Соціум

Пристрасті навколо ХУУПу

Минулої п’ятниці у Хмельницькому університеті управління та права відбулася прес-конференція, котра зібрала численний загал журналістів. Приводом для посиленого інтересу представників ЗМІ стала скандальна історія, непритаманна для цього поважного навчального закладу, добре відомого на Хмельниччині та далеко за її межами. Пов’язана вона була з результатами чергової акредитації ХУУПу, коментарями навколо неї, які з’явились у соціальних мережах Інтернету, та чутками щодо цього в суспільстві.

Минулої п’ятниці у Хмельницькому університеті управління та права відбулася прес-конференція, котра зібрала численний загал журналістів. Приводом для посиленого інтересу представників ЗМІ стала скандальна історія, непритаманна для цього поважного навчального закладу, добре відомого на Хмельниччині та далеко за її межами. Пов’язана вона була з результатами чергової акредитації ХУУПу, коментарями навколо неї, які з’явились у соціальних мережах Інтернету, та чутками щодо цього в суспільстві.

Ректор ХУУПу, доцент, кандидат юридичних наук Олег Омельчук виклав учасникам прес-конференції передісторію всіх подій. Наприкінці минулого року в навчальному закладі, який був створений 17 років тому і має нині статус об’єкта обласної комунальної власності, працювала акредитаційна комісія за визначеними планами Міністерства освіти, науки, молоді та спорту. Чогось надзвичайного, за словами Олега Омельчука, не було, адже процедуру підтвердження державної акредитації вітчизняні вузи проходять регулярно. Результати роботи комісії для ХУУПу були загалом позитивними, про що свідчило чергове його визначення акредитованим за статусом вищого навчального закладу. Ректорат ХУУПу очікував лише офіційний висновок щодо ліцензованого обсягу контингенту своїх студентів для прийому в нинішньому році. Очікувався цей документ з певним хвилюванням, враховуючи особливості оголошеної реформи вищої освіти, яка передбачає так звану оптимізацію мережі вищої школи в Україні.

Натомість неабияким здивуванням для колективу ХУУПу стала інформація, поширена в Інтернеті, щодо скорочення на 50% набору на 2013 рік на факультет “Правознавство” (денна і заочна форми) — як відповідь на Інтернет-запит одного з мешканців міста Хмельницького у вигляді висновків акредитаційної комісії. Паралельно з цим у соціальних мережах розповсюдився коментар колишнього викладача ХУУПу з вкрай негативною оцінкою діяльності закладу та його нібито неперспективністю. Обурення колективу викликало те, що офіційний документ з висновками акредитаційної комісії до університету на той час ще не надійшов, хоча громадськість з ним уже була фактично ознайомлена. Відповідно, почали поширюватися різні чутки щодо сумного майбутнього ХУУПу.

За словами Олега Омельчука, університет, попри всі чутки і негативні висловлювання, готовий навпаки збільшити діючий ліцензований обсяг удвічі, маючи для цього необхідний кадровий потенціал та відповідну матеріально-технічну базу. “Навіть якщо дійсно офіційний висновок акредитаційної комісії стосуватиметься скорочення наступних наборів студентів, ми ініціюватимемо проведення нової акредитаційної комісії, щоб зберегти ліцензовані обсяги у нинішньому форматі”, — заявив Олег Омельчук і запевнив, що за будь-яких обставин увесь сьогоднішній контингент студентів завершить навчання в університеті в повному обсязі за його програмою. Негативні ж оцінки колишнього колеги викладацький колектив закладу вважає образливими і такими, що не відповідають дійсності.

Нинішні пристрасті навколо       ХУУПу можна пояснити декількома об’єктивними і суб’єктивними факторами. Так, неминуча “оптимізація” мережі вищої освіти обумовлена різними природними причинами: демографічними особливостями останніх років з відповідним скороченням населення України, надмірною кількістю ВНЗ — понад 900 (більше, ніж було в СРСР!), практичною невідповідністю багатьох з них наділеному   статусу, значна перевантаженість ринку праці випускниками, зокрема юристами та економістами, які не можуть знайти роботу за спеціальністю. Щоправда, у цьому ХУУП вигідно відрізняється від багатьох однопрофільних закладів України як за динамікою щорічного контингенту абітурієнтів, так і за рівнем працевлаштування своїх вихованців — 90%, як свідчить статистика закладу.

У кулуарах прес-конференції довелося почути й інше, про що не йшлося в її офіційній частині. Так, скорочення ХУУПу можуть дуже бажати його суперники навіть зі значно вищим державним статусом. Наприклад, торік вихованці ХУУПу виявилися кращими у міжвузівських змаганнях з Одеською юридичною академією, лобістом якої є відомий нардеп Ківалов. Побутує навіть підозра, що він намагається відкрити у Хмельницькому юридичний коледж — філію Одеської академії, відтак ХУУП стане небажаним конкурентом. Інтернет-випади ж екс-викладача закладу можуть пояснюватись особистою образою за те, що йому не вдалося його очолити, і своєрідною помстою за змушене звільнення з нього своїх родичів — “за власним бажанням”.

Чим ці пристрасті завершаться — покаже час, але достойна історія Хмельницького університету управління та права з її знаними особистостями та численними вихованцями не має підстав для різних інсинуацій і не повинна викликати песимізму у його майбутньому.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *