Соціум

Чи є в Україні безкоштовна медицина?

Антон Олійник, студент:
— Нам залишається про неї тільки мріяти. А з іншого боку, при таких зарплатах, як в українських лікарів, брати хабарі не гріх.

Олександр Корбуш, 70 років:
— У мене знайома нещодавно лежала в лікарні. Я за голову хапався, коли прийшов її провідати: у палатах нема належного ремонту, задуха, ліжка застелені, наче ганчір’ям… Хіба за таких умов у хворих буде жага до виживання?! А коли знайома мені розповіла, скільки треба витратити коштів на лікування з власної кишені, то взагалі зарікся більше до лікарні ходити.

Розумію, що працю людей у білих халатах належно не оплачують і після одужання хочеться їм віддячити. Але нині більшість лікарів вже настільки знахабніли, що чекають винагород у кишеню ще до початку лікування. І часом ті наперед роздані винагороди виявляються марними через лікарську халатність. Що там говорити, кожен з нас, певно, знає “безкоштовність” нашої медицини. Дуже хочеться змін на краще!

Валентина Кушнірук, молода мама:
— Останніми серйозними витратами, пов’язаними з медичною сферою, стали мої пологи. Скажу вам, що в нашій країні задоволення це не дешеве. Дев’ять місяців, поки була на обліку в лікарні, — суцільні витрати. Скільки грошей з’їли лише одні аналізи: щоразу нові і все дорожчі. Тому, якщо плануєте стати мамою, у сімейному бюджеті вже за рік-два треба відкладати “на пологи”.

Лариса, бухгалтер:
— Зіткнулася нещодавно з проблемою обстеження хребта на магнітно-резонансному томографі. Вразила ціна: у неприватному лікарняному закладі 500 гривень вартує обстежити кожен відділ хребта! Розумію, що без певних внесків пацієнтів медзакладу непросто, але ж можна встановити наближеніші до людей розцінки. Хоча й розцінками їх назвати важко, бо ж офіційно в нас медицина мала б бути безкоштовною.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *