Соціум

Енергетика краю стартувала в древньому Кам’янці

Завершальний місяць нинішнього року знаменний для нашої області круглою датою: 100-річчя від часу свого зародження відзначатиме енергетика краю. Наразі працівники ПАТ “Хмельницькобленерго” активно готуються до урочистостей.

Завершальний місяць нинішнього року знаменний для нашої області круглою датою: 100-річчя від часу свого зародження відзначатиме енергетика краю. Наразі працівники ПАТ “Хмельницькобленерго” активно готуються до урочистостей.

Історичне ж обґрунтування цієї ювілейної дати здійснили дослідники державного архіву Хмельницької області на підставі архівних документів, що зберігаються в Центральному державному історичному архіві міста Києва, держархівах Хмельницької, Житомирської, Одеської, Він-ницької областей, у Російському державному історичному архіві та газетному відділі Російської національної бібліотеки (м. Санкт-Петербург).

“Проведені дослідження дають підстави стверджувати, що системна електрифікація населених пунктів Подільської губернії (нині частина Хмельницької області) розпочалася з губернського центру — міста Кам’янця-Подільського, поетапно в двох напрямках: локально та централізовано”, — каже директор державного архіву Хмельницької області Володимир Байдич.

Як свідчать історичні джерела, початком відліку будівництва комунальної електричної станції та централізованого освітлення древнього міста над Смотричем є 31 серпня 1911 року. Саме того дня Кам’янець-Подільська міська дума розглянула питання про виділення ділянки на території міста під будівництво міської електростанції та внесення відповідних змін до генерального плану міста.

Погоджені на найвищому урядовому рівні документи будівництва громадської міської електростанції та освітлення міста було надано підприємцю Ліп-Іуді Ландвігеру і компанії. На початку березня 1912 року він заявив у місцевій пресі: “…К работам по устройству освещения города электричеством будет приступлено в апреле”.

17 квітня 1912 року Кам’янець-Подільська міська громадська управа підписала договір з купцем Самуїлом Райсом та іншими підприємцями на облаштування в місті електричного освітлення. А 22 травня того ж року в присутності губернатора Ігнатьєва, голови міської управи, працівників різних установ, військових та місцевого населення було закладено фундамент для будинку електричної станції. Місце під будівництво освятив єпископ Подільський Серафим.

Наприкінці вересня 1912 року на багатьох кам’янецьких вулицях встановили електричні стовпи та натягнули електричні лінії. Проте через масштабність електрифікації “Ландвігер і компанія” заявила в пресі про відкладення запуску електростанції на 15 жовтня, потім на 15 листопада, а ще пізніше — на 25 грудня. Принаймні, за свідченнями архівних документів, станом на кінець листопада в збудованому приміщенні електричної станції було змонтовано два нафтові двигуни потужністю 104 та 120 кінських сил, динамомашина й акумулятори.

І ось історичний момент: 15 грудня 1912 року “Ландвігер і компанія” подала електричне освітлення на Новий План, а з 22 грудня розпочала подавати його й на інші вулиці міста. Тож грудень 1912-го і став фактичною точкою відліку електроенергетики у нашому краї.

Знайшли хмельницькі архіваріуси й очевидне підтвердження наявності електричного освітлення будинків жителів міста й електричної напруги в дротах, а саме факт короткого замикання, яке сталося в середині грудня через сплетіння електричних і телеграфних проводів у районі земської лікарні. Замикання спричинило пожежу на електричній станції і тимчасове відключення абонентів від електричної мережі.

“Електрифікація 50-тисячного міста Кам’янця-Подільського дала імпульс для будівництва громадських (комунальних) електростанцій в інших містах сучасної Хмельницької області, — резюмує Володимир Байдич. — Так, у 1913 році запрацювала електростанція в місті Полонному, а в 1917-му — у Славуті…” А ще була Проскурівська електростанція потужністю 200 кВт, згодом Новоушицька… Будувалися дизельні, паротурбінні, гідроелектростанції, енергопоїзди, лінії електропередач.

У 1960-ті роки область переходить на централізоване енергопостачання. 5 листопада 1970 року електрифіковано і підключено до державних електромереж село Кринцилів Городоцького району — останній населений пункт області, який підлягав електрифікації. 25 років тому у 1987 році введено в експлуатацію енергоблок №1 Хмельницької АЕС, а в 2004-ому — енергоблок №2.

За інформацією прес-служби ПАТ “Хмельницькобленерго”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *