Соціум

Хмельницькі мажоретки на “Гран-прі” Європи

Літо — час відпочинку, хоча кожна людина розуміє це поняття по-своєму. Вихованки колективу мажореток “Альфа” Хмельницького муніципального духового оркестру (художній керівник Олександр Мильніков) цього літа “відпочивали” на “Гран-прі” Європи, що проходив у мальовничому місті Шийофок (Угорщина), розташованому на озері Балатон. Географія чемпіонату вражала: Угорщина, Чехія, Словаччина, Хорватія, Болгарія, Польща, Білорусь, Україна.

Літо — час відпочинку, хоча кожна людина розуміє це поняття по-своєму. Вихованки колективу мажореток “Альфа” Хмельницького муніципального духового оркестру (художній керівник Олександр Мильніков) цього літа “відпочивали” на “Гран-прі” Європи, що проходив у мальовничому місті Шийофок (Угорщина), розташованому на озері Балатон. Географія чемпіонату вражала: Угорщина, Чехія, Словаччина, Хорватія, Болгарія, Польща, Білорусь, Україна.

Нашу Батьківщину представляв єдиний колектив — “Альфа”, який складається з двох груп: старша категорія “синьорки” “Альфа” і молодша — “кадетки” “Міні-Альфа”. Мажоретки ретельно готувалися до змагань, щоденно репетируючи по декілька годин у той час, коли однолітки засмагали на морі або ласували ягодами та іншою смакотою в селі у бабусі… Дівчатам треба було підготувати нові композиції в номінаціях: “соло”, “дуети-тріо”, “міні” (від 4 до 7 учасниць), “дефіле” (100 метрів ходи з вражаючими піруетами за три хвилини), композицію на сцені і шоу. Все            це вчили і шліфували у двох залах НВК №10, які люб’язно надав директор школи Святослав Ратушняк, за що колектив “Альфи” безмежно йому вдячний.

І ось наші мажоретки в Угорщині. Найбільше хвилювалися “кадетки”, адже вони вперше брали участь у таких змаганнях. Та незважаючи на відсутність досвіду, у своє дебютне шоу “Вальс фей” на музику відомого угорського композитора Імре Кальмана, який народився і жив саме в місті Шийофок, дівчата закохали всіх багаточисельних глядачів чемпіонату. Жінки поважного віку зі сльозами на очах, сприймали композицію “Міні-Альфи” підспівуючи. Коли шоу завершилося, публіка нагородила майстерних виконавців шаленими оплесками і вигуками “Браво!”.

“Міні-Альфа”посіла загальнокомандне четверте місце в номінаціях “дефіле” і “композиція на сцені”, а “генералка” (капітан команди) Анастасія Ткачук отримала персональний кубок як найяскравіша, найхаризматичніша “генералка” “Гран-прі” Європи.

“Синьорки” “Альфи” представили на суд глядачів композицію “Пірати Карибського моря”, за яку отримали третє місце і кубок за кращі костюми в шоу-програмі.

Взагалі “Альфа” вразила   досягненнями не тільки глядачів, але й свого керівника Олександра Мильнікова та, напевне,  самих себе. Незважаючи на надзвичайно жорстку конкуренцію, спеку (+41°С у тіні), результати дівчат перевершили найсміливіші очікування: в номінації “соло”Андріана Власова виборола третє місце й отримала кубок за найчистіше виконання композиції, третє місце посіла й Вероніка Іщук, четверте — Злата Купельська. В номінації “дует-тріо” посіли перше місце тріо: Дар’я Ольшанська, Єва Соколова і Анастасія Ткачук, дует: Злата Купальська і Вероніка Іщук; дует: Валерія Бачмага та Ярослава Заворотна виборов друге місце. В номінації “міні” Софія Міцюк, Дар’я Сергєєва, Юлія Корж та Вероніка Гриндій посіли п’яте місце і вийшли у фінал. Стали фіналістками “Гран-прі” Європи Ольга Мамалига, Юлія Бойко і Вероніка Ревер, Ірина Москаленко і Владислава Вишар, здобувши в номінації “дует-тріо” відповідно п’яте та шосте місця. А Світлана Міщук і Вікторія Рівна посіли сьоме місце, програвши своїм одноклубницям лише 0,02 бала. Загалом колектив “Альфи” посів третє командне місце.

А ще наші мажоретки брали участь у виконанні рекорду для Книги рекордів Гіннеса: одночасно танцювали підготовлену трихвилинну композицію всі колективи країн-учасниць “Гран-прі”, тренери, інструктори, хореографи, батьки. Глядачі були вражені величністю цього номера.

Після напружених конкурсних днів мажоретки насолодилися триденним відпочинком на озері Балатон.

Декілька днів для того, щоб перевести подих, — і знову підготовка до Київського фестивалю, присвяченого Дню Незалежності України, на якому мажоретки представляли рідне місто.

Зараз вихованки “Альфи” готуються до Дня міста, в рамках якого планується проведення фестивалю-конкурсу “Проскурівське дефіле” (27-30 вересня), брати участь у якому будуть кращі команди мажореток зі Словаччини, Чехії, Польщі, Болгарії, Росії, Угорщини та України.

Організатори фестивалю (управління культури і туризму міської ради, колектив мажореток “Альфа” муніципального духового оркестру, міська молодіжна культурно-спортивна громадська організація “Аврора”, асоціація мажореток України) запрошують хмельничан та гостей нашого міста відвідати це шоу й отримати незабутні враження. Відкриття фестивалю 27 вересня на майданчику біля кінотеатру ім. Т.Шевченка.

Анастасія Валькова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *