Соціум

Скільки вартує зібрати школяра?

До початку нового навчального року залишилися лічені дні, а батьки все ще активно обходять магазини та ринки, які рясніють різноманіттям шкільного приладдя на будь-який смак. От тільки той факт, що цьогоріч батькам доведеться викласти чималеньку суму, аби зібрати своє чадо до школи, не викликає ні в кого жодного сумніву.

До початку нового навчального року залишилися лічені дні, а батьки все ще активно обходять магазини та ринки, які рясніють різноманіттям шкільного приладдя на будь-який смак. От тільки той факт, що цьогоріч батькам доведеться викласти чималеньку суму, аби зібрати своє чадо до школи, не викликає ні в кого жодного сумніву.

Цьогоріч, порівняно з минулорічним початком навчального року шкільні товари подорожчали. Тож куди піти, аби витратити якомога менше часу, придбати все необхідне та ще й заощадити, ми з’ясували, відвідавши найбільш популярні в нашому місті магазини та ринки, де продаються шкільні товари. Під час такого дослідження орієнтувалися на мінімальний учнівський набір, куди входять форма шкільна та спортивна, взуття (туфлі, кросівки), портфель та канцтовари.

Найбільш вартісними у гардеробі школяра є форма та взуття, адже на них особливо не заощадиш. Обираючи їх, передусім слід робити ставку на якість, практичність та витривалість, бо ж треба, аби дитина у ньому хоча б рік відходила. Нині вітчизняні виробники пропонують покупцям чудові костюми для хлопчиків й елегантні жакети та спіднички (штани) для дівчаток. Ціна шкільної форми на ринку коливається від 200 до 600 грн. Вартість шкільного обмундирування залежить від матеріалу, з якого він виготовлений, та кількості одягу у наборі, хоча можна купувати речі окремо, а потім компонувати. У широкому асортименті є й спортивні костюми, які батькам обійдуться у 200-400 гривень.

Важливою складовою гардеробу кожного школярика є взуття. Як для дівчаток, так і для хлопчиків туфлі обійдуться у 150-500 гривень, кросівки — у 100-300, більш економним варіантом є кеди, які на ринку можна придбати за ціною від 50 до 150 гривень.

Школяр — не школяр без портфеля. Нині виробники шкільних ранців пропонують покупцям їх широкий вибір на будь-який смак. Відтак учнівський портфель середнього розміру на ринку можна придбати за ціною від 100 гривень. Але обираючи ранець, батькам варто врахувати, що дитина у ньому носитиме підручники, зошити, тож слід увагу звернути на те, аби він був надійним, зручним та не шкодив поставі.

Щодо письмового приладдя, то на ринках чи магазинах зошит на 12 аркушів коштує від 75 копійок до 1,35 гривні, на 48 аркушів — від 3 гривень. Щоденник можна придбати за ціною від 15-30 гривень. Вартість останнього передусім коливається від якості паперу, з якого він виготовлений, дизайну та оформлення, бо ж більшість школярів обирає щоденники із улюбленими мульт- та кіногероями. Крім того, до канцелярського арсеналу школяра входять ручки, олівці, фломастери, гумки, лінійки… Й на них батькам також доведеться витратити кілька десятків, а то й сотню гривень.

У розпал шкільних ярмарків ми завітали до магазину канцтоварів “Офіс-центр”, аби дізнатися, скільки у них коштує зібрати школярика. “У нас великий асортимент шкільних товарів та канцелярії. Традиційно пік шкільних закупок припадає на серпень, але у нас шкільний ярмарок триває все літо. Так, у перші літні місяці передбачливі батьки могли скупитися до школи зі значними знижками. Крім того, ми намагаємося встановлювати прийнятні ціни на наші товари, які є якісними та сертифікованими. Пропонуємо покупцям і мінімальні набори, куди входять портфель та канцелярське приладдя, яке знадобиться дитині на перших порах. Такий готовий шкільний набір у нас можна придбати за ціною від 89 гривень і дорожче. Вартість залежить від віку дитини та наповненості портфеля, — розповідає бренд-менеджер зі шкільного асортименту Оксана Лагоржевська. — Крім того, ми намагаємося вгадати потреби наших покупців — як дорослих, так і найменших. Адже батьки, роблячи покупки до школи, орієнтуються передусім на ціну та якість, дітки ж обирають більш емоційно, віддаючи перевагу улюбленим героям, які зображені чи то на зошиті, чи на портфелі”.

Тож, за приблизними підрахунками, цьогоріч батькам, аби відправити своє чадо до школи, доведеться витратити до двох тисяч гривень. Проте можна обрати й економваріант: купити лише найнеобхідніше, підлатати минулорічні речі або заглянути до так званих секонд-хендів, тоді можна й у тисячу втиснутися.

Ганна Пасічник
Фото Дмитра Свідерського

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *