Соціум

Ветеран праці — колишній бранець Бухенвальда

Днями відзначив своє 89-ліття Панас Іванович Сторожук, голова обласної організації борців антифашистського опору, людина, яка пройшла крізь важкі випробування і відзначилася високим духом та життєвою стійкістю.

Днями відзначив своє 89-ліття Панас Іванович Сторожук, голова обласної організації борців антифашистського опору, людина, яка пройшла крізь важкі випробування і відзначилася високим духом та життєвою стійкістю.

Сімнадцятилітнім юнаком у роки війни його вивезли до Німеччини, де спочатку працював у бауера, згодом на заводі в місті Уна. У 1943 році завод розбомбила авіація союзників і всіх остарбайтерів перевезли працювати у шахту. Там діяла підпільна організація, до якої вступив Панас Сторожук. Разом з іншими її членами він здійснив на шахті диверсію й потрапив для покарання у концтабір Бухенвальд, де йому присвоїли номер 72873.

У концтаборі також діяла підпільна організація в’язнів з різних країн. У квітні 1945-го вони повстали проти фашистів зі зброєю в руках й утримували табір до підходу радянських військ. Після лікування у госпіталі Панас Сторожук повернувся на Батьківщину. У Проскурові працював на м’ясокомбінаті, закінчив училище майстрів холодильного обладнання, технікум механізації харчової промисловості у Сваляві. Відпрацювавши 30 років на м’ясокомбінаті, Панас Іванович перейшов на пивзавод, де був призначений начальником цеху. Всюди, де працював, відзначався сумлінням, майстерністю, відповідальним ставленням до роботи. Невипадково, що завжди користувався великою повагою серед людей і любов’ю близьких та рідних.

Зі своєю дружиною Ганною Максимівною у любові та злагоді прожив 62 роки, разом вони виховали двох доньок і сина, а нині ще п’ятеро внуків та шестеро правнуків тішать серце заслуженого ветерана.

Рада міської організації ветеранів України щиро вітає Панаса Сторожука з днем народження і бажає йому міцного здоров’я та ще довгих років життя у дружному сімейному колі.

Микола КОЛЕСНИК
На фото: Панас Сторожук зі своєю родиною

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *