Соціум

Замість газу — дрова

 

КП “Елетротранс” розпочало досить активно займатися проблемою енергозбереження. На те є ряд вагомих причин. Але головне — на підприємстві зрозуміли, що без енергозбереження майже неможливо працювати ефективно. Про це наша розмова з керівником підприємства Віктором ПАЛАМАРЧУКОМ.

 

 

КП “Елетротранс” розпочало досить активно займатися проблемою енергозбереження. На те є ряд вагомих причин. Але головне — на підприємстві зрозуміли, що без енергозбереження майже неможливо працювати ефективно. Про це наша розмова з керівником підприємства Віктором ПАЛАМАРЧУКОМ.

 

 

— Вікторе Анатолійовичу, з чого розпочали впроваджувати енергозбереження?

— Це досить копітка й довготривала робота, на яку потрібні чималі кошти. Але ситуація складається так, що вибору особливого у нас немає. Ми змушені рахувати кожну копійку та думати про те, як виживати далі. Після розрахунків наших спеціалістів вирішили, що треба терміново включати режим економії. Зрозуміло, що досить затратною частиною нашої виробничої діяльності є використання газу на опалення приміщень. Тож торік встановили два котли піролізного типу на твердому паливі, які обігрівали приміщення площею до 1000 квадратних метрів, і розпочали заміну старих вікон.

— Скільки ж було зекономлено?

— За минулий опалювальний період вдалося зекономити понад 200 тисяч гривень. Тобто якщо щодня ми спалювали газу на п’ять тисяч гривень, то дрова обходилися нам у чотири рази дешевше. Таким чином, котли, які ми встановили, окупились одразу.

— Чим займаєтеся тепер?

— Взялися переобладнувати старий водяний котел, який також переведемо працювати на тверде паливо. Нині капремонт у стадії завершення. Повністю замінено труби, колектори, залишилася тільки топка. Тож котел на 70 відсотків оновлено. Плануємо теплом, яке він вироблятиме, опалювати спортзал, депо, їдальню і навіть автомайстерні — потужності вистачить. Котел проходить експертизу, потім відбудеться процедура погодження з усіма відповідними службами і лише тоді можна буде запустити його в роботу.

В подальшому запланували від’єднати від централізованого опалення й автотранспортний ангар, а опалювати його будемо також окремим котлом. Щоправда, цього разу електричним.

— Коли розраховуєте впровадити систему енергозбереження?

— Щоб ефективно її впровадити, недостатньо замінити котли та перевести їх на інші види палива. Потрібно замінити дах, вікна, утеплити стіни. Тільки тоді ми матимемо економії 30-40%. Для заміни даху повністю виготовлена документація. На роботу і матеріали за нашими підрахунками треба 500-600 тисяч гривень. Зрозуміло, що це великі кошти, яких ми не маємо. Поки що проект проходить експертизу, а в міру надходження коштів будемо замінювати дах частинами. Те ж саме і з вікнами, які ми продовжуємо замінювати поступово. Можливо, вдасться до кінця року замінити всі: і в адмінкорпусі, й у виробничих майстернях, адже там надзвичайно складні умови праці.

— Над якими приміщеннями мінятимете дах?

— Над адмінспорудою робитимемо твердий дах з утепленням мінеральною ватою, а над депо та іншими виробничими приміщеннями — м’який. І коштів на це теж треба чимало — 300-400 тисяч гривень.

— А дрова заготували на сезон?

— Маємо приблизно запаси на 2,5 місяця, але продовжуємо їх накопичувати. Думаю, що мерзнути не будемо.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК
На фото: Віктор Паламарчук з робітниками біля новообладнаного котла
Фото Дмитра Свідерського

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *