Соціум

100-річчя електроенергетики Хмельниччини та День енергетика: здобутки, проблеми, перспективи

 

Енергопостачальна компанія ПАТ “Хмельницькобленерго” є складовою енергосистеми України, до основних видів діяльності якої належать передача та постачання електричної енергії споживачам, а головною метою є задоволення потреб споживачів, інтересів акціонерів та успішне ведення бізнесу. 
Очолює компанію заслужений енергетик України та СНД, кавалер орденів “За заслуги” ІІ та ІІІ ступенів Олександр Шпак (на фото), який є незмінним її керівником з 1998 року.

 

 

Енергопостачальна компанія ПАТ “Хмельницькобленерго” є складовою енергосистеми України, до основних видів діяльності якої належать передача та постачання електричної енергії споживачам, а головною метою є задоволення потреб споживачів, інтересів акціонерів та успішне ведення бізнесу. 
Очолює компанію заслужений енергетик України та СНД, кавалер орденів “За заслуги” ІІ та ІІІ ступенів Олександр Шпак (на фото), який є незмінним її керівником з 1998 року.

 

Хоча компанія створена в період реорганізації галузі згідно з наказом Міністерства енергетики та електрифікації України від 17.08.1995 р. №157 на базі Північного і Південного підприємств електромереж та Кам’янець-Подільської ТЕЦ колишнього ВЕО “Вінницяенерго”, її фундамент було закладено ще в часи становлення енергетики нашими попередниками.

Північне та Південне підприємства електромереж, які увійшли до новоутвореного обленерго, очолювали заслужені енергетики України, керівники з великими професійними та організаторськими здібностями Олександр Дитюк і Василь Желєзняк.

“Хмельницькобленерго” — одне з передових регіональних розподільчих компаній України, динамічно розвивається, повноцінно виконує свою місію завершальної ланки у нерозривному технологічному ланцюзі від видобутку палива — виробництва електроенергії — передачі її магістральними та розподільчими мережами — надання їй споживчих властивостей з метою задоволення потреб споживача до продажу її споживачу і поверненню коштів усім, хто вклав свою працю та матеріальні ресурси у кіловат-годину.

Першочерговими завданнями колективу товариства, які він успішно вирішує, є безперебійне постачання електроенергії, максимальне задоволення потреб споживачів, підвищення економічної ефективності господарської діяльності. Гасло “Споживач — найвища цінність компанії та її головний інвестор” лежить в основі стратегії товариства.

Обленерго обслуговує понад 550 тисяч побутових та 19 тисяч юридичних споживачів електроенергії. Постійно вдосконалюється виробничо-технічна база, здійснюються модернізація, реконструкція та нове будівництво енергетичних об’єктів.

До кінця року інвестиції на розвиток ПАТ “Хмельницькобленерго” передбачаються в сумі 64671 тис. грн.

Однією зі знакових подій цього року стало завершення пілотного проекту реконструкції електромереж садибної частини міста Нетішина з переведенням на електроплити, електроопалення житла й енергоощадне вуличне освітлення. Щорічний економічний ефект від цього становить понад 400 тисяч гривень. А головне — підвищено соціальну функцію електроенергії, створено переконливий аргумент на користь добудови нових блоків ХАЕС.

Забезпечення соціальної функції електроенергії — один з пріоритетних напрямків діяльності товариства. Особлива увага приділяється відновленню зовнішнього освітлення населених пунктів. У тісній співпраці з органами місцевого самоврядування це питання сьогодні вирішується дуже активно. Приклад тому — Красилівський район. Пораділи нинішнього літа жителі сіл Великі Орлинці, Малі Пузирки, Лагодинці, Кузьмин, Чернелівка, Волиця Перша. Тепер у нічну пору на багатьох вулицях тут є освітлення.

У цілому за 11 місяців нинішнього року вуличне освітлення виконано в 38 селах області. Успішно реалізовано й пілотний проект із використанням енергозберігаючих ліхтарів в Кам’янець-Подільському ТОВ “Промтехтранс”. З новим освітленням поліпшились умови праці та безпечність роботи транспорту.

Для підвищення якості електроенергії, забезпечення нормативного рівня напруги та зменшення технологічних витрат улаштовуються розвантажувальні підстанції та будуються ПЛ-10 кВ до них, що дозволяє зменшити довжину ПЛ-0,4 кВ до нормативної та розвантажити діючі ТП-10/0,4 кВ. Днями став до ладу розподільний пункт РП-1, суміщений з ТП 10/0,4 кВ у Городку, що підвищить надійність електропостачання міста. Завершується будівництво закритої трансформаторної підстанції глибокого вводу ПС 110/10 кВ “Прибузька” у м. Хмельницькому, унікальної за своїми технічними рішеннями, з використанням сучасного електрообладнання, що дозволить підвищити надійність електропостачання та якість електроенергії для зростаючого навантаження існуючих споживачів центральної частини міста і прилеглих мікрорайонів.

Приділяється значна увага розвитку корпоративних каналів зв’язку, зокрема, введено в експлуатацію оптично-волоконну лінію зв’язку Хмельницький — Кам’янець-Подільський, що відкриває нові можливості у впровадженні автоматизованих систем управління, АСКОЕ, телемеханіки та відеоконференц-зв’язку.

Наразі побудовано та введено в експлуатацію 138 км волоконно-оптичного кабелю ємністю 32 волокна, що вбудований у грозозахисний трос ліній електропередач напругою 110 кВ. Введено в експлуатацію студії відеоконференц-зв’язку в місті Хмельницькому, Шепетівському, Летичівському, Дунаєвецькому, Чемеровецькому РЕМ та Кам’янець-Подільському МРЕМ.

Вагомим здобутком компанії є розробка проекту спільного впровадження зі зниження викидів парникових газів на тему: “Модернізація системи розподільчих мереж ПАТ “Хмельницькобленерго” відповідно до Кіотського протоколу”. За результатами міжнародного аудиту, здійсненого німецьким органом з сертифікації DQS Gmbh, видано сертифікат, що у “Хмельницькобленерго” діє система управління якістю відповідно до вимог стандарту ISO 9001:2008. У Товаристві також впроваджено стандарти системи управління гігієною та безпекою праці ДСТУ OHSAS 18001:2010 і системи екологічного керування ДСТУ ISO 14001:2006.

У рамках ділового марафону Сходження до вершин європейської досконалості (на засадах Моделі досконалості EFQM), що здійснюється за підтримки Європейського фонду управління якістю, компанія є переможцем Українського національного конкурсу якості. За оцінюванням, проведеним експертами Європейського фонду управління якістю, було отримано сертифікат Визнання досконалості в Європі чотири зірки. Також компанія є лауреатом Міжнародного турніру з якості країн Центральної та Східної Європи.

ПАТ “Хмельницькобленерго” — одна з небагатьох компаній, що має власну науково-виробничу базу, де розробляється та випускається електротехнічне обладнання під своєю торговою маркою. Це пересувні електролабораторії для повірки вимірювальних трансформаторів струму, напруги за місцем їх експлуатації; зразкові трансформатори струму; трансформатори напруги; прицезійні джерела струму до 3600 А.

Електролабораторії компанії сьогодні працюють в усіх областях України, підприємствах “Укрзалізниці”, “Укренерго”, в центрах стандартизації та метрології, у Білорусі, є замовлення з Росії та Середньої Азії.

Професійний рівень та кваліфікація персоналу дозволяють успішно працювати в сучасних умовах. Колектив компанії постійно попов-нюється молодими спеціалістами з числа випускників профільних вищих навчальних закладів. На базі Тернопільського національного економічного університету за Програмою перепідготовки управлінських кадрів “Українська ініціатива”, напрямок “Менеджмент організацій”, пройшли навчання понад 50 молодих керівників компанії та 15 розпочали навчання цього року. За сприяння Хмельницької облдержадміністрації та Міністерства економіки України вони проходять стажування на енергетичних підприємствах Німеччини.

Добробут і забезпечення соціальних гарантій працівників залишаються пріоритетом компанії. Обленерго має власний лікувально-оздоровчий комплекс на 100 місць, санаторій-профілакторій “Яблуневий сад” на 50 місць, дитячий табір “Джерельце” на 180 місць, дитсадок, їдальню, спортсекції, гуртки самодіяльності — хор, духовий оркестр.

Чимало працівників демонструють гарну фізичну підготовку та загартованість на спортивних доріжках. На змаганнях до Дня захисника Віт-чизни першими були спортсмени з Деражнянського, Хмельницького, Летичівського РЕМ, департаменту високовольтних електромереж, дирекції управління.

І ще одна помітна подія сталася під кінець року: для водіїв управління компанії відремонтували гаражний комплекс з облаштованими побутовими кімнатами, класами з безпеки руху, де проводитимуться заняття з автомобілістами усіх структурних підрозділів, та створено чудові умови для роботи і відпочинку водіїв.

Попереду нові завдання, нові виробничі висоти, які неодмінно будуть виконані, подолані.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *