Соціум

Про мову з відомих позицій

Під гаслом “За Батьківщину” лідери обласних організацій ВО “Батьківщина” і “Фронт змін” провели першу зустріч з журналістами у новому для себе форматі як керівники об’єднаної опозиції на Хмельниччині.

Під гаслом “За Батьківщину” лідери обласних організацій ВО “Батьківщина” і “Фронт змін” провели першу зустріч з журналістами у новому для себе форматі як керівники об’єднаної опозиції на Хмельниччині.

Лідер першої — народний депутат України Василь Кравчук виступив як представник центрального виборчого штабу об’єднаної опозиції та керівник виборчої кампанії в нашій області, а лідер другої — Олександр Ксенжук представився керівником обласного виборчого штабу. Оголошений брифінг мав роз’яснити позицію об’єднаної опозиції щодо “мовного питання”, законопроект про який спробувала розглянути Верховна Рада. Власне розмова з представниками ЗМІ була продовженням на місцевому рівні спільної прес-конференції лідера “Фронту змін” Арсенія Яценюка і заступника спікера парламенту, члена ВО “Батьківщина” Миколи Томенка в Івано-Франківську. Відтак очільники об’єднаної опозиції в регіоні, в основному, озвучили вже відому та розтиражовану позицію щодо цього питання, спроба розгляду якого у ВР супроводжувалася силовими протистояннями і бійкою.

Так, Олександр Ксенжук повторив аргументацію віце-спікера щодо бажання Партії регіонів завдяки новому закону про мови збільшити свій рейтинг на початок виборчої кампанії на 5% на тлі провалення затіяних реформ. А, за словами Василя Кравчука, “тільки українофоби могли зареєструвати цей законопроект, влада ж насправді турбується лише про свої кишені, а не про справжні інтереси людей”. Він заявив, що “ми робитимемо все, щоб не дати кнопкодавам з більшості прийняти цей закон і захистимо рідну мову”.

Місцеві лідери об’єднаної опозиції пояснили непримиренність своїх політичних партій щодо спроб регіоналів зробити російську мову другою державною під прикриттям нового закону. На запитання чи він відповідає стандартам Євросоюзу, зокрема Хартії про мови національних меншин, відповідність якої позиціонують розробники мовного законопроекту, Василь Кравчук відповів, що нинішня влада лише спекулює мовним питанням, європейська Хартія її насправді не цікавить, а законопроект “треба читати між рядків”. На переконання ж Олександра Ксенжука, “численні звернення хмельничан свідчать, що вони не байдужі до мовного питання”.

Обидва керівники запевнили, що спільні акції опозиції проти прийняття законопроекту Колесниченка-Ківалова триватимуть і надалі за участю подолян. Василь Кравчук навіть пообіцяв особисто оплатити проїзд до Києва тим охочим, хто є незаможний і готовий до протестних дій у столиці. Олександр Ксенжук зі свого боку запевнив, що у лавах об’єднаної опозиції “немає жодних суперечностей” і вона “готова до перемоги на парламентських виборах”.

Володимир Разуваєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *