Соціум

На полотнах — “Різдвяні візерунки”

“Різдвяні візерунки” нещодавно прикрасили стіни міської ради: колекцію картин представили педагоги Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

 

“Різдвяні візерунки” нещодавно прикрасили стіни міської ради: колекцію картин представили педагоги Хмельницької дитячої школи образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва.

 

Приспані снігом дерева, зимові візерунки на віконному склі, затишні пейзажі міста взимку — на гобеленах, живописних, графічних картинах. Своєрідний звіт творчої майстерності 17 педагогів за півтора року існування школи — 47 картин у різних техніках став гарним подарунком хмельничанам напередодні Різдва. Серед робіт, представлених на виставці, — творіння молодих талантів та корифеїв художньо-педагогічної ниви.

“У нашій школі трудяться і діти, і дорослі. Символічним для нас став принцип 50х50, адже половина нашого викладацького колективу — педагоги з досвідом, відомі митці Подільського краю, а друга половина — юнь, котра вносить у рутину нашої роботи молодечий дух, азарт. І ті, й інші представили на виставці однаково якісні роботи. Це був своєрідний майстер-клас, а заодно і гарний подарунок до свят спраглим до мистецтва душам. У нашій школі є два відділення: образотворче та декоративно-прикладне. Щодо останнього мова йде про навчання дітей українському мистецтву: гобелену, петриківському розпису тощо”, — розповідає директор школи, заслужена художниця України Олена Скорупська.

Серед представлених робіт її творіння займають особливе місце. Одна з картин авторки з серії “Українські свята” називається “Різдво”. “Тремтливе мереживо засніженого вінка, як коштовна діадема, охоплює серпанком ніжний жіночий образ, сповнений шляхетності та урочистого звучання. Холодний зимовий колорит, стримана гама кольорів навколо світлого, лагідного і водночас загадкового образу юної українки, яка чекає і сподівається на своє різдвяне диво”, — розповідає про свій витвір Олена Василівна. Ця робота була створена спеціально для цієї виставки.

Не менш загадковими є картини педагога-художника Надії Сіренької. Авторка представила чотири полотна з серії “Пори року”. В мереживному сплетінні ліній разом з кольором — своєрідним відтворенням краси навколишнього світу постає те ж саме диво, яким пронизана загальна атмосфера виставки.

Своєрідний дух і світло передріздвяного дива випромінюють живописні роботи викладача школи, талановитого майстра пейзажного жанру Володимира Овчарука. Його акварельні пейзажі краєвидів Поділля полонили глядачів.

Відповідають передріздвяному настрою натюрморти і пейзажі викладача Світлани Овчарук.

Образ замріяного Поділля створила викладачка Марина Дударчук.

Колекція виставкових робіт — мальоване побажання любові, краси і злагоди всім хмельничанам до Різдва. “Це свято для мене особливе, у його передчутті хочеться ще більше творити, хоч за вікном, здається, скупі фарби. Майже весь святковий час проведу за роботою у майстерні, гадаю, Бог творчу роботу прощає, адже вона — його дар, — каже Олена Скорупська. — У нашій школі головне — бажання працювати, в цьому взірцями мають бути і вчителі. А доказом старання наших дітей є їхня участь у всеукраїнських, міжнародних виставках і конкурсах. Той, хто працює, буде нагороджений за свої старання”.

Наш кор.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *