Соціум

Нові легкоатлетичні рекорди в ім’я олімпійських чемпіонів

Майже сотня спортсменів, які представляли 12 команд Хмельниччини, а також чотири райони Буковини і Сумщини, протягом двох днів визначали найсильніших у стародавньому Кам’янці-Подільському на відкритому чемпіонаті області з легкоатлетичних метань на честь олімпійських чемпіонів 1972 року, багаторазових рекордсменів світу, СРСР Фаїни Мельник (метання диска) та Анатолія Бондарчука (метання молота).

Майже сотня спортсменів, які представляли 12 команд Хмельниччини, а також чотири райони Буковини і Сумщини, протягом двох днів визначали найсильніших у стародавньому Кам’янці-Подільському на відкритому чемпіонаті області з легкоатлетичних метань на честь олімпійських чемпіонів 1972 року, багаторазових рекордсменів світу, СРСР Фаїни Мельник (метання диска) та Анатолія Бондарчука (метання молота).

Місце проведення змагань обрано невипадково, адже названі уславлені фахівці легкої атлетики, котрі здобули світове визнання як спортсмени й тренери, свої дитячі й юнацькі роки провели на Кам’янеччині: Фаїна народилася у мальовничому придністровському селі Бакота, старокостянтинівець Анатолій навчався в місцевому педагогічному інституті, де став рекордсменом області в метанні диска. Саме на стадіоні цього вищого навчального закладу, що нині має статус національного університету, й розгорнулося спортивне дійство.

Під час урочистого відкриття чемпіонату колону атлетів очолили: учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни 85-річний Петро Дрезналь, екс-рекордсмен ФСТ “Колгоспник” (“Колос”), багаторазовий призер всесоюзних змагань 1950-х років серед сільських спортсменів зі штовхання ядра, майстер спорту СРСР, 55-річний Борис Приймак, переможець чемпіонату України 1983 року з метання диска, 65-річний Віктор Нечаєв, котрий володіє рекордом області в метанні списа з 1971 року. Організатори змагань не лише побажали спортсменам досягти бажаних результатів, але й запропонували іногороднім ознайомитись з пам’ятними місцями і природними краєвидами древнього міста над Смотричем. Призери визначалися в п’ятьох видах і п’ятьох вікових групах. Наймолодшому учаснику — Роману Мацеху (м. Ізяслав) — 14 років, найстаршому — майстру спорту СРСР з метання диска Михайлу Дугаєву (м. Чернівці) — минуло 76.

Хоча для більшості це були лише перші старти сезону, атлети оновили чимало особистих рекордів.

Валентина Загоруйко, відправивши ядро за позначку 13 метрів (13,08 м), виконала норматив першого розряду в цій дисципліні, а Юлія Вергуш у своїй найкращій спробі в метанні диска досягла 45,67 м. Ще один спортсмен з Кам’янець-Подільського національного університету — Михайло Стремедлівський, 1991 року народження, який прогресує з кожним виступом, підтвердив серйозність зазіхань на подолання майстрівського рубежу в штовханні ядра, якщо не в цьому, то в наступному році.

Приємно було спостерігати за Іриною Колашник, яка, окрім перемоги в метанні списа серед жінок, вправно виконувала оберти під час метання молота. Дебют у цій новій для неї дисципліні вдався — перше місце.

Всі названі спортсмени тренуються в групі викладача К-ПНУ Олега Вергуша. Досягнута ще одна мета змагань — відкриті нові імена перспективної молоді. Це, зокрема, кадет Андрій Шеленг, 1997 р.н. з Дунаєвецького району, серед дівчат — Юлія Чесановська, 1996 р. н. з Кам’янця-Подільського, поміж юнаків Андрій Марчук, 1995 р. н. з Хмельницького (штовхання ядра), юніор Юрій Казнога з Летичева (метання диска).

Юні спортсмени і глядачі змогли оцінити майстерність ветеранів. Особливо виділялися Петро Кульчицький, Михайло Дугаєв (диск), Віктор Нечаєв, Микола Дубчак (спис), Анатолій Сторожук (ядро). Свій високий рівень і хороший фізичний стан продемонстрували призери чемпіонатів світу та Європи серед ветеранів Анатолій Власов з Хотина (метання молота, диска і ваги), Катерина Шведова (штовхання ядра).

Всі призери в особистому заліку відзначені медалями, а троє найкращих у кожному виді нагороджені ще й кубками від Хмельницького обласного відділення НОК України.

Представники команд отримали оригінальні програму чемпіонату і буклет з біографічними даними та спортивними досягненнями Фаїни Мельник і Анатолія Бондарчука, виготовлені ХОВ НОК України та обласною федерацією легкої атлетики. Організатори чемпіонату області, зокрема й керівництво кафедри фізвиховання з методикою викладання К-ПНУ, сподіваються в подальшому підняти статус цих цікавих змагань до всеукраїнського рівня.

Віктор Флентін, відповідальний секретар ХОВ НОК України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *