Соціум

28 квітня — Всесвітній день поріднених міст

Міжнародний рух поріднених міст, який уперше заявив про себе у 1957 році, став важливою складовою співпраці між містами, розташованими у різних куточках нашої планети, і нині є основою для розвитку народної дипломатії.

Міжнародний рух поріднених міст, який уперше заявив про себе у 1957 році, став важливою складовою співпраці між містами, розташованими у різних куточках нашої планети, і нині є основою для розвитку народної дипломатії.

З 50-х років минулого століття Україна стала членом Світової асоціації поріднених міст. А Хмельницький активно заявив про себе в міжнародних програмах з 1989 року. Відтоді рік за роком наше місто дає про себе знати світовій спільноті, найперше, співпрацею зі своїми 13 порідненими містами, а саме: Сілістра (Болгарія), Модесто (CША), Бор (Сербія), Чеханов (Польща), Белць (Молдова), Крамфорс (Швеція), Шицяджуань (Китай), Акваскальєнтес (Мексика), Іваново (Росія), Шяуляй (Литва), Манісес (Іспанія), Кармель (Ізраїль), Твер (Росія).

Впродовж багатьох років налагоджувалась плідна співпраця з містами-побратимами.

Протягом минулого року офіційні делегації міста Хмельницького відвідали сім міст-побратимів — Шицяджуань, Шяуляй, Бельц, Фекамп, Твер, Чеханов, Модесто. У результаті здійснених візитів підписано:  Протокол намірів про встановлення партнерства між містами Фекамп та Хмельницький; Договір про співробітництво між Хмельницькою і Тверською торгово-промисловими палатами; Угоду про продовження партнерства між містами Чеханов та Хмельницький; Декларацію про відзначення 25-ї річниці побратимських відносин між Модестом та Хмельницьким.

Зазначимо, що всі закордонні візити делегацій міста Хмельницького здійснювались за рахунок спонсорських коштів та коштів членів делегацій.

Основними напрямками у проведенні політики співробітництва в 2013 році є підготовка офіційних візитів та закордонних відряджень делегацій виконкому міської ради, проведення економічних, культурних та учнівських обмінів. У рамках перспективного плану співпраці нашого міста з містами-побратимами планується формування та відправлення делегацій Хмельницького на святкування Днів міст Іваново, Твер, Бельц, Чеханов. Крім того, вже в березні цього року в ході офіційного візиту освітньої делегації міста Хмельницького в місто Твер  підписано дві угоди — про співпрацю НВО №5 міста Хмельницького із ЗОШ №38 міста Твер та про співробітництво Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії з Тверським інститутом екології та бізнесу.

Вся історія міжнародних відносин нашого міста представлена в музеї міжнародних зв’язків (Народний Дім “Просвіти”). У музеї зібрані матеріали та фотографії різних часів, які документально засвідчують успішне здійснення культурно-мистецьких, освітніх та інших програм між Хмельницьким та його порідненими містами. Експозиція музею щороку оновлюється, а всі міжнародні делегації, які прибувають на святкування Дня міста, з радістю відвідують світлицю музею.

Сподіваємось, що в подальшому відносини між містами будуть поглиблюватись у напрямку взаємовигідної економічної співпраці та налагодження взаємного інвестування.

Сьогодні, у Всесвітній день поріднених міст, можна стверджувати про те, що Хмельницький — одне з небагатьох міст держави, де спів-праця з містами-побратимами є довгорічною та взаємно пізнавальною, а бажання влади і жителів цих міст зміцнювати дружбу з нами є незаперечним утвердженням нашого міста у світі.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *