Соціум

Що слід знати, аби безпроблемно повернути чи обміняти товар

 

Чи не кожен українець хоча б раз побував у ситуації, коли в магазині купив взуття, костюм або плаття, а прийшовши додому й добре роздивившись куплене, зрозумів, що туфлі тиснуть, одяг не пасує. Що робити в такій ситуації?

 

Чи не кожен українець хоча б раз побував у ситуації, коли в магазині купив взуття, костюм або плаття, а прийшовши додому й добре роздивившись куплене, зрозумів, що туфлі тиснуть, одяг не пасує. Що робити в такій ситуації?

 

Виходів є декілька і вибираєте їх саме ви. Перш за все, покупець має право обміняти товар на аналогічний, але потрібно бути готовим до того, що його в наявності може й не бути, тоді покупець має право здійснити обмін при першому ж надходженні відповідного товару в продаж, а продавець зобов’язаний у день надходження товару повідомити про це покупця. У випадку, якщо аналогічного товару немає і чекати часу ви не маєте, можете придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості. Якщо ж і цей варіант вас не задовольняє, маєте право забрати свої гроші у розмірі вартості повернутого товару. Зазначу, якщо на час повернення товар подорожчав чи навпаки подешевшав, вам зобов’язані повернути суму, яка була вами сплачена, незалежно від цінових коливань. Інколи продавець за погодженням з покупцем повертає гроші не в день звернення, але не пізніше семи днів.

У яких випадках можна повернути чи обміняти товар?

Закон України “Про захист прав споживачів” встановлює певні вимоги. Так, покупець має право обміняти товар належної якості або одержати назад гроші у разі, якщо товар не задовольнив за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний ним за призначенням. Таким чином, при поверненні або обміні товару підставою для таких дій має бути неможливість використання, наприклад, колір придбаних туфель не пасує до улюбленого плаття. Крім цього, Закон прямо вказує, що обмін або повернення можливі виключно у випадках, якщо товар не використовувався та зберіг товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики.

Наступною необхідною умовою для повернення є розрахунковий документ (товарний чек). Саме він буде доказом того, що ви придбали товар у конкретного продавця.

Протягом якого терміну можна повернути чи обміняти товар?

Закон України “Про захист прав споживачів” визначає, що покупець має право обміняти чи повернути товар належної якості протягом 14 днів, не рахуючи дня купівлі, якщо триваліший термін не оголошений продавцем. Звичайно, зустріти продавця, який оголошує термін для повернення чи обміну більший, ніж 14 днів, вкрай важко, тому потрібно орієнтуватися на гарантований Законом термін. Дата покупки завжди вказується у розрахунковому документі, тому ви можете його легко прорахувати та про-контролювати.

Які товари повернути чи обміняти не можна?

Поряд з наданим правом на повернення та обмін державою встановлений перелік товарів, які такому обміну (поверненню) не підлягають. Цей перелік визначено Постановою Кабміну від 19 березня 1994 року №172. До таких товарів, зокрема, належать усі продовольчі товари, лікарські препарати та засоби, предмети гігієни, фотоплівки, дитячі м’які та гумові іграшки, зубні щітки, апарати для гоління, гребінці, рукавички, білизна натільна і постільна, друковані видання, матеріали та скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем, аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування з записом, вироби з натурального та штучного волосся, товари для немовлят, інструменти для манікюру, педикюру, ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного і напівдорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення.

Чи можливо повернути чи обміняти товар, який придбаний зі знижкою?

У випадку встановлення знижки у зв’язку, наприклад, із закінченням сезону, такий товар вважається належної якості. Тому якщо він вас не задовольнив за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний за призначенням, то ви маєте право на обмін чи повернення.

Наталія ВЕСНА, адвокат

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *