Соціум

Ігор Сабій, народний депутат України: “Свобода” виступає категорично проти продажу землі…”

Як ми вже повідомляли, минулого тижня у Хмельницькій Торгово-промисловій палаті відбулося чергове засідання “круглого столу” з проблем земельної реформи, зініційоване обласним комітетом захисту рідної землі.

Як ми вже повідомляли, минулого тижня у Хмельницькій Торгово-промисловій палаті відбулося чергове засідання “круглого столу” з проблем земельної реформи, зініційоване обласним комітетом захисту рідної землі.

Цього разу його організатори знову запросили до розмови народних депутатів України від нашої області. Із заявлених напередодні парламентаріїв участь у цій актуальній розмові взяв лише Ігор Сабій, лідер обласної організації ВО “Свобода”, а з приводу відсутності на ній парламентарія від “Удару” Олександра Корнійчука, то його представники пояснили, що в нього є на це поважна причина, і запевнили, що він обов’язково невдовзі зустрінеться з активістами комітету. Від Віктора Бондаря, присутність якого попередньо анонсувалася, з приводу його відсутності інформація на засіданні не прозвучала. Зате у його роботі вперше взяв активну участь народний депутат України ІІ скликання, голова ПАТ “Проскурів” Іван Рудик, який заразом представляє й обласну організацію партії “Україна соборна”, лідером якої він є. Модератор “круглого столу”, голова комітету Кузьма Матвіюк зробив усе можливе, аби сфокусувати увагу учасників розмови навколо земельної проблематики, хоча серед його учасників завжди є люди, які прагнуть озвучувати на засіданнях комітету ідеї та проблеми поза даною тематикою. Тож не був винятком і цей “круглий стіл”, хоча в коструктивності і важливості порушених на ньому питань дискусії, яка тут прозвучала, не відмовиш.

Спершу своє бачення та позицію з проблем земельної реформи, ситуації на селі ВО “Свобода” детально виклав Ігор Сабій. Він наголосив, що їх політична сила виступає категорично проти продажу землі й підготувала низку важливих законопроектів, які можуть різко змінити ситуацію на краще на селі та в агропромисловому секторі економіки країни. Проте, на його думку, нинішня влада в державі та провладна більшість у парламенті, яких він назвав “окупаційною владою”, роблять усе, аби Україна втратила своє найбільше надбання, яким є земля. Він також вважає, що всім цим антидержавним діям влади слід протиставити всенародний спротив. У свою чергу Ігор Сабій наголосив, що свободівці на законодавчому рівні ініціюють уже нині обмеження щодо термінів оренди земель, зокрема, державного запасу, законопроект, який би суворо контролював нормативний рівень родючості землі, а її продаж “Свобода” бачить тільки через процедуру продажу державі, виступаючи за довготермінову її оренду з правом родинного успадкування, вважаючи, що питання продажу землі слід винести на всенародний референдум.

Взяв він також участь у дискусії з приводу ідеї заборони суборенди землі та продажу корпоративних прав оренди, а також повідомив, що “Свобода” ініціювала у парламенті створення слідчої комісії з вивчення того, як використовувалися кошти Світового банку,  виділені на створення Державного земельного кадастру.

Оплесками було завершено виступ на “круглому столі” Івана Рудика, який піддав гострій критиці державну політику в Україні навколо земельної реформи протягом усіх років незалежності. Серед основних причин, які перешкоджають цій реформі, Іван Леонтійович бачить корупцію та небажання влади реально втрутитись у ситуацію з землею, з підтримкою села на основі досвіду, який є в світі. Зокрема, Іван Рудик повідомив присутніх про те, який тиск нині чиниться на ПАТ “Проскурів” з боку Хмельницької райдержадміністрації, інших зацікавлених сторін та осіб навколо 40 гектарів молодого саду у Ружичній, які незаконно було забрано у господарства і де замішані посадовці з прокуратури, СБУ, інших правоохоронних органів, яким там було виділено по два гектари землі нібито для ведення сільськогосподарської діяльності. Україна, на переконання Івана Рудика, вже давно повинна була б “побудувати свою економіку навколо землі” як свого найбільшого багатства.

У ході дискусії на “круглому столі” виступили активісти комітету Микола Бондар, Алім Міщук, представники Конгресу українських націоналістів Володимир Борейчук, Ніна Бенюк, журналіст Валерій Грошко та інші.

В.СІВАЧ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *