Соціум

Хмельницький феномен жіночої боротьби

Ми можемо пишатися тим, що перші золоті нагороди на офіційних міжнародних змаганнях з вільної боротьби серед жінок для України здобули хмельничанки.

Ми можемо пишатися тим, що перші золоті нагороди на офіційних міжнародних змаганнях з вільної боротьби серед жінок для України здобули хмельничанки.

Від першого чемпіонату України, який було проведено в 1991 році, до перших п’яти європейських срібних медалей, що отримали українську прописку, минуло лише два роки. Серед перших призерок була хмельничанка Тетяна Комарницька, згодом вона двічі вигравала чемпіонати Європи, стала володаркою чотирьох срібних нагород континентальних першостей і бронзи чемпіонату світу.

Нині Тетяна Борисівна — старший тренер збірної команди України з вільної боротьби. За нею потяглися й інші наші борчині. Найбільш відома і титулована — Ірина Мерлені, яка першою з українок стала чемпіонкою світу (2000 р.) і володаркою золотої олімпійської медалі.

Ірина Мерлені — перша в історії українського і світового спорту олімпійська чемпіонка (Афіни-2004), триразова чемпіонка світу, дворазова чемпіонка Європи, володарка Кубка світу, переможниця Всесвітньої універсіади, учасниця трьох Олімпіад (1, 3, 5 місця), неодноразово визнавалась найкращою борчинею світу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Крім них, на п’єдестали найпрестижніших міжнародних змагань піднімались майстри спорту міжнародного класу Юлія Войтова (фото 1), багаторазова призерка чемпіонатів Європи, Людмила Головченко (фото 2), учасниця Олімпійських ігор в Афінах, чемпіонатів світу та Європи, Яна Стаднік, чемпіонка Європи серед молоді, переможниця та призерка чемпіонатів Європи серед дівчат, Ольга Левковська (фото 3), чемпіонка Європи серед молоді, призерка Кубка світу, Всесвітньої універсіади, майстер спорту Анна Корнілова, срібний призер чемпіонату світу серед кадеток.

Нині честь міста, області, України захищають майстер спорту міжнародного класу Аліна Стаднік, призерка світу та Європи, майстри спорту Юлія Лавренюк, бронзова призерка чемпіонату Європи серед юніорок, Ганна Урода, призерка чемпіонатів світу та Європи серед кадеток. До речі, днями Аліна Стаднік на чемпіонаті світу в Едмонтоні (Канада) здобула п’яте місце.

Готують уславлених спортсменок тренери Сергій Басистий, Микола Тарадай, Володимир Стаднік, Олексій Мельник, Юрій Дячок, Микола Рудніченко, Володимир Поворознюк, Аркадій Дубілевич, Микола Кутей, Юрій Заводний та інші.

Віктор Флентін

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *