Соціум

Комітет виборців України підбиває підсумки

До виборів залишилися лічені дні, завершена майже вся підготовча робота в округах та на окремих дільницях. Щоб підбити підсумки своєї роботи, у понеділок Всеукраїнська громадська організація “Комітет виборців України” провела в Хмельницькому прес-конференцію.

До виборів залишилися лічені дні, завершена майже вся підготовча робота в округах та на окремих дільницях. Щоб підбити підсумки своєї роботи, у понеділок Всеукраїнська громадська організація “Комітет виборців України” провела в Хмельницькому прес-конференцію.

Загальну картину передвиборчої кампанії в нашій області змалював голова правління КВУ Олександр Черненко. Хмельницька область порівняно з іншими не є “гарячою точкою”, але це не означає, що інформації про порушення не надходить. Наприклад, у нас найпроблемнішим є 187 виборчий округ, тобто центр Хмельницького. Саме на ньому КВУ планує покрити кожну дільницю. А в Кам’янець-Подільському виборчому окрузі будуть присутні міжнародні спостерігачі з Канади та ОБСЄ.

Прогнозують, що цьогорічні вибори будуть найбруднішими після 2004 року. Це пояснюється наявністю мажоритарників, які часто вдаються до порушень та “чорного піару”. Недобросовісні кандидати можуть у день чи ніч виборів готувати “кризові сценарії”, розуміючи, що вони програють. “Потрібно розуміти, що, нечесно та брутально виборюючи свою перемогу, вони шкодять державі Україна”, — наголосив Олександр Черненко. Тому КВУ прагне не допустити грубих фальсифікацій, залучивши майже п’ять тисяч своїх спостерігачів по Україні. Звичайно, цього не достатньо, але Олександр Черненко розповів, що вони співпрацюють з такими організаціями, як “Опора”, міжнародними спостерігачами.

Нині найпоширенішим видом порушень є прямий підкуп виборця. А в день голосування можливими можуть бути псування бюлетенів під час підрахунку, переписування протоколів дорогою або в самій окружній комісії тощо. Але Олександр Черненко запевнив, що, якщо буде хоч один відповідальний член комісії чи спостерігач, подібного не станеться. І це незважаючи, що комісії на сьогодні не збалансовані й у цьому полягає одна з проблем цьогорічних парламентських виборів.

Також усе залежить від самих громадян. Перш за все, вони мають прийти на вибори і прийняти усвідомлене рішення. Окрім того виборці не повинні піддаватися спокусі брати участь у фальсифікаціях, а, помітивши порушення власних конституційних прав, мають звертатися до спостерігачів чи до суду.

А голова правління обласного осередку КВУ Юрій Ануфрієв розповів про ще одну тенденцію цьогорічних виборів. Багато мажоритарників не пишуть власних передвиборчих програм. Натомість взялися вирішувати комунальні проблеми, а то й задобрюють виборців подарунками чи іншими благами. “Тоді виборці починають думати, що призначення депутата Верховної Ради не творити закони, а його завдання “вибити” гроші для будівництва дороги, тобто те, чим має займатися місцева влада. Таким чином, політична культура виборців замість того, щоб за 20 років підвищитися, або стоїть на місці, або падає”, — каже він.

Олександр Черненко наголосив на ще одній неприємній ситуації, пов’язаній з рухом “Чесно”, яка трапилася в нашому місті. Він розповів, що КВУ є одним із засновників цього руху, який зараз критикують багато кандидатів. Але в Хмельницькому один з кандидатів у депутати подав до суду на рух “Чесно”. “Я вважаю, що політик, який починає судитися з громадськими активістами, одразу ставить себе в невигідне становище”, — наголосив Олександр Черненко.

Андрій ЯЩИШЕН
Фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *