Соціум

Хмельницький вітали пітерські музейники

Одним із найцікавіших подарунків до Дня міста, особливо для літераторів та краєзнавців, став приїзд гостей з культурної столиці Росії — з Санкт-Петербурга, з музею ім. Анни Ахматової. Зустріч дослідників творчості видатної поетеси, яку родинні корені пов’язують з Поділлям, відбулася в обласному літературному музеї імені О.Купріна. Неодноразово делегації

Одним із найцікавіших подарунків до Дня міста, особливо для літераторів та краєзнавців, став приїзд гостей з культурної столиці Росії — з Санкт-Петербурга, з музею ім. Анни Ахматової. Зустріч дослідників творчості видатної поетеси, яку родинні корені пов’язують з Поділлям, відбулася в обласному літературному музеї імені О.Купріна. Неодноразово делегації від нашої області відвідували музей Ахматової у Фонтанному Домі Петербурга та інші визначні місця. Для того, щоб під час наступної поїздки наші земляки могли охопити більше цікавих літературних місць, росіяни привезли їм новодрук путівника літературними музеями близького зарубіжжя. Ще фарба на них не встигла висохнути, а кілька примірників видання опинились у нас. Але презентація путівника з історичними довідками та світлинами — лише привід для зустрічі. Адже дружба музейників зав’язалася три роки тому і при зустрічі у них було чимало спільних тем. За період знайомства літературознавці Санкт-Петербурга та Хмельницького взяли участь у кількох спільних проектах, випуск путівника — черговий. До нього долучилися працівники літературних музеїв країн колишнього СРСР. Значна частина видання присвячена музеям, які знаходяться в Україні, зокрема й у нашому краї: музей Анни Ахматової у селі Слобідка-Шелехівська, Хмельницький обласний літературний музей імені О.Купріна, Шепетівський літературно-меморіальний музей. Як стверджує директор Хмельницького літературного музею Василь Горбатюк, мета створення такого путівника — познайомити читачів з музеями — джерелами інформації про письменників, творчість, життєві шляхи яких об’єднали їхні країни.

З нагоди 581-ї річниці міста літературному музею були подаровані й книги про Анну Ахматову. Ми звикли знайомитися з біографією поетеси, читаючи. Але про Анну Ахматову мало друкованого слова, багато прихильників присвячували їй картини, збереглося чимало світлин, котрі розкажуть не менше, ніж біографічні джерела. Серед решти друкованої літератури, яку презентувала старший співробітник пітерського музею, — фотолітопис Анни Ахматової. Тут зібрані рідкісні світлини, на яких — її родина, побутові речі, за якими можна дізнатися про умови життя, смаки літераторки.  Відтепер у фондах обласного літературного музею зберігатиметься й збірник авторських портретів Ахматової, один із таких є в обласному художньому музеї. Крім того, подарунком хмельницькому музею став збірник документальних фільмів про Анну Ахматову.

Не кожному хмельничанину, на жаль, трапляється нагода відвідати один з найбагатших музеїв, присвячений відомій поетесі у Петербурзі. Але світлини з нього тепер є у фондах обласного літературного музею. Переглянувши їх, відчуваєш не лише шарм оселі Анни Ахматової, а й дух епохи, в якій вона жила.

Петербурзькі гості показали взірець того, як потрібно дбати про, без перебільшення, скарби — сліди життя багатої творчої особистості. Цікавими, щирими були й розповіді про неї наших земляків — працівників музею Ахматової у Слобідці-Шелехівській. Звичайно, до російської культурної столиці нашим музеям ще рости і рости, але приємно, що молодь не втрачає інтерес до цікавої літературної постаті, проводить дослідницьку роботу. Так, у заході взяли участь учні слобідчанської школи, студентство хмельницьких вузів. Урок того, як легко користуватися сучасними джерелами інформації, якою цікавою і потрібною є дослідницька робота, провели хмельничани. “Було дуже приємно відвідати ваше місто у переддень святкування 581-ї річниці його заснування. Рада, що ми змогли поділитися з хмельничанами своїми знаннями і почерпнули чимало у вас. Під час екскурсії вашим невеличким, свіжим містом, побувала у місцях, яким присвятив свою творчість Купрін”, — ділиться враженнями гостя з Петербурга Тетяна Павлова.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *