Соціум

“Чорний” список “мінімізаторів” заробітної плати має скорочуватися

Легалізація працюючих, прозора виплата їм фактичної заробітної плати і доведення її до законодавчо встановленого рівня — цим питанням міська влада змушена приділяти особливу, першочергову увагу. По-перше, її обов’язком є захист соціальних прав людей, котрі не повинні страждати від примх роботодавців.

Легалізація працюючих, прозора виплата їм фактичної заробітної плати і доведення її до законодавчо встановленого рівня — цим питанням міська влада змушена приділяти особливу, першочергову увагу. По-перше, її обов’язком є захист соціальних прав людей, котрі не повинні страждати від примх роботодавців. По-друге, дотримання цих прав у належному обсязі означає водночас і повноцінне наповнення міського бюджету та бюджету соціальних фондів, від чого залежить добробут всієї громади міста. Ситуація ж з усім цим у нашому місті не може не викликати заспокоєння. Так, сьогодні середня заробітна плата хмельничан, за даними управління праці та соціального захисту населення, становить лише 2393 гривні, що суттєво нижче середнього показника в Україні — майже 2900 гривень. Причому, якщо розмір зарплати у сфері енергетики, банківській справі та на окремих підприємствах у 2-3 рази перевищує загальноміський рівень, то у більшості суб’єктів господарювання він навіть не дотягує до нього. Дані звітності, поданої до управління Пенсійного фонду України, засвідчують, що у вересні цього року середня зарплата штатних працівників, зареєстрованих у юридичних осіб, сягнула 2462,95 гривні, тобто трохи вище  середньої в місті, а у тих, хто працює на фізичних осіб-підприємців, вона ледве дотягнула до 1117 гривень — лише на 15 більше законодавчо встановленого мінімуму, що діяв до 1 жовтня цього року.

Показовими є й інші цифри. Так, за статистикою податкової служби, у понад 2630 юридичних осіб офіційно працюють 80534 громадянини, а в середовищі 2610 приватних працівників офіційно зареєстровані лише 7786 осіб. Відповідно, є всі підстави стверджувати, що в останніх значна частина людей працює нелегально. Власне, це і підтверджується за наслідками планових перевірок упродовж нинішнього року. Так, лише 137 таких перевірок виявили понад 800 порушень у частині дотримання мінімальних соціальних гарантій. Матеріали 20 перевірок довелось направити до прокуратури.

Міська влада, зі свого боку, спільно з правоохоронними органами здійснює власні рейдові перевірки з питань легалізації “тіньової” зайнятості. Вони приносять відповідні результати: серед 877 суб’єктів господарювання за період червня-жовтня цього року було виявлено 324 нелегальні працівники. Зрозуміло, що зупинятися на цьому міська влада не буде, адже в місті зареєстровано понад 5000 підприємницьких структур. Вже навіть ця попередня робота дозволила скласти так званий “чорний” список суб’єктів господарювання, де порушуються соціальні права працівників.

Днями декількох керівників з цього списку “мінімізаторів” з виплати заробітної плати  було заслухано на засіданні утвореної робочої групи на чолі з начальником управління праці та соціального захисту населення міської ради Словяном Воронецьким. Усім цим порушникам робоча група зробила попередження і зобов’язала найближчим часом довести рівень середньої зарплати хоча б до законодавчо мінімального розміру в 1118 гривень. Повторний виклик на засідання означатиме передачу матеріалів до прокуратури. Порушники свої недоліки визнали й обіцяли їх виправити, але й висловили зауваження, котрі пояснюють ситуацію, що у них склалась. У виробництві, наприклад, це проблеми із замовленнями, плинність кадрів, велика конкуренція, дорога оренда тощо. Є питання і щодо таких працівників, які працюють не повний робочий день, а погодинно, що якраз і позначається на розмірі середньої зарплати на підприємстві. Зверталась увага і стосовно законодавчо неврегульованих колізій з розміром ставки єдиного соціального внеску для інвалідів, які зайняті на роботі у юридичної чи фізичної особи-підприємця, де вони суттєво відрізняються.

Члени робочої групи надали конкретні поради “мінімізаторам” і закликали їх звертатися за необхідними консультаціями до відповідних служб та за реальною допомогою. “Мета нашої роботи полягає не у перешкоджанні роботі господарюючих суб’єктів, а в профілактиці порушень, щоб усі вони працювали у правовому полі”, — зазначив Словян Воронецький.

Робоча група свої засідання продовжуватиме, як і рейдові перевірки. Отже, моніторинг розміру заробітної плати і легалізації працюючих у місті триватиме.

Володимир РАЗУВАЄВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *