Соціум

Сесія не відбулась… Сесія відбудеться?

Запланована 17-а сесія міської ради, яка мала відбутись учора, свою роботу так і не розпочала. Міський голова Сергій Мельник тричі оголошував реєстрацію депутатів, але жодного разу необхідного кворуму не було зареєстровано. Між тим сесійна зала вмістила представників депутатського корпусу з всіх фракцій.

 

Запланована 17-а сесія міської ради, яка мала відбутись учора, свою роботу так і не розпочала. Міський голова Сергій Мельник тричі оголошував реєстрацію депутатів, але жодного разу необхідного кворуму не було зареєстровано. Між тим сесійна зала вмістила представників депутатського корпусу з всіх фракцій. Як ніколи, чисельною була і делегація з обласної ради — найперше від фракції ВО “Батьківщина” на чолі з її керівником Іваном Гладуняком. Натомість зрив пленарного засідання стався через те, що депутати з інших фракцій та груп відмовилися від реєстрації, залишивши цього разу колег з ВО “Батьківщина” у меншості. Це при тому, що депутатські контрольні картки взяв 41 обранець, тож виходить, що ще 20 депутатів з різних причин на сесію не з’явилися. А противники її проведення заявою лідера регіоналів у міськраді Оксани Кольгофер спробували публічно довести свою позицію, незважаючи на активний спротив з боку депутатів від фракції “Батьківщина”, але Сергій Мельник сесію не відкрив, зіславшись на фактичну відсутність кворуму і дотримуючись положень Регламенту міської ради…

 

Зрештою, неминучість чогось подібного у міськраді передбачалась, ознаки “революційних” настроїв почали відчуватись у повітрі одразу після виходу з фракції ВО “Батьківщина” декількох депутатів, які сформували групу “За добробут хмельничан!”. У кулуарах ради серед утвореної опозиції чимдалі йшлося про ініціювання переобрання секретаря міської ради Валерія Лескова, який очолює міську організацію “ВО “Батьківщина”. Саме через це, мабуть, на цю сесію завітали стільки його однопартійців з обласної ради.

Те, що не вдалося зробити у сесійній залі, опозиційні спільники пробували здійснити у коридорах міської ради, де влаштували імпровізовану прес-конференцію. За словами Оксани Кольгофер (на фото), сесія ними була зірвана свідомо на знак протесту проти ситуації в місті, що склалась. Невдоволення значної групи депутатів, на її думку, викликає “діяльність деяких високопосадовців, які більше дбають про власні інтереси, а не про інтереси міської громади”. “Якоїсь політики у цій позиції немає, — запевнила вона, — ми всі є єдиною партією міста і маємо представляти інтереси всіх його районів”. Вона повідомила, що нова об’єднана депутатська більшість вимагатиме більших повноважень для міської ради, зокрема у питаннях щодо призначення та звільнення керівників комунальних підприємств, управлінь та відділів міськвиконкому.

“Доки цього не буде, сесійних засідань не відбудеться”, — заявила Оксана Кольгофер. Щодо безпосередньо секретаря міської ради, вона сказала, що “це питання буде поставлене обов’язково”, хоча, зізнаємося, дуже дивно тут з її вуст якраз випади на адресу міського голови Сергія Мельника, який, видно, не дослухався до її “порад” напередодні сесії.

Керівник депутатської групи “За добробут хмельничан!” Олександр Кудінов, який очолює постійну комісію з питань роботи житлово-комунального господарства, розповів про ситуацію, котра склалася за підсумками обстеження комісією парку ім. М.Чекмана. За його словами, протокольні доручення комісії щодо заборони на території парку торгівлі алкогольними напоями та будівництва нових об’єктів з такою торгівлею були під тиском на депутатів цієї комісії, яка представляє бюджетну і комунальну сфери, скасовані, а робота комісії таким чином знівельована. Це й стало однією з причин відмови депутатів реєструватися на сесії на знак протесту.

Ситуацію ми попросили прокоментувати секретаря міської ради Валерія Лескова:
— Більш, ніж дивна ця ситуація, адже на сесію були підготовлені 53 питання порядку денного та ще три у різному, які торкаються багатьох проблем життєдіяльності міста. Представники фракції Партії регіонів та групи “За добробут хмельничан!” чомусь проігнорували цей факт, а, по суті, і свою власну роботу з підготовки сесії, та свідомо зірвали її роботу. У свій час, як ви знаєте, усі подібні заяви, з якими спробувала самочинно виступити керівник фракції ПР Оксана Кольгофер перед її початком, згідно з рішенням депутатів розглядалися досі наприкінці сесії, а тут чогось шановна Оксана Вік-торівна вирішила поламати устояний порядок, свідомо зірвавши зі своїми однодумцями сесію, з чим вони і не крилися.

Та як нам нині пояснити міській громаді, що депутати, яких вона обирала, зірвали сесію, яка зобов’язана була розглядати потрібні для життя міста питання? Чим, скажімо, завинили перед ініціаторами цього демаршу колективи ряду освітніх та дошкільних закладів, які впорядковували свій юридичний статус, чи мешканці тієї ж вулиці Завадського, які виступили з місцевою ініціативою, або ж ініціатори розгляду питання щодо припинення діяльності грального бізнесу в місті? Я вже не кажу про цілу низку питань землеустрою, майнових та орендних відносин, які торкаються окремих громадян та колективів. От якби подібні пристрасті цих депутатів кипіли навколо цих питань, то було б зрозуміло, що йдеться про інтереси міста, а так маємо факт зі зривом сесії, який не робить честі всій міській раді, хоч не можу не висловити вдячність тим депутатам, які прагнули зробити все, аби сесія відбулася…

Наші кор.

P.S. З огляду на те, що ця ситуація зі зривом сімнадцятої сесії міської ради виникла у день здачі нашої газети у друк, детальніший її аналіз ми спробуємо зробити у наступному нашому номері.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *