Соціум

Чого малечу навчив “Син оленя”

За Указом Президента України 2013-й визнано роком дитячої творчості, тому робота дитячих мистецьких закладів пожвавилася.

За Указом Президента України 2013-й визнано роком дитячої творчості, тому робота дитячих мистецьких закладів пожвавилася.

Минулого тижня потішила хмельничан міська школа мистецтв: для юного глядача вихованці цього мистецького навчального закладу підготували цікаву виставу “Син оленя”. Відому казку за перекладом подільської поетеси Ольги Лихогляд представили 12 талановитих вихованців.

Що краще — вільне життя на облюбованих з дитинства просторах чи у золотій клітці князівських покоїв? На це питання шукав відповіді, крізь пригоди і перипетії, славний син оленя Джамхук. Швидконогого красеня з лісових галявин забрав у свої покої князь. Так йому полюбився Джамхук, що, назвавши його сином, заповів йому всі свої статки. Що переважить на терезах життєвих цінностей: багатство чи свобода?! Ще довго у князівських хоромах марив Джамхук рідною домівкою, щоночі відвідуючи свою матір-оленицю. Як і в реальному житті, так і в казці: кожен крок до будь-якого блага вимагає жертви чи то власними інтересами, чи родинними цінностями, чи чимось іншим. Так стається і з Джамхуком, котрий, щоб керувати князівством, втратив навіть матір.

А ще “Син оленя” вчить мудрості, адже з кожною втратою, з кожним випробуванням Джамхук ставав мудрішим і сміливішим. Доля вчить його, а заразом усіх, хто за ним спостерігав на сцені, що не за красу дівочу, котра в’яне з роками, а за душу і серце потрібно боротися юнакам, а ще, що лихо долати краще разом.

Якщо досвідченіший глядач відслідковував повчальний сюжет, то наймолодших (першокласників місь-ких шкіл) дивували розкіш костюмів героїв, різні цікаві забавки на сцені, за якими вчилися розрізняти добро і зло. Хоч вистава трохи задовга і заморила малечу, до школи вона поверталася з гарними емоціями і з бажанням ще раз відвідати театр дитячої школи мистецтв.

Відважного Джамхука зіграв учень сьомого класу театрального відділення школи Ярослав Собчук. Хоча спритність, грайливість, як у оленя, актору трохи  не вдалися, попри це грою він  зумів донести глядачу всі сюжетні повчання.

Вистава дитячого театру “Син оленя” стала корисною і для юних глядачів, котрі отримали  цінні уроки, задовольнили свою цікавість, і для акторів-початківців, які збагатилися першим досвідом гри на сцені. Незабаром міська малеча побачить їх нові акторські перевтілення.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *