Соціум

Коли без політики працюється краще

В атмосфері повного порозумін-ня проходило пленарне засідання 13-ї сесії обласної ради. Упродовж двох років нинішнього скликання це був практично перший випадок, коли на настрої сесійної зали не впливали ні протестні акції, ні політичні заяви депутатів — їх цього разу просто не було. Відтак пропозиції свободівця Ігоря Сабія підтримував регіонал Василь Ядуха, а весь порядок денний своєї роботи обранці встигли опрацювати без перерви навіть на обід. На таку злагодженість, можливо, вплинула відсутність більшості депутатів з фракції ВО “Батьківщина” та п’ятнадцятихвилинна затримка початку засідання. Крім того…

В атмосфері повного порозумін-ня проходило пленарне засідання 13-ї сесії обласної ради. Упродовж двох років нинішнього скликання це був практично перший випадок, коли на настрої сесійної зали не впливали ні протестні акції, ні політичні заяви депутатів — їх цього разу просто не було. Відтак пропозиції свободівця Ігоря Сабія підтримував регіонал Василь Ядуха, а весь порядок денний своєї роботи обранці встигли опрацювати без перерви навіть на обід. На таку злагодженість, можливо, вплинула відсутність більшості депутатів з фракції ВО “Батьківщина” та п’ятнадцятихвилинна затримка початку засідання. Крім того, мажорності пленарній роботі додав голова ОДА, вручивши почесні відзнаки на честь 75-ліття Хмельницької області заслуженим подолянам, зокрема представникам владної команди на чолі з самим губернатором та його заступниками Вадимом Гаврішком, Леонідом Гуралем і Миколою Катеренчуком. Серед решти нагороджених хмельничан були також депутат міської ради, директор маслосирбази Людмила Бесєда та заступник голови обласної ради Василь Осадчий. Останній і головував на цьому зібранні, відзначивши як негативну тенденцію погану явку депутатів на сесію та на засідання постійних комісій. Втім на конструктивність роботи депутатського загалу це не вплинуло.

Розібравшись із запитами колег, обранці вирішили продовжити термін дії деяких з них. Зокрема, Вадима Гаврішка — щодо мережі дитсадків у місті Хмельницькому, Ігоря Сабія — стосовно проблем зі здачею в експлуатацію деяких новобудів у ньому та Віталія Олуйка про правомірність оренди приміщень в обласній лікарні приватною клінікою професора Суходолі. Характерний коментар до цього запиту зробив голова ОДА. На думку Василя Ядухи, варто переглянути розмір ставок орендної плати в лікарні, де одні платять 18 гривень за один квадратний метр, а інші — понад 100 гривень. “Де ще є такі ставки? — запитав він. — Лише в будівлях обласної ради для наближених до влади людей — по 11-12 гривень”. Натомість він підтримав пропозицію Ігоря Сабія щодо звернення до уряду з проханням відшкодувати комунальним підприємствам обласного центру різницю у тарифах, що дасть змогу відновити подачу гарячої води хмельничанам.

З усіх 28 питань порядку денного більша частина належала різним обласним програмам: підвищення енергоефективності, профілактиці правопорушень, охорони природного середовища, розвитку системи охорони здоров’я та кінообслуговування населення, схеми планування території, науково-технічного та інноваційного розвитку краю тощо.

Але певне обговорення в залі викликало лише питання про хід виконання у І півріччі Програми соціально-економічного розвитку Хмельницької області на 2012 рік. Як висловився заступник голови ОДА Леонід Гураль: “Ми розбудовуємо область за інноваційно-інвестиційним розвитком, завдяки наполегливій роботі та вмілому керуванні Василя Ядухи та спільних зусиль фракції Партії регіонів. Як результат цієї роботи, з початку року маємо зростання добробуту подолян. Про це свідчить, зокрема, те, що в області вп’ятеро зріс продаж автомобілів і на 14% збільшились депозитні вклади у банках”.

Натомість цифрові показники представленої депутатам статистики свідчать як про позитивну динаміку в економіці області, так і про певні негативні тенденції. Наприклад, що обсяги промислового виробництва “наростили ВАТ “Темп” і ДП “Новатор”, але водночас є зниження виробництва на підприємствах хімічної та нафтохімічної промисловості — на 16,6%, деревообробки — на 11,9%, харчових продуктів та напоїв — на 8,2%. Загалом економічні взаємовідносини Хмельниччина здійснює з 87 країнами світу, маючи позитивний характер цих зв’язків. Але не може не насторожувати той факт, що експорт продукції обласних підприємств зріс у нинішньому році на 15,3%, а імпорт на територію краю збільшився на 43,8%. Тобто, загальний баланс явно не на нашу користь. Є питання і щодо соціальної сфери. Так, середня зарплата в області у травні становила лише 2408 гривень — значно менше, ніж по країні, а борги у її виплаті сягають 17,5 мільйона гривень. Але депутати залишили ці та деякі інші суперечності у реалізації Програми без коментарів. Єдина репліка щодо цього пролунала з вуст Івана Гуцула, який звернув увагу на необхідності пришвидшення фінансування будівництва другої черги міської дитячої лікарні в обласному центрі.

Надавши дозвіл на користування надрами низці підприємств, сесія ухвалила і рішення про передачу в концесію на конкурсних засадах КП “Аеропорт — Хмельницький”. У нашому місті облрада організовує і спорудження багатоповерхового житлового будинку за адресою: вул. Озерна, 14, за умов передачі їй частини його приміщень.

Читачів “Проскурова” має зацікавити рішення сесії обласної ради про реорганізацію Головчинецької ЗОШ-інтернату для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На базі цього закладу має бути відкритий оздоровчий комплекс для дітей. Василь  Ядуха щодо цього рішення висловився так: “Я побачив у цьому інтернаті повний розвал і зловживання з боку керівництва — на відміну від того, як працює оздоровчий комплекс “Чайка” Хмельницької міської ради”.

Затвердивши деякі інші проекти рішень, сесія свою роботу завершила.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *