Соціум

Знову про програму “Доступне житло”

Для будівництва доступного житла Хмельницька міська рада виділила земельні ділянки під будівництво: 120-квартирного житлового будинку на вул. Озерній, 6/2а, 105-квартирного житлового будинку на вул. Озерній, 6/2б, 180-квартирного житлового будинку на вул. Озерній, 6/1д.

Для будівництва доступного житла Хмельницька міська рада виділила земельні ділянки під будівництво: 120-квартирного житлового будинку на вул. Озерній, 6/2а, 105-квартирного житлового будинку на вул. Озерній, 6/2б, 180-квартирного житлового будинку на вул. Озерній, 6/1д.

У 2012 році 38 хмельничан за програмою пільгового іпотечного кредитування отримали кошти для придбання житла. Постановою Кабінету міністрів України від 25.04.2012 року №343 (зі змінами) затверджено Порядок здешевлення вартості іпотечних кредитів, який діє і в 2013 році. Пільгові іпотечні кредити надаються на придбання квартир в об’єктах житлового будівництва та в житлових будинках, прийнятих в експлуатацію після 2007 року, де є нереалізовані забудовниками квартири. Перелік таких об’єктів затверджується рішенням Міжвідомчої комісії при Мінрегіонбуді України.

У Хмельницькому затверджено 11 об’єктів, в яких реалізуються майже 300 квартир вартістю одного квадратного метра житла від 4,9 до 5,8 тисячі гривень.

Загальні параметри іпотечної програми: перший внесок позичальника — не більше 25% вартості квартири (визначає банк). Розмір першого внеску може бути зменшено у разі надання додаткової застави за кредитним договором відповідно до умов банку; максимальна ставка банку на момент видачі кредиту — 16% річних, з яких держава компенсує 13%, тобто особа платитиме фактично 3% річних. Термін кредитування — до 15 років; нормативна площа житла визначається, виходячи з розрахунку 40 м кв. загальної площі на одинокого громадянина чи сім’ю з двох осіб та 18 м кв. на кожного наступного члена сім’ї, але не більше 76 м кв.; нормативна вартість 1 м кв. житла встановлена для Хмельницького 5000 грн.; вартість загальної площі житла, що перевищує нормативну площу та/або розрахункову вартість, сплачується позичальником відповідно до умов договору на придбання житла.

Основні вимоги до потенційного учасника програми: громадяни, які перебувають на квартирному обліку; забезпечені житловою площею менше 9 м кв. на одного члена сім’ї або проживають у гуртожитку; платоспроможність: щомісячний платіж по кредиту не повинен перевищувати 50% сукупного доходу сім’ї, а після сплати платежу на одного члена сім’ї має залишитися не менше прожиткового мінімуму (1100 грн. на особу).

Державна підтримка полягає у сплаті державою 30% вартості будівництва житла. Державна підтримка надається на площу 21 м кв. загальної площі на одну особу та 10,5 кв. м на сім’ю.

Право на державну підтримку мають громадяни, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов, включені до Єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов та визначені такими, що мають право на доступне житло, а також середньомісячний грошовий дохід яких разом з членами їх сім’ї з розрахунку на одну особу не перевищує п’ятикратного розміру заробітної плати в регіоні.

Більш детальну інформацію можна отримати в інформаційно-консультативному центрі за тел.: 79-48-05, 76-23-66, за адресою: вул. Грушевського, 87, кімн. 408, 415 або в відділі обліку та розподілу житлової площі міської ради за тел.: 65-60-64, 79-27-73, за адресою:  пров. Пушкіна, 5, а також на сайті Хмельницької міської ради, в розділі “Доступне та соціальне житло”.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *