Соціум

“Неповнолітніх” злочинів меншає, але…

Днями журналісти місцевих ЗМІ мали нагоду поспілкуватися з т.в.о. начальника відділу кримінальної міліції в справах дітей УВС у Хмельницькій області Сергієм Цимбалюком.

Днями журналісти місцевих ЗМІ мали нагоду поспілкуватися з т.в.о. начальника відділу кримінальної міліції в справах дітей УВС у Хмельницькій області Сергієм Цимбалюком.

Загалом, як повідомив посадовець, спостерігається тенденція до зменшення кількості злочинів, скоєних неповнолітніми та за їх участю, на 14,4%. Тобто, якщо в поточному році зафіксовано 249 злочинів, то торік на цей час — 291. Досить важливим напрямком діяльності правоохоронців даного підрозділу є розшук неповнолітніх, які зникли безвісти або самовільно залишили місце проживання, навчально-виховні чи інтернатні заклади. В органи внутрішніх справ області надійшло понад 90 заяв щодо зникнення дітей. Залучивши до пошуків інші служби міліції — карний розшук, дільничних інспекторів, а також громадськість, правоохоронці розшукали всіх без винятку дітей. Із загальної кількості 96% було знайдено протягом доби, тобто по гарячих слідах. Це дало можливість уник-нути скоєння злочинів як дітьми, так і проти них. На жаль, є випадки, коли зникнення неповнолітніх закінчуються трагічно. Цьогоріч у липні після дводенних пошуків правоохоронці виявили в ставку труп зниклого 17-річного мешканця Хмельницького. Причиною втоплення, за наслідками судово-медичної експертизи, стало вживання алкоголю.

Зараз на території всієї України, і зокрема в нашій області, проходить оперативно-розшукова операція “Літо-2012”. Основне її завдання — вжиття заходів правовиховного характеру, пов’язаних з профілактичною роботою щодо тих осіб, які перебувають на обліку в кримінальній міліції в справах дітей, а також виявлення та недопущення надзвичайних подій, нещасних випадків за участю неповнолітніх. За два місяці проведення операції, на жаль, довелося констатувати сім нещасних випадків у місцях оздоровлення та відпочинку дітей. Зокрема, у Віньковецькому районі, де під час купання на ставку втопилися дві неповнолітні, в Славуті — один випадок утоплення, а також випадок отримання термічних опіків під час святкування народного свята Івана Купала. У Красилівському районі зафіксовано два випадки втоплення дітей, по одному — у Шепетівці та Хмельницькому.

Заходи правовиховного характеру активно вживаються в дитячих літніх таборах відпочинку, яких на території області з початку сезону діяло дев’ять, а зараз продовжують працювати два. Працівники міліції систематично виїздять в оздоровчі заклади, де проводять з дітьми бесіди на правову тематику, ігри правового характеру. Діти отримують інформацію щодо правильної поведінки за різних життєвих ситуацій. “Вважаю, що така робота приносить хороші результати, — наголосив Сергій Цимбалюк. — Адже не зареєстровано жодного злочину адміністративного характеру, не порушено жодної справи щодо кримінально-карного діяння…”

Без уваги не залишаються і дорослі особи, які належним чином не займаються вихованням дітей чи негативно впливають на їх поведінку. Зокрема, до адміністративної відповідальності притягнуто понад 800 дорослих: понад 400 осіб за неналежне ставлення до батьківських обов’язків щодо виховання дітей, 129 — за доведення неповнолітніх до алкогольного сп’яніння. Задокументовано 63 факти скоєння насильства в сім’ї, більше 100 фактів продажу неповнолітнім алкогольних напоїв або тютюнових виробів. “Ми тісно співпрацюємо з податковими органами щодо вирішення питань про позбавлення ліцензій на право торгівлі алкоголем і тютюном тих підприємців, які не дотримуються правил реалізації цих товарів, порушуючи закон, — наголосив міліціонер. — За матеріалами кримінальної міліції, в області майже 40 осіб саме з цих причин втратили ліцензію. За подібні порушення накладено штраф на суму майже 300 тисяч гривень”.

Під час спілкування журналісти отримали інформацію щодо заходів відділу кримінальної міліції в справах дітей стосовно вживання та розповсюдження наркотичних речовин у середовищі неповнолітніх, інших правових злочинів.

Вікторія СТАНДРІЙЧУК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *