цього питання, у якому передбачено ряд конкретних заходів, співзвучних з вимогами місцевої ініціативи.

Не менш принципова дискусія на сесії розгорнулася навколо квартири, виділеної міською радою в лютому інваліду війни ІІ групи, ветерану-афганцю Петру Шандулю, на яку одразу наклала арешт виконавча служба на користь працівника прокуратури. Навіть після принципового розгляду на сесії цієї ситуації важко передбачити, як буде розв’язано цей конфлікт між міською радою та прокуратурою, проте депутати звернулися до неї з відповідним зверненням, в якому запропонували вихід із цієї не стільки законодавчої, скільки моральної колізії.

Тож думаємо, що навіть цих фактів з перебігу сесії достатньо, аби стверджувати:  “соціалка” у її роботі зашкалювала, що слід розглядати як позитивний момент. Додамо, що сесія привітала у своїх лавах двох нових депутатів-партійців у складі фракції ВО “Батьківщина” Олесю Тарасову та Юрія Коновалова, які увійшли до міської ради на місце своїх колег-партійців, які вибули. А ще особливої урочистості додавало сесії при її відкритті та закритті виконання Державного гімну України…

Б.ДЕМКІВ
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *