Соціум

А звідки пляшка?

Хмельничанам добре відома ситуація, яка склалася з реалізацією сільськогосподарської продукції у невстановлених для цього місцях, — так звана “стихійна торгівля”, коли начебто виробники-селяни реалізують м’ясо, молочну продукцію, городину за низькими цінами.

Хмельничанам добре відома ситуація, яка склалася з реалізацією сільськогосподарської продукції у невстановлених для цього місцях, — так звана “стихійна торгівля”, коли начебто виробники-селяни реалізують м’ясо, молочну продукцію, городину за низькими цінами.

Проте не всі споживачі знають істинну ситуацію. Слід зауважити, що така торгівля є порушенням законодавства, що тягне за собою накладання штрафу та вилучення продукції. Такі доходи продавців не оподатковуються і державна скарбниця не поповнюється, що в свою чергу впливає на розмір заробітних плат та пенсій громадян. Крім того, ні для кого не секрет, що значна частина так званих “селян-виробників” є звичайнісінькими перекупниками, які роками займаються такою діяльністю, мають з цього свій комерційний інтерес і зовсім не зацікавлені в якості продукції, яка реалізується прямо з землі, на брудних ящиках та обрізках поліетилену, що не перешкоджає потраплянню хвороботворних мікроорганізмів із пилом та брудом. М’ясна та молочна продукція не проходить ветлабораторного контролю, отож є ризик купити м’ясо хворої чи загиблої тварини або молоко, що містить збудники туберкульозу, лейкозу тощо.

Окремо слід зауважити про походження пластикових пляшок, у яких продають молоко, оскільки вони використовуються багаторазово без будь-якої дезінфекції. Молочна продукція, крім того, може бути фальсифікована шляхом додавання сторонніх домішок: згущувачів для сметани, штучних ферментів для бринзи, господарського мила та соди.

Натомість на продовольчому ринку така продукція в повному обсязі проходить дослідження за показниками безпечності та якості, де конт-ролюється її походження, наявність у продавців медичних книжок. Тут регулярно миють та дезінфікують прилавки, а неякісну та небезпечну продукцію не допускають до реалізації.

На трьох ринках міста (ХМСТ “Кооператор”, МКП “Ранковий”, ринок “Дубове”) функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, кваліфіковані працівники яких проводять необхідні дослідження. Кількість продукції, необхідної для лабораторних досліджень, як і вартість за проведені дослідження, чітко визначені державними нормативними документами та є єдиними для всієї України. Всі кошти, отримані від проведення досліджень, перераховуються до державного бюджету.

Наявність лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи є обов’язковою вимогою для функціонування ринку, адміністрація якого зобов’язана надати пристосовані службові приміщення для обладнання лабораторії, що чітко визначено діючим законодавством України.

Отже, покупцям слід зробити вибір: купувати якісну, безпечну продукцію чи “кота у мішку” зі стихійних ринків, наражаючись на ризик отримати щонайменше неякісну продукцію або й захворіти на важке захворювання (інколи смертельне чи невиліковне).

Шановні покупці! Зробіть правильний вибір!

Євген ГАДЗИРА, начальник Хмельницької міської державної лікарні ветеринарної медицини
Фото Миколи ШАФІНСЬКОГО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *