Соціум

“Осінній усміх таїни” — звучання музики й поезії

Цьогорічного вересня десять років спільної праці на теренах пісні відсвяткували відома подільська поетеса Оксана Радушинська та композитор Олег Круторогий.

Цьогорічного вересня десять років спільної праці на теренах пісні відсвяткували відома подільська поетеса Оксана Радушинська та композитор Олег Круторогий.

На десятий рік співпраці поетеса і композитор прозвітували землякам про свої спільні творчі звитяги. У результаті шанувальники обох піснярів мали нагоду відвідати святковий поетично-пісенний творчий вечір “Осінній усміх таїни”, який відбувся у гарнізонному Будинку офіцерів м. Старокостянтинова.

Потроху вже стає традицією, що восени, у день свого народження, Оксана Радушинська запрошує глядачів на творче свято. Цьогоріч, окрім поетеси, іменини святкував музичний тандем “Радушинська-Круторогий”. Десять років спільних слів та нот, погодьтеся, — немало.

Ця римовано-музична історія розпочалася з пісні “Чотири дні”. Проте народження пісні не співпало зі знайомством співавторів. Все трапилося роком пізніше. А у 2002-му Оксана презентує збірку “На крилах мрій”. Згодом батько поетеси Петро Радушинський, котрий на той час працював у районній газеті і по роботі не раз зустрічався з працівником районного будинку культури Олегом Круторогим, здибавши молодого композитора просто на вулиці, дарує йому першу доньчину книгу зі словами: “Подивись, може, вподобаєш котрийсь із віршів для пісні”. І таки вподобав: сторінки книги, наче ожили у руках, і розгорнулися на вірші про чотири осінні дні, котрі залишилися до зими. Незабаром вірш став піснею. Познайомились автори аж через рік: на презентації вже наступної Оксаниної збірки Олег подарував перше пісенне дитя під назвою “Чотири дні”.

Оксану Радушинську представляти і легко, і водночас складно. Легко почати: дочка відомого подільського фотографа Петра Радушинського, поетеса, письменниця, авторка чотирнадцяти книг, теле- та радіоведуча, кавалер ордена княгині Ольги. Складніше — передати почуття та неймовірну енергію, яка величезними порціями лине від цієї молодої, але вже титанової жінки. Життя для Оксани — не театр для безвільної ляльки-побрикеньки. Вона щодня ставить перед собою цілі, гідно долає творчі еверести і показує іншим, що дорога до них не така вже й нездоланна. Як тут не згадати, що Оксана вже перемагала у найпрестижніших всеукраїнських та літературних конкурсах і преміях, отримувала державні відзнаки і є членом кількох мистецьких спілок?

Щодо Олега Круторогого, то він — композитор, акомпаніатор, керівник народного аматорського гурту “Берегиня”, голова профспілкового комітету клубних працівників району. Олег уникає лицемірних фраз і не допускає фальшивих нот як у музиці, так і в житті. Людина, котра дарує для інших змогу спробувати силу свого голосу, пуститися в плин гонорових і водночас ніжних нот.

Але повернімося до творчого вечора. Велика зала 42-го гарнізонного Будинку офіцерів вщент наповнена глядачами. Всі, затаївши подих, вдивляються, заслуховуються, відчувають осінній усміх таїни…

Вітали винуватців свята міський голова Микола Мельничук та начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Наталія Шабельник. Знайшли своїх власників грамоти від обласної та районної влади, разом з поздоровленнями від районних посадовців, линули вітання від громадських організацій та приватних структур, від колишніх викладачів і сьогоднішніх друзів. Олегові урочисто вручили квиток Національної всеукраїнської музичної спілки, і це — значне досягнення у творчій долі пісняра. Особливо варто закцентувати увагу, що пісні нашого тандему звучали не лише у виконанні місцевих співаків: гуртів “Берегиня” та “Подоляночка”, Ірини Шликової, Інесси Ножки, Діани Середюк і Наталі Кирилішиної, а й посіли гідне місце в репертуарних листах артистів із Хмельницького: Артема Ромасюкова, Наталі Каськової, заслуженого артиста України Степана Тимчишака. Неабияк вразив присутніх номер у виконанні акторів обласного театру ляльок “Дивень” Лідії та Сергія Корницьких, які зіграли в стилі театру тіней композицію, в якій Оксанин вірш переплівся з піснею Олега. Окремим блоком автори виділили пісні для дітей, що звучали від Дарини Ільницької, Олександра Дасюка та Андрія Круторогого. До речі, Андрій разом з Денисом Грищуком та Мариною Радушинською стали ведучими “дитячої” частини концерту. Немало звучало того вечора й поезії: окрім самої Оксани, її вірші декламували Сергій Грищук, Володимир Нагнибіда, Денис Монастирський та авторка цього матеріалу. Концертні номери не були б такими яскравими, коли б не майстерне оздоблення від хореографічних колективів: “Твіст”, “Арабеска” та “Блек-данс Імперіал”. А ще, як розповіли Оксана та Олег, над втіленням цього задуму трудилася команда однодумців, вже не раз перевірених у таких пісенно-мистецьких “боях”, і кожному з них наші співавтори дякують за професійність та за дружбу.

Леся Храбровська
Фото Петра Радушинського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *