Соціум

Як боротися зі сліпаками

В одному з номерів “Проскурова” ми розповідали про сліпака — підпільного шкідника №1 наших дач. Оскільки він веде підземний спосіб життя і робить викиди землі, схожі на кротовини, то дачники грішать на крота. Але кріт живиться комахами, личинками, мишами… В меню ж сліпака — картопля, морква, фрукти, цибулиння, тобто практично весь наш столовий набір. Отож спробуємо знайти управу на підступного злодія.

В одному з номерів “Проскурова” ми розповідали про сліпака — підпільного шкідника №1 наших дач. Оскільки він веде підземний спосіб життя і робить викиди землі, схожі на кротовини, то дачники грішать на крота. Але кріт живиться комахами, личинками, мишами… В меню ж сліпака — картопля, морква, фрукти, цибулиння, тобто практично весь наш столовий набір. Отож спробуємо знайти управу на підступного злодія.

Відлякування сліпаків

Внаслідок практично підземного способу життя (вони рідко з’являються на поверхні), природних ворогів у сліпаків майже немає, хіба за винятком ласки. Ці маленькі хижаки проникають у тунелі і знищують там велику кількість сліпаків. А ще, як стверджують деякі дачники, справляються зі сліпаками собаки. Через цей підземний спосіб життя й боротьба з ними людини ускладнена. Можна заливати в нори воду, однак це не завжди ефективно, тому що ці розумні тварини навчилися будувати сифони, тож вода їх не лякає! Простий і ефективний спосіб — використання електронних ультразвукових відлякувачів. Пристрій за формою нагадує циліндр діаметром до 4 см довжиною 30 см, загострений з одного кінця. Розміщується в орному шарі ґрунту. За допомогою електронної схеми випромінює ультразвукові коливання, які й відлякують шкідника. Живиться пристрій від батарейки або акумулятора. Площа захисту — декілька соток (залежить від місцевих умов). Зауважу, що звичайний звуковий відлякувач для кротів  не ефективний проти сліпаків.

Відлов сліпаків

Проте тільки відлякуванням, напевно, не обійтися. Способи боротьби з ними жорсткі, використовують їх від безвиході, однак нині сліпаків розвелося стільки, що говорити про їх знищення як виду не доводиться, краще сказати — регулювання чисельності.

Милосерднішим способом є виловлювання сліпака спеціальною пасткою (на фото) з подальшим випусканням на волю (наприклад, у ліс). Її розробив хмельничанин, народний умілець, член організації Українського товариства глухих Іван Плутенко (його телефон для консультацій 65-98-81). Принцип дії: коробка з дерев’яних планочок з піднятою кришкою розміщується на поверхні землі. В коробку, на спеціальну планку, зв’язану з механізмом закриття кришки, кладуть гарбузові зернята. Почувши запах принади, сліпак по дощечці залазить у дерев’яну коробку, ненароком натискує на спускову планку, а та в свою чергу закриває кришку коробки. Дачник сам вирішує долю спійманого.

Ще виловлюють звірків, поміщаючи у відкриті ними ходи відра, каструлі, миски або прямокутні коробки з жерсті висотою не менше 20 см. Їх встановлюють у ямки нижче рівня ходів-тунелів на 5-7 см, ямку прикривають фанерою і присипають землею. Влітку під час переселення в такі пастки в основному потрапляє молодняк.

Використовують і дугові капкани для вилову білок №№00; 0,1. Відкопують хід недалеко від свіжої купки. Ямку роблять прямокутної форми, щоб був добре відкритий хід з обох боків тунелю. Нижче слід зробити поглиблення так, щоб вільно помістився капкан. Встановлюють у чистих рукавичках, добре натертих землею, щоб відбити сторонні запахи.

Зводять капкан у робочий стан, розміщують у заглибленні, фіксують кілочком і присипають зверху пухким грунтом нарівні з дном нори. Дуже важливо закрити всю яму щільно, щоб не було протягів, інакше звірятко просто зариє нору. Добре б використовувати шматок скла, а зверху прикрити чимось темним. При цьому зручно контролювати стан капканів, відкривши темне покриття. Можна використовувати і більш доступні матеріали: жерсть, рівний шифер, дошки ДВП і ДСП. Через добу варто перевірити    капкани.

Інший варіант полювання з капканом враховує те, що ця тварина не любить протягів. Потрібно знайти її підземний хід, відкопати його і зробити вихід на поверхню землі. Приблизно в метрі від цього виходу знайти продовження цього ж ходу і викопати невеличку ямку. Встановити капкан і присипати його землею. Ланцюг від капкана закріплюють на поверхні, ямку закривають фанерою і засипають землею. Сліпак вирушає усувати протяг і потрапить у капкан. Хвилин через 20-30 потрібно відкопати фанеру і витягнути капкан і сліпака. Якщо хід закритий або капкан збитий, пастку слід поставити в іншому місці. До речі, один дачник піймав за сезон більше десятка сліпаків за допомогою капкана, який розміщував  прямо  на  поверхні  землі, використовуючи   як принаду  яблуко.

Простий і надійний спосіб боротьби зі сліпаком — виловлювання за допомогою рибальських гачків-трійників. Два гачки нагрівають до червоного, охолоджують і трохи відгинають від цівки. До гачків прикріплюють тонку міцну дротину довжиною до 80 см, а інший кінець дроту прикручують до палиці. Трохи розкопавши нору, очищають її від землі, що обсипалася, в обидва боки нори вставляють по гачку й акуратно засипають викопану яму дерном (хід має залишатися незасипаним і в нору не повинно бути припливу свіжого повітря). На поверхні ґрунту над закритою норою залишається невеликий запас дроту з палицею. Сліпак наколюється на гачок і затягує дріт у нору, а вкопана в землю палиця не дає йому далі рухатися.

Ось такі поради нелегкої боротьби зі сліпаками.

 

Микола ГАРІЄВСЬКИЙ

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *