Соціум

Назвали найбільш корумповані структури в Хмельницькому

Дослідження студентів четвертого курсу юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка на замовлення Хмельницького громадського комітету Подільська фундація “Антикорупція”, які провели анонімне опитування хмельничан, показали, що корупцією вражені всі правоохоронні, державні та місцеві органи влади.

Дослідження студентів четвертого курсу юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка на замовлення Хмельницького громадського комітету Подільська фундація “Антикорупція”, які провели анонімне опитування хмельничан, показали, що корупцією вражені всі правоохоронні, державні та місцеві органи влади.

Опитування респондентів показало, що рівень корумпованості правоохоронних органів та державних інституцій міста становить від 75 до 83%. Тож його можна характеризувати, як “дуже високий” та “критичний”. За ступенем корумпованості перше місце зайняла міліція, друге — ДАІ (опитування проводилось окремо), третє — суди, четверте — виконавча служба юстиції, п’яте — прокуратура та податкова, шосте — слідчі міліції, сьоме — МНС. Стан корупції серед міських органів влади складає від 56 до 77% і характеризується як “високий” та “дуже високий”. Найбільш корумпованими респонденти назвали медицину, архітектуру та земельні відомства, освіту, управління ЖКГ, міську раду (депутати), міськвиконком і транспорт. Усі шість кореспондентів, які проводили опитування, наголошували на фактах, які можуть характеризувати не тільки ставлення громадян міста до проявів корупції, але й дають уявлення про соціально-політичні настрої громадян міста. Кожен третій респондент висловив недовіру до центральних органів влади. Найбільше нарікань було до Верховної Ради України, уряду, Президента, а також до облдержадміністрації. Насамперед, вказували на відрив влади від народу, різке збагачення провладних структур і зниження рівня життя простих громадян. Значна частина опитаних висловила зневагу та радикалізм у судженнях щодо реформ та перспективи соціально-політичних змін, вказувала на необхідність радикальних кроків з реформування міліції, прокуратури, юстиції, судової гілки влади. Окрема категорія громадян, особливо молоді люди, займають пасивну позицію, скоріше очікувальну, іронічно оцінюють можливість змін на краще, неадекватно ставляться до анонімного опитування. Громадяни віком від 35 років і старші висловили бажання надати зауваження, пропозиції та негативи у письмовому вигляді (на зворотному боці анкети) без підпису. І ось про що йшлося в цих записах: “вседозволеність та безконтрольність міліції, юстиції, прокуратури”, “корупція заохочується з вищестоящих органів”, “побори, здирництво, хабарі розподіляються по всій системі знизу доверху”, “кумівство, сімейність породили безкарність, лицемірство”, “підкуп, підкуп і ще раз підкуп всіх і вся”, “гроші вирішують все”, “закони не працюють. Бога не бояться”, “народ повинен взяти все під контроль. Розігнати хабарників, здирників, серйозно оновити прокуратуру, ДАІ, навести порядок у судах”, “доти, доки не будуть очищені Верховна Рада, уряд, обласні структури, — змін не буде”…

Багато зауважень стосувалися роботи органів місцевого самоврядування: “депутати в міській раді, особливо БЮТ, регіони, переслідують свої корисні інтереси, збагачуються за рахунок міста. Все сходить їм з рук”, “не зрозуміло, чим займається міськвиконком, адже скільки проблем в охороні здоров’я, освіті… В кожній школі створені фонди по здирництву, хабарях, поборах, але влада міста мовчить…”, “медицина міста перетворилася в джерело наживи: хабарі, здирництво відверто практикуються в травматології, хірургії, неврології, обласній лікарні. За виклик швидкої допомоги бригаді треба платити. Щоб отримати групу інвалідності, потрібно 1000 доларів США. Всі це знають, але влада не діє”, “земельний відділ та архітектура роками затягують ведення справ, несвоєчасно розглядають звернення, встановлено розцінки за послуги. Знає про це міський голова, заступник, але немає ніяких зрушень”. Були й позитивні відгуки щодо роботи органів місцевого самоврядування: “міський голова доступний, особисто відданий справі та людям”, “позитивні зміни в “Спецкомунтрансі”, з прибиранням вулиць у центрі міста, в відділі по роботі зі зверненнями громадян…”.

Комітет і надалі вивчатиме громадську думку щодо фактів корупції в усіх сферах життя. Просимо повідомляти про такі факти нашу громадську організацію, що знаходиться за адресою: вул. Проскурівського підпілля, 71.

Микола Малашевський, президент комітету Подільська фундація “Антикорупція”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *